• Посилання скопійовано

Відповіді на запитання

Загальні питання формування прибутку в податковому та бухгалтерському обліку

01. Які принципи формування та структура доходів у бухгалтерському обліку?

02. Які принципи формування та структура доходів у податковому обліку?

03. Які принципи формування та структура витрат у бухгалтерському обліку?

04. Які принципи формування витрат у податковому обліку?

05. Яка звітність свідчить про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства?

06. Як враховується від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток?

Нарахування та виплата дивідендів

07. Що потрібно знати про відображення збитків, які виникли до 01.04.2011 р. в податковому обліку?

08. Що таке дивіденди ?

09. Які юридично-правові аспекти виплати дивідендів?

10. Чи існують терміни позовної давності щодо виплати дивідендів?

11. Як у бухобліку відбувається нарахування та виплата дивідендів?

12. Чи є виплата дивідендів базою для нарахування ПДВ?

13. Як сплачується авансовий внесок з податку на прибуток?

14. За якою ставкою нараховується та сплачується авансовий внесок із податку на прибуток підприємств у разі нарахування (виплати) платником податку дивідендів на користь своїх акціонерів (власників)?

15. Які особливості сплати авансового внеску при виплаті дивідендів юридичній особі?

16. Наше підприємство сплатило авансовий внесок з податку на прибуток за виплаченими дивідендами. У якому звітному періоді ми повинні показати таку сплату в декларації з прибутку?

17. Які особливості сплати авансового внеску при виплаті дивідендів фізичній особі?

18. Чи є виплачені дивіденди фізособам за простими акціями чи корпоративними правами базою для нарахування (утримання) ЄСВ?

19. Яка передбачена відповідальність у разі несплати або несвоєчасної сплати платником авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів (частини чистого прибутку)?

20. Є отриманий прибуток за рік у бухгалтерському обліку. Прийняли рішення виплатити дивіденди фізособам-резидентам. У яких проведеннях з отриманого прибутку утримати податок на прибуток, ПДФО і податок на дивіденди?

21. Як оподатковуються ПДФО дивіденди, отримані від нерезидента?

22. Чи включається до складу витрат платника податку на прибуток підприємства сума виплачених дивідендів та прирівняних до них платежів?

23. Підприємство отримує доходи з-за кордону у вигляді дивідендів. Чи слід їх включати до складу доходів у податковому обліку?

24. Як у підприємства-засновника (платника податку на прибуток) відображаються кошти або вартість майна, які повертаються йому при виході з числа засновників (ліквідації емітента корпоративних прав, зменшенні статутного фонду), та чи є дивідендами кошти (вартість майна), що перевищують розмір внеску такого засновника?

25. Як заповнити додаток АВ до декларації з прибутку?

26. Чи є регулювання з боку держави порядку виплати дивідендів за привілейованими акціями?

27. Чи повинен «єдиноподатник» — юридична особа при розподілі прибутку платити авансовий внесок з податку на прибуток, передбачений при виплаті дивідендів?

Виплата дивідендів державними підприємствами та підприємствами, у СК яких є державна власність

28. Чи повинні державні підприємства у 2012 році сплачувати до бюджету частину чистого прибутку (доходу) та дивіденди, нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність?

29. Що є базою нарахування частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами?

30. У якому розмірі державні унітарні підприємства та їх об'єднання сплачують у 2012 році до державного бюджету частину чистого прибутку (доходу)?

31. Який норматив відрахування частки прибутку у 2012 році, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2011 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави?

32. У якому розмірі державні унітарні підприємства та їх об'єднання мають відраховувати у 2012 році до державного бюджету частину чистого прибутку (доходу) та на яких СГД поширюються норми постанови КМУ від 22 лютого 2012 року №122?

33. За якою формою у 2012 році подається розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету?

34. Чи застосовуються органами ДПС штрафні санкції до комунального підприємства за неподання розрахунку частини чистого прибутку (доходу) та несплату такого платежу, якщо рішеннями органів місцевого самоврядування не прийнято порядок сплати та відповідні нормативи?

35. Яка відповідальність передбачена за неподання (несвоєчасне подання) розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до бюджету, державними унітарними підприємствами (їх об'єднаннями) та господарськими товариствами, у статутних капіталах яких є державна власність?

36. Чи слід платити штраф за самостійне виявлення помилки у Розрахунку держдивідендів?

37. Чи може бути накладено на державне підприємство штраф, передбачений Податковим кодексом за несвоєчасну сплату податків, у разі несвоєчасної сплати до бюджету держдивідендів? Чи вважаються держдивіденди податковим платежем?

38. Чи повинні філії державних підприємств платити «держдивіденди» ?

Використання прибутку, вивільненого від оподаткування

39. Що таке податкова пільга?

40. Які пільги передбачено з податку на прибуток?

41. Як ведуть облік підприємства, прибуток яких звільняється від оподаткування?

До змісту номеру