• Посилання скопійовано

При розрахунку в гривнях пеня за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД нараховується лише за імпортними операціями

При розрахунку в гривнях пеня за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД нараховується лише за імпортними операціями

Чи нараховується пеня за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД, якщо розрахунки здійснено в гривнях?

Відповідь на аналогічне запитання у ЄБПЗ (підкатегорія 06.10) є ствердною. Тобто штрафні санкції, на думку податківців, слід застосовувати незалежно від валюти розрахунків. Обґрунтовуючи свою позицію, працівники ДПС спиралися на норми статті 17 Указу Президента України від 21.01.98 р. №41/98 «Про запровадження режиму жорсткого обмеження бюджетних видатків та інших державних витрат, заходи щодо забезпечення надходження доходів до бюджету і запобігання фінансовій кризі» (далі — Указ №41/98) та статей 1, 2 та 4 Закону України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон №185). Що ж, обґрунтування обрано правильно — саме у згаданих документах йдеться про порядок та строки розрахунків, штрафні санкції та порядок їх застосування. Однак висновки, зроблені податківцями, не є такими однозначними, як може видаватися на перший погляд.

Розгляньмо іншу точку зору щодо застосування штрафних санкцій при розрахунках у ЗЕД у національній валюті.

Для початку з'ясуймо з термінами. Відповідно до п. 1 статті 1 Декрету №15-931:

«Валюта України — грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України…».

«Iноземна валюта — іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави…».

1 Декрет КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання та валютного контролю».

Відповідно до статті 17 Указу №41/98, розрахунки у валюті України за експортно-імпортними операціями здійснюються резидентами України в порядку, передбаченому Законом №185 для розрахунків у іноземній валюті. Для експортних операцій (що передбачають отримання оплати від нерезидентів) це стаття 1, для імпортних (з оплатою нерезидентам) — стаття 2 цього закону.

Наведемо норму частини 1 статті 1 Закону №185: «Виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності», та норму частини 1 статті 2 цього Закону1: «Iмпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі коли таке відстрочення перевищує 180 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку».

Саме за порушення зазначених строків розрахунків (якщо не отримано спеціальних дозволів) статтею 4 Закону №185 передбачено застосування штрафних санкцій.

Нагадаємо, що виходячи з норм статей 1 та 2 Закону №185 санкції, передбачені статтею 4 цього ж Закону, можуть бути застосовані лише у випадку:

1) несвоєчасного отримання резидентом від нерезидента виручки в іноземній валюті за попередньо поставлений товар (надані послуги) при здійсненні експортних операцій;

2) несвоєчасного отримання товару (надання послуг) у разі авансової оплати резидентом при здійсненні імпортних операцій.

У випадку 2 застосування штрафних санкцій, справді, не залежить від валюти платежу (іноземна чи національна) сплаченого нерезидентові авансу.

У випадку 1 ми повинні чітко керуватися нормами частини 1 статті 1 Закону №185, в якій ідеться виключно про виручку в іноземній валюті.

Додамо, що п. 4 частини 1 Закону №54802 (цим законом надано право НБУ запроваджувати обов'язковий продаж іноземної валюти та змінювати строки розрахунків у ЗЕД) було, зокрема, доповнено статті 1 та 2 Закону №185 новими частинами та внесено зміни до тексту статті 4 цього ж Закону. Частина 1 статті 1 Закону №185 змін не зазнала.

1 Пам'ятаймо, що нині, як і до 19.05.2013 р., діють строки у 90 днів — як встановлено п. 3 Постанови НБУ від 16.11.2012 р. №475 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті».

2 Закон України від 06.11.2012 р. №5480-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок».

Олег КОРУЖИНЕЦЬ, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування

До змісту номеру