• Посилання скопійовано

Платники ЄП несуть відповідальність як підприємці на загальній системі оподаткування

Постанова ВСУ від 15.05.2012 р. у справі №21-95а12

ПОЗИЦІЯ ДПI. Просить переглянути рішення ВАСУ, яким скасовано рішення про нарахування ПДФО платникові ЄП з суми, що перевищує 500 тис. грн, оскільки таку відповідальність передбачено Законом №889.

ПОЗИЦІЯ СПДФО. Платник ЄП, який отримав виручку, що перевищує 500 тис. грн, правомірно перебував на спрощеній системі оподаткування у цьому кварталі, а отже, не є платником ПДФО у цьому періоді.

РІШЕННЯ СУДУ. Аналіз наведених судових рішень суду касаційної інстанції (ухвала ВАСУ від 04.08.2011 р. у справі №К-19733/09 та постанова ВАСУ від 14.07.2011 р. у справі №К-7837/09) дає підстави вважати, що він неоднаково застосував одні й ті самі норми матеріального права, при цьому у справі, що розглядається, — неправильно.

Указом Президента України від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (далі — Указ №727/98) запроваджено спеціальний режим оподаткування, обліку та звітності, спрямований на підтримку суб'єктів малого підприємництва.

За змістом ст. 1 зазначеного Указу ЄП сплачується тільки з доходів, одержаних фізособою-підприємцем з дотриманням вимог цього Указу, зокрема якщо виручка платника ЄП за рік не перевищує 500000 грн. Згідно зі ст. 5 Указу №727/98 у разі порушення вимог, установлених ст. 1 цього Указу, платник ЄП повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності починаючи з наступного звітного періоду (кварталу). Водночас цей Указ не містить положень, які б регулювали питання оподаткування сум, що перевищують граничний обсяг виручки, встановлений законодавцем.

За таких обставин оподаткування доходів, отриманих платником ЄП з порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, повинно здійснюватися із застосуванням правил загальної системи оподаткування, врегульованих, зокрема, Законом України від 22.05.2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон №889) з урахуванням загальних принципів оподаткування, закріплених Конституцією України та Законом «Про систему оподаткування» (чинними на час виникнення спірних відносин), якими встановлювалися засади податкових відносин в Україні.

У справі, що розглядається, суди попередніх інстанцій помилково обмежилися застосуванням до спірних відносин норм лише Указу №727/98 і не застосували приписи Закону №889 щодо доходів фізособи-підприємця, отриманих у IV кварталі 2007 року, які перевищують граничні обсяги виручки від здійснення підприємницької діяльності, встановлені цим Указом.

Справу направлено на новий касаційний розгляд.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Відповідальність фізосіб — платників ЄП за перевищення порогу виручки у 500 тис. грн досі є актуальним питанням, позаяк ВСУ ще переглядає чимало відповідних судових рішень. Причому ВСУ надалі обстоює позицію, що до платників ЄП у періоді перевищення розміру виручки має застосовуватися Закон №889, — хоча у цей період таких осіб звільнено від сплати ПДФО.

Проте ст. 5 Указу №727/98 у частині відповідальності відсилає до інших законів лише щодо правильності обчислення ЄП, подання звітності та своєчасності сплати сум ЄП. Щодо перевищення виручки жодного посилання на будь-які норми інших законів Указ не містить.

Тож за таких обставин можна говорити лише про відповідальність, запроваджену самим Указом як спеціальна норма — перехід з наступного періоду на загальну систему оподаткування.

Тим більше, якщо врахувати, що такий висновок робиться попри те, що Закон №889 не регулює питання відповідальності для «спрощенців», принаймні зважаючи на положення п. 9.12 ст. 9 Закону №889.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру