• Посилання скопійовано

Щодо строків корисного використання основних засобів

Лист ДПАУ від 23.05.2011 р. №9544/6/15-0315

Щодо строків корисного використання основних засобів

Суттєво. Строки корисного використання ОЗ встановлюються платником самостійно, але амортизація нараховується з урахуванням мінімального допустимого строку, встановленого п. 145.1 ПКУ.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо строків корисного використання основних засобів і повідомляє.

Відповідно до п. 146.2 ст. 146 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) амортизація об'єкта основних засобів нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, встановленого платником податку, але не менше мінімально допустимого строку, встановленого пунктом 145.1 статті 145 цього Кодексу, помісячно починаючи з місяця, що настає за місяцем введення об'єкта основних засобів в експлуатацію, і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших видів поліпшення та консервації.

Крім того, при визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід враховувати:

очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

фізичний і моральний знос, що передбачається;

правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори (пп. 145.1.3 п. 145.1 ст. 145 Кодексу).

Згідно з пп. 145.1.4 п. 145.1 ст. 145 Кодексу строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів переглядається у разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання, але він не може бути меншим, ніж визначено в пункті 145.1 цієї статті.

Амортизація об'єкта основних засобів нараховується виходячи з нового строку корисного використання починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання (крім виробничого методу нарахування амортизації).

Слід зазначити, що для визначення переліку об'єктів основних засобів, інших необоротних і нематеріальних активів за групами відповідно до пункту 145.1 статті 145 цього Кодексу з метою нарахування амортизації з дати набрання чинності розділом III цього Кодексу застосовуються дані інвентаризації, проведеної станом на 1 квітня 2011 року (пункт 6 підрозділу 4 розділи XX «Перехідні положення» Кодексу).

Виходячи з викладеного вище строки корисного використання основних засобів встановлюються платником самостійно, але амортизація нараховується з урахуванням мінімального допустимого строку, встановленого пунктом 145.1 статті 145 цього Кодексу.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру