• Посилання скопійовано

Право на ПК у підприємця за ВМД на фізособу наразі залежить від ВАСУ

Постанова ВСУ від 03.07.2012 р. у справі №21-126а12

ПОЗИЦІЯ ФОП. На момент оформлення ВМД фізособа була підприємцем і платником ПДВ, товар використовувався у госпдіяльності, тому суми ПДВ обґрунтовано включено до ПК.

ПОЗИЦІЯ ДПI. ПДВ, сплачений за ВМД, оформленими на фізособу, не може включатися до ПК підприємця незалежно від мети використання придбаного товару.

РІШЕННЯ СУДУ. В аспекті питання, що розглядається, положення пп. 7.2.7 Закону про ПДВ слід розуміти так, що ВМД є допустимим доказом, зокрема, сплати ПДВ, що дає право на податковий кредит. Вимогу про оформлення ВМД відповідно до законодавства не можна тлумачити інакше, ніж так, що для одержання права на ПК фізособою-підприємцем така особа має значитись у ВМД одержувачем товару.

Водночас можливим недолікам оформлення ВМД, зокрема зазначенню у ВМД одержувачем товару фізособи замість фізособи-підприємця, суб'єкт владних повноважень повинен був би дати відповідну правову оцінку.

У разі встановлення факту придбання товару та його подальшої реалізації фізособою-підприємцем, зареєстрованою платником ПДВ, не виключається можливість формування ПК підприємцем.

Судами ж у справі, що розглядається, встановлено придбання товару фізособою-підприємцем та його використання в госпдіяльності.

На думку колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного суду України, касаційний суд не надав значення неврахуванню ДПI всіх обставин, що мали значення для прийняття оспорюваного рішення, зокрема:

— придбанню та подальшому продажу товару фізособою як фізособою-підприємцем (яка на момент здійснення спірних операцій була зареєстрована платником ПДВ);

— сплаті ПДВ у встановленому законом розмірі, який не залежав від статусу фізособи, зазначеного у ВМД;

— віднесенню вартості товару до ВВ підприємця, з обґрунтованістю чого ДПI погодилась;

— використанню імпортованого товару в госпдіяльності та його продажу з формуванням ПЗ з ПДВ.

Справу спрямовано на новий розгляд до ВАСУ.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Наведеним рішенням ВСУ переглядав рішення ВАСУ в частині правомірності формування ПК за ПДВ, сплаченого на митниці, коли ВМД оформлялися на фізособу (яка одночасно була підприємцем та платником ПДВ). Цікавим є те, що ВАСУ по-різному тлумачив право на ПК у підприємця: в одній справі він зважав на статус фізособи при оформленні ВМД у контексті права на ПК, в іншій — виходив із того, що зазначення у ВМД одержувачем товару фізособи, без конкретизації її статусу як суб'єкта підприємницької діяльності, жодним чином не спростовує придбання товару для використання у госпдіяльності підприємця.

Наразі питання залишається відкритим, адже справа ще раз переглядатиметься ВАСУ.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру