• Посилання скопійовано

Витрати на схоронність автомобіля: відображення в обліку

Як показати у бухгалтерському та податковому обліку витрати на придбання та встановлення у службовому авто керівника замка «Mul-T-Lock» та сигналізації?

Тут усе залежить від того, коли саме ви здійснюєте ці витрати: до введення авто в експлуатацію чи після.

Якщо об'єкти захисту авто «Mul-T-Lock» та сигналізації встановлюються до введення в експлуатацію ОЗ, то як у податковому, так і в бухгалтерському обліку такі витрати потраплять до первісної вартості майбутнього об'єкта ОЗ як інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою (абз. 9 п. 146.5 ПКУ та абз. 8 п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Якщо ж встановлення замка «Mul-T-Lock» та сигналізації відбувається після введення автомобіля в експлуатацію, то, відповідно до п. 146.12 ПКУ, витрати, пов'язані з ремонтом та поліпшенням об'єктів ОЗ (саме наша ситуація) у розмірі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ на початок звітного року (які підлягають амортизації), відносяться платником податку до складу податкових витрат (п. 138.5 ПКУ). Врахуйте, що у листі ДПСУ від 09.07.2012 р. №12372/6/15-1216 (див. у «ДК» №38/2012 та коментар), зазначається: платник податків має право визначити порядок відображення вартості ремонтів та поліпшень об'єктів основних засобів у податковому обліку — або віднести їх до витрат у межах 10-відсоткового ліміту згідно з п. 146.12 ПКУ, або ж збільшити первісну вартість ОЗ, навіть якщо згаданий ліміт повністю ще не використано.

Затрати на ремонт (поліпшення) авто у межах 10-відсоткового ліміту потраплять до адміністративних витрат у періоді їх понесення (п. 138.5 та абз. «в» пп. 138.10.2 ПКУ).

Можливе й таке, що на дату проведення ремонту (поліпшення) авто шляхом встановлення на нього замка «Mul-T-Lock» та сигналізації підприємство вже перевищило 10-відсотковий ліміт за витратами на ремонт ОЗ. У такому випадку затрати на придбання та встановлення згаданих охоронних пристроїв збільшують первісну вартість вашого ОЗ (автомобіля) (п. 146.11 ПКУ).

Звичайно ж, усі затрати на ремонт потраплять до податкових витрат за умови їх документального підтвердження (п. 138.2 ПКУ). У декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213, такі витрати фіксують у рядку 06.1 «Адміністративні витрати».

Суму вхідного ПДВ, сплаченого при придбанні та встановленні замка «Mul-T-Lock» і сигналізації, включають до податкового кредиту з податку на додану вартість, у разі коли авто використовують в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку та за умови наявності правильно оформленої податкової накладної (п. 198.3 та п. 198.6 ПКУ).

А ось щодо бухгалтерського обліку, то у п. 14 П(С)БО 7 сказано: первісна вартість ОЗ збільшується на суму витрат, пов'язаних із поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що спричинює збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта ОЗ. Тож, на думку автора, витрати на придбання та встановлення замка «Mul-T-Lock» і сигналізації повинні потрапити до збільшення первісної вартості авто згідно з вимогами п. 14 П(С)БО 7. Адже така операція, у принципі, спричинює збільшення майбутніх економічних вигід. Зокрема, у майбутньому потенційна вартість реалізації такого авто є більшою, ніж його аналога без замка «Mul-T-Lock» та сигналізації.

Бухгалтерські проведення, за умови потрапляння витрат на охоронні пристрої до первісної вартості авто (як при встановленні охоронних систем до введення авто в експлуатацію, так і після), будуть такими: Д-т 152 — К-т 685 (631) та відповідно Д-т 105 — К-т 152 після завершення поліпшення авто та введення його в експлуатацію.

I ще: згідно з тим-таки п. 14 П(С)БО 7, первісна (переоцінена) вартість основних засобів може бути збільшена на суму витрат, пов'язаних із поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством.

Тож у бухгалтерському обліку ви маєте право також скористатися можливістю обліку витрат на встановлення замка «Mul-T-Lock» та сигналізації за податковими правилами (див. вище). Тоді затрати на придбання та встановлення охоронних засобів на авто у межах 10% сукупної балансової вартості всіх об'єктів ОЗ на початок звітного року можна віднести до адміністративних витрат періоду (на Д-т 92). В іншому випадку вони просто збільшують первісну вартість об'єкта ОЗ.

Юрій МЕЛЬНИК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру