• Посилання скопійовано

Розрахунки з підприємцем на суму понад 10 тис. грн за одним договором можна розбити на декілька платежів

Чи може підприємство, що придбаває у фізособи — платника єдиного податку одну одиницю товару вартістю понад 10 тис. грн, заплатити йому за такий товар готівкою?

Постановою НБУ від 06.06.2013 р. №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» встановлено граничну суму готівкових розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня у розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень. Водночас це обмеження стосується розрахунків протягом одного дня, а не розрахунків за окрему операцію або за окремим договором (як це, наприклад, передбачено згаданою постановою для розрахунків між двома фізособами за нотаріально посвідченими договорами купівлі-продажу, де сума обчислюється за одним договором).

Щоб не порушити обмеження щодо готівкових розрахунків, підприємство може за згодою підприємця-постачальника поділити суму, що підлягає виплаті підприємцю, на декілька частин і виплачувати її готівкою декілька днів (два чи більше), для того щоб сума готівкових розрахунків протягом одного дня не перевищувала 10000 грн. Наголосимо, що таку часткову оплату слід узгодити з підприємцем. Бажано при цьому, щоб можливість оплати за товар частками була передбачена договором купівлі-продажу (якщо такий складається).

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру