• Посилання скопійовано

Подання декларації про доходи фізособою-нерезидентом

У 2013 році фізособа-нерезидент через податкового агента здавала приміщення в оренду. Нерезидент протягом 2013 року перебував в Україні більше півроку. Чи зобов'язаний такий нерезидент подавати декларацію про доходи в Україні?

Відповідно до пп. 170.1.3 ПКУ, нерухомість, що належить фізособі-нерезиденту, надається в оренду виключно через фізособу-підприємця або юрособу-резидента (уповноважених осіб). Вони виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Якщо нерезидент порушує норми цього пункту, він вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Таким чином, фізособа-нерезидент не має права укласти договір з орендарем-резидентом безпосередньо, а тільки через представника (підприємця або юрособу-резидента), який діє від імені фізособи-нерезидента. А отже, і між представником та нерезидентом має бути укладено договір представництва.

Нерезидентом, згідно з пп. 14.1.122 ПКУ, є фізична особа, яка не є резидентом України. Своєю чергою, резидентом України є фізична особа, яка має місце проживання в Україні. При цьому, якщо така фізособа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні. У разі якщо фізособа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. Якщо ж державу, в якій фізособа має центр життєвих інтересів, не можна визначити або якщо фізособа не має місця постійного проживання у жодній із держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року (пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ).

Таким чином, особа може вважатися резидентом, якщо вона перебуватиме в Україні протягом одного податкового року як мінімум 183 дні.

Порядок оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, регулюється п. 170.10 ПКУ.

Підпунктом 170.10.3 ПКУ визначено: у разі якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом — юридичною або самозайнятою фізособою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів. Водночас згідно з п. 179.2 ПКУ обов'язок платника податку — фізособи щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема:

— від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV ПКУ.

А отже, за загальним правилом ст. 179 ПКУ в цьому разі фізособа не повинна подавати декларацію про доходи.

Водночас, згідно з пп. 170.10.4 ПКУ, за результатами звітного податкового року, в якому іноземець набув статусу резидента України, він подає річну податкову декларацію, в якій зазначає доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. Підпункт 170.10.4 ПКУ є в цьому випадку спеціальним і тому має пріоритет над загальними нормами ст. 179 ПКУ.

Таким чином, у разі якщо фізособа перебувала в Україні протягом 2013 року більше 183 днів, вона вважається резидентом (згідно з пп. 14.1.213 ПКУ), а отже, подає за підсумками 2013 року декларацію про майновий стан і доходи1 в строк до 1 травня 2014 року.

1 Форма декларації затверджена наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. №793.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру