• Посилання скопійовано

Відсутність скарги на контрагента не впливає на правомірність формування ПК

Постанова ВСУ від 05.12.2011 р. у справі №21-245а11

ПОЗИЦІЯ ТОВ. Товариство правомірно сформовано ПК у періоді отримання відповідної податкової накладної, а дії контрагента щодо несвоєчасного надання її ТОВ без скарги на нього не призвели до заниження ПЗ за відповідні звітні періоди.

ПОЗИЦІЯ ДПI. Якщо платник не скористався правом подання заяви, передбаченим пп. 7.2.6 Закону про ПДВ, і не звернувся до податкової інспекції зі скаргою, то він не має права включати до ПК суму ПДВ, не підтверджену податковою накладною.

РІШЕННЯ СУДУ. ВСУ звертає увагу на те, що, допускаючи до провадження цю справу за заявою ДПI, з поданих податковою інспекцією судових рішень, справді, вбачається неоднакове застосування приписів пп. 7.2.6 Закону про ПДВ.

Так, у доданій до заяви ДПI ухвалі ВСУ від 29.10.2008 р. по-іншому, ніж у справі, що розглядається, застосовано норми матеріального права, а саме: касаційний суд дійшов висновку про порушення ТОВ правил податкового обліку внаслідок включення до ПК у декларації за липень 2004 року сум ПДВ на підставі податкових накладних, виписаних постачальником у червні 2004 року, зазначивши, що відповідно до пп. 7.2.6 Закону про ПДВ саме своєчасно подана платником податку заява до податкового органу є підставою для включення до ПК суми податку, сплаченої у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг).

Проте у справі, що розглядається, касаційна інстанція у постанові від 07.06.2011 р. №К-40572/10 дійшла протилежного висновку про правомірність формування ПК товариством, бо за змістом пп. 7.2.6 Закону про ПДВ звернення з такими скаргами є правом платника, а не обов'язком.

ВСУ, усуваючи неоднакове застосування норм матеріального права касаційним судом, вважає правильним висновок цього суду в оскаржуваній ухвалі про відсутність порушень норм законодавства при формуванні ТОВ податкового кредиту у періоді отримання відповідної податкової накладної.

Якщо платник не скористався правом подання заяви, передбаченим пп. 7.2.6 Закону про ПДВ, і не звернувся до податкової інспекції зі скаргою, то він не має права включати до ПК суму ПДВ, не підтверджену податковою накладною.

У разі коли право платника на податковий кредит підтверджується податковими накладними, отриманими після закінчення податкових періодів, в яких фактично відбулися господарські операції, суми ПДВ, зазначені у таких податкових накладних, можуть бути включені до складу податкового кредиту в податковому періоді, в якому такі податкові накладні отримано.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Суд, визнаючи право ТОВ на сформування податкового кредиту в періоді отримання відповідної податкової накладної, врахував і той момент, що скарга на платника подається лише у разі, якщо останній відмовився її надати (має бути надано відповідний доказ такої відмови) або склав податкову накладну з порушенням порядку її заповнення.

Причому тут не наголошується на тому, чи потрібно звертатися до такого контрагента за її виправленням. Достатньо лише факту складення постачальником такої податкової накладної з порушенням порядку її складання.

Ми навели це рішення, бо вважаємо, що воно може стати у пригоді платникам податків й сьогодні, в умовах дії ПКУ.

Адже п. 200.10 ПКУ передбачено аналогічні норми. Новою у ньому є лише вимога включення ПН до Єдиного реєстру, а також затвердження форми заяви-скарги на контрагента у формі дод. 8 до декларації з ПДВ, який подається разом із декларацією за той звітний період, у якому податкова накладна включається до ПК з підстав, визначених у тому самому п. 200.10 ПКУ.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру