• Посилання скопійовано

Щодо проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та коштів

Лист Мінфіну від 02.12.2009 р. №31-21020-04-10/32859

Щодо проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та коштів

Суттєво. Заборону для керівників підприємств проводити інвентаризації у присутності представників контролюючих органів чинним законодавством не передбачено.

! Усім СГД

Міністерство фінансів України розглянуло лист <...> і повідомляє.

Пункт 15 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» надає право органам державної податкової [служби] вимагати від керівників підприємств, установ та організацій, які перевіряються в ході планових і позапланових виїзних перевірок, проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей і коштів, у разі відмови від проведення таких інвентаризацій — звернутися до суду щодо спонукання до проведення таких інвентаризацій.

Згідно з підпунктами 11.1 і 11.2 пункту 11 Iнструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. №69 (далі — Iнструкція №69), для проведення інвентаризаційної роботи на підприємстві керівник своїм розпорядчим документом створює постійно діючі та робочі інвентаризаційні комісії.

Iнструкція №69 не містить вимог щодо включення до складу комісії осіб інших, ніж зазначені в підпунктах 11.1, 11.2 пункту 11 цієї Iнструкції. Разом з тим немає також норми щодо заборони для керівників підприємств проводити інвентаризації у присутності представників контролюючих органів.

Заступник міністра М. ПОЛУДЕННИЙ

До змісту номеру