• Посилання скопійовано

Звіт за формою №5-ПН у 2013 році подається на загальних підставах

Чи потрібно у 2013 році подавати звіт про прийнятих працівників за ф. №5-ПН у зв'язку із введенням у дію нового закону про зайнятість?

Як відомо, з 01.01.2013 р. набрав чинності новий Закон про зайнятість1. Він закріплює юридичні, соціальні й економічні положення та принципи реалізації політики держави у сфері зайнятості населення, гарантії з боку держави щодо захисту громадян на працю, а також права громадян на соціальний захист від безробіття.

Водночас, згідно з діючою редакцією ст. 35 Закону №15332, роботодавець зобов'язаний подавати до відповідного центру зайнятості в установленому порядку відомості про прийняття на роботу працівників. Згідно з п. 1.2 Iнструкції №2793, роботодавці, які приймають працівників на роботу (у т. ч. працівників-іноземців та осіб без громадянства), подають форму звітності за ф. №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» до центру зайнятості тієї самої адміністративно-територіальної одиниці (тобто села, селища, міста, району у місті тощо), на території якої вони зареєстровані як платники єдиного соціального внеску. Форма №5-ПН складається та подається не пізніше 10-ти календарних днів з дня прийняття працівника на роботу (першого робочого дня працівників) (п. 1.3 Iнструкції №279). Якщо факту прийняття на роботу працівників немає, зазначена форма не подається. Нагадаємо, що до цього звіту включаються відомості про працівників, які перебувають з роботодавцем тільки у трудових відносинах, незалежно від того, чи є працівник штатним чи позаштатним (працює на умовах строкового трудового договору чи за сумісництвом) (п. 1.4 Iнструкції №279).

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».

2 Закон України від 02.03.2000 р. №1533-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

3 Звітність за ф. №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та Iнструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінсоцполітики від 14.07.2011 р. №279. Тут і далі ця Iнструкція згадується як Iнструкція №279.

Отже, незважаючи на набрання чинності Законом про зайнятість, роботодавці повинні подавати до центрів зайнятості звітність за ф. №5-ПН у разі прийняття на роботу нових працівників. Зокрема, це правило поширюється і на випадок прийняття нових працівників на новостворене робоче місце та/або прийняття на роботу працівників, щодо яких статтею 14 Закону про зайнятість встановлено квоту на працевлаштування. Жодних винятків із цього правила чинне законодавство не містить.

Відповідальність за неподання зазначеної форми також передбачено на виконання саме норм Закону №1533. Зокрема, відповідно до ст. 165-3 КпАП, порушення посадовими особами підприємств та організацій, а також фізичними особами, які використовують працю найманих працівників, порядку використання коштів фонду на випадок безробіття, несвоєчасне або неповне їх повернення; несвоєчасне подання або неподання визначених Законом №1533 відомостей, подання недостовірних відомостей про використання коштів фонду на випадок безробіття тягнуть за собою накладення штрафу від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (136 — 255 грн). За повторне вчинення такого порушення особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке правопорушення, адмінштраф накладається вже у розмірі від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн). Накладати зазначені адмінштрафи, згідно зі ст. 244-9 КпАП, мають право органи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі керівника виконавчої дирекції Фонду, його заступників, керівників робочих органів виконавчої дирекції Фонду міських, районних центрів зайнятості та їхніх заступників.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру