• Посилання скопійовано

Нарахування пені здійснюється у день фактичного погашення податкового боргу

Під час перевірки нам донарахували податок на прибуток і відповідно штраф. Ми отримали ППР на ці суми і сплатили їх протягом 10 днів, тобто прострочення не було. Проте сьогодні зателефонував інспектор і повідомив, що ми повинні сплатити ще й пеню, на яку ППР не видається. Чи повинні ми сплатити пеню за дзвінком інспектора, чи потрібно було розрахувати її самостійно?

Відповідно до пп. 129.1.1 ПКУ, у разі нарахування суми грошового зобов'язання контролюючими органами нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні після закінчення встановлених строків погашення узгодженого грошового зобов'язання. При цьому згідно з п. 129.3 ПКУ, нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок казначейства та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Оскільки день фактичної сплати донарахованого податкового зобов'язання залежить від багатьох факторів, у т. ч. від дати отримання платником податків податкового повідомлення-рішення, при його виписуванні неможливо повністю визначити суму пені до дня фактичної сплати. Тому пеня може нараховуватися в день фактичної сплати відповідного податкового зобов'язання.

Зауважимо, що Iнструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №953, у пп. 2.2 передбачає, що нарахування пені здійснюється у день фактичного погашення податкового боргу (його частини).

При цьому п. 131.1 ПКУ містить норму, згідно з якою «нараховані контролюючим органом суми пені самостійно сплачуються платником податків». Iз цієї норми випливає, що сума пені має бути нарахована контролюючим органом. Закон не визначає форму рішення про нарахування пені. Проте форми податкових повідомлень-рішень1 передбачають визначення платнику суми пені із допомогою таких повідомлень-рішень, що, як правило, і робиться на практиці.

1 Порядок направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №985.

Проте враховуючи, що зазначену процедуру законодавством врегульовано недостатньо, у випадках, коли платник під час сплати донарахованого податкового зобов'язання сплатив самостійно і пеню, деякі податкові органи не надсилають таким платникам рішень про нарахування пені, що й обумовлює порушену у запитанні ситуацію (інспектор усно повідомив про необхідність сплатити пеню).

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру