• Посилання скопійовано

Передплата електронних періодичних видань оподатковується ПДВ на загальних підставах

Наше підприємство розповсюджує спеціалізоване періодичне видання як паперовим, так і електронним способом. Чи діє пільга з ПДВ на весь обсяг передплати, чи тільки на те, що передплачується в паперовому вигляді?

Відповідно до пп. 197.1.25 ПКУ, операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ.

Статтею 1 Закону №27821 визначено, що під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року, на підставі свідоцтва про державну реєстрацію. Друкований засіб масової інформації вважається виданим, якщо його підписано до виходу у світ і видрукувано будь-яким тиражем. Як правило, друкується такий тираж на папері. Також друковані видання можуть включати до свого складу інші носії інформації (платівки, дискети, диски тощо), розповсюдження яких не заборонено чинним законодавством України. Водночас електронне видання є електронним документом (групою електронних документів), який пройшов редакційно-видавничу обробку, призначений для розповсюдження в незмінному вигляді та має вихідні дані2.

1 Закон України від 16.11.92 р. № 2782-XII «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

2 Розділ II Iнструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затвердженої наказом Мінкультури та туризму від 03.04.2007 р. №22.

Таким чином, операції з розповсюдження періодичних друкованих видань, які включають до свого складу DVD, CD, інші електронні носії, звільняються від оподаткування ПДВ. Але операції з розповсюдження електронних видань, у т. ч. на електронних носіях, підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою 20%.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру