• Посилання скопійовано

Щодо випадків і строків проведення інвентаризації

Лист ДПАУ від 26.05.2011 р. №6322/5/23-4016

Щодо випадків і строків проведення інвентаризації

Суттєво. На думку ДПАУ, інвентаризація на вимогу податкового органу проводиться в порядку і в строки, встановлені Iнструкцією №69, але в межах строків проведення податкової перевірки.

! Усім СГД

Державна податкова адміністрація України на виконання доручення Адміністрації Президента України від 18.05.2011 р. №12-06/111 розглянула запит <...> щодо випадків і строків проведення інвентаризації і повідомляє таке.

Відповідно до статті 2 Закону України від 16 липня 1999 року №996-IV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон №996) фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Згідно зі статтею 10 Закону №996 для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка.

Об'єкти та періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим відповідно до законодавства.

Пунктом 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року №419, установлено, що порядок проведення інвентаризації та врегулювання розбіжностей щодо фактичної наявності активів і зобов'язань з даними бухгалтерського обліку визначається Міністерством фінансів України.

Iнструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. №69, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 26.08.94 р. за №202/412 (далі — Iнструкція), встановлено випадки, в яких проведення інвентаризації є обов'язковим, порядок, об'єкти щодо проведення інвентаризації, завдання, застереження, форму акта контрольної перевірки інвентаризації цінностей на підприємстві тощо.

Згідно з пунктом 2 Iнструкції відповідальність за організацію інвентаризації несе керівник підприємства, який повинен створити необхідні умови для її проведення у стислі строки, визначити об'єкти, кількість і строки проведення інвентаризації, крім випадків, коли проведення інвентаризації є обов'язковим.

Відповідно до пункту 3 Iнструкції проведення інвентаризації є обов'язковим, зокрема, у випадках, передбачених законодавством.

Згідно з пунктом 8 Iнструкції у разі проведення раптових інвентаризацій всі товарно-матеріальні цінності готуються до інвентаризації у присутності інвентаризаційної комісії, в решті випадків — заздалегідь. Вони повинні бути згруповані, розсортовані та розкладені за назвами, сортами, розмірами, в порядку, зручному для підрахунку.

Підпунктом 20.1.5 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) передбачено право органів державної податкової служби вимагати від платників податків, які перевіряються в ході перевірок, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, у тому числі зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Оскільки результати інвентаризації мають вплив на результати перевірки, їх дослідження повинне бути здійснено працівниками органу ДПС саме в ході такої перевірки, строки проведення якої обмежені статтею 82 Кодексу.

З урахуванням викладеного вище у разі виникнення в ході проведення перевірки платника податків необхідності в здійсненні інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів тощо за визначенням працівника органу ДПС платник податків зобов'язаний у межах строків проведення перевірки провести відповідну інвентаризацію в порядку і в строки, встановлені Iнструкцією.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник голови I. НОСАЧОВА

До змісту номеру