• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у звіті про ЄСВ (додаток 4)

Виправлення помилки у звіті про ЄСВ (додаток 4)

Як виправити помилку: у серпні був прийнятий працівник, але підприємство не подало до Пенсійного фонду таблицю 5 у звіті про єдиний соціальний внесок? Чим загрожує підприємству така помилка?

Відповідно до ст. 6 Закону про ЄСВ1 і п. 3.1 Порядку №22-22, роботодавці щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним, зобов'язані подавати до органу ПФУ, в якому вони перебувають на обліку, звіт, форму якого затверджено додатком 4 до цього Порядку (далі — звіт).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на обов'язкове державне соціальне страхування».

2 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений постановою ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2.

Звіт складається з 9 таблиць, подавати до ПФУ які треба лише за наявності в обліку підприємства показників, які необхідно в них відобразити. Таблиця 5 призначена для реєстрації застрахованих осіб у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (ч. 1 ст. 26 Закону про ЄСВ). Подається таблиця тільки у випадках, перелік яких наведено в п. 4.8 Порядку №22-2. Зокрема, в ній відображаються дані про трудові відносини між страхувальником і застрахованими особами, наприклад, відомості про прийнятих на роботу працівників. Відсутність цієї таблиці у звіті за місяць, в якому було прийнято нового працівника, свідчить про неправильно складений звіт.

Утім, цю помилку можна виправити. Порядок її виправлення встановлено також Порядком №22-2. Так, якщо помилку виявлено до закінчення граничного терміну подання звіту до ПФУ, страхувальник має право сформувати і подати такий звіт наново (п. 5.1 Порядку №22-2). А якщо такий граничний термін вже минув (як випливає з умов запитання), то страхувальник, відповідно до п. 5.6 Порядку №22-2, повинен подати до ПФУ звіт за попередній період (у зазначеному випадку — серпень), який складатиметься з титульного листа (переліку таблиць звіту) і таблиці 5 із зазначенням статусу «Додаткова». У такій таблиці слід правильно показати всі дані щодо застрахованої особи — працівника, які слід було відобразити в таблиці 5 звіту за серпень.

Що стосується штрафних санкцій, то Закон про ЄСВ відповідальності за таке порушення не передбачає. А ось КпАП — так. Так, ст. 165-1 КпАП встановлює адміністративну відповідальність за таке порушення для посадових осіб страхувальника — штраф у розмірі від 20 до 30 н. м. д. г. (340 — 510 грн). На жаль, ні Закон про ЄСВ, ні КпАП не говорять про те, що така відповідальність не накладається на посадових осіб страхувальника у разі самостійного виправлення помилок у звітності. Проте на практиці, наскільки відомо авторові, якщо підприємство виправить цю помилку самостійно, інспектори ПФУ не складають протокол про адміністративне порушення.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру