• Посилання скопійовано

Щодо роз'яснення

Лист Мінфіну від 09.02.2008 р. №31-34000-20-10/3665

Щодо роз'яснення

Суттєво. При вибутті раніше переоцінених об'єктів ОЗ перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього ОЗ включається до нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

! Підприємствам та установам

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку дооцінки об'єктів основних засобів повідомляє.

Відповідно до пункту 21 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року №92, і пункту 2 Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 грудня 2006 року №1213, при вибутті об'єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. Перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів може щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній до нарахування амортизації, включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. При цьому до складу нерозподіленого прибутку включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об'єкта, що відображений у складі додаткового капіталу.

Зазначена сума дооцінки з урахуванням Iнструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року №291, та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 вересня 2003 року №561, відображається за дебетом субрахунку 423 «Дооцінка активів» та кредитом субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений».

Заступник міністра Д. ФУДАШКІН

До змісту номеру