• Посилання скопійовано

На розрахунок інфляційних втрат не впливає наявність інфляції чи дефляції у періоді прострочення

Постанова ВГСУ від 01.02.2012 р. у справі №52/30

ПОЗИЦІЯ АЕК. Позивач звернувся з позовом про стягнення суми боргу за спожиту електроенергію з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення.

ПОЗИЦІЯ ОСББ. Відповідач вважає, що суму інфляції розраховано неправильно, оскільки до розрахунку бралися і ті місяці, в яких здійснювалося часткове погашення боргу.

РІШЕННЯ СУДУ. Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦКУ, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом. Суди першої та апеляційної інстанції, перевіривши подані позивачем розрахунки інфляційних втрат за період з 01.12.2007 р. до 01.12.2010 р., визнали їх обґрунтованими, арифметично правильними та такими, що відповідають вимогам чинного законодавства.

Однак судами попередніх інстанцій не враховано вказівки Листа ВСУ від 03.04.97 р. №62-97р «Рекомендації відносно порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ» та здійснено нарахування інфляційних втрат за період з 01.12.2007 р. до 01.12.2010 р. без урахування від'ємних значень індексів.

Відповідно до згаданого листа ВСУ №62-97р розрахунок суми боргу з урахуванням індексу інфляції здійснюється шляхом множення суми заборгованості (на момент її виникнення) на сукупний індекс інфляції за період прострочення платежу. При цьому сума, яку внесено з 1-го до 15-го дня включно відповідного місяця, індексується з урахуванням цього місяця. Якщо суму внесено з 16-го до 31-го дня включно місяця, розрахунок починається з наступного місяця. Аналогічно якщо погашення заборгованості здійснено з 1-го до 15-го дня включно відповідного місяця, інфляційні втрати розраховуються без урахування цього місяця. Якщо ж з 16-го до 31-го дня включно місяця, інфляційні втрати розраховуються з урахуванням цього місяця.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Отже, під час розрахунку суми боргу, яка підлягає стягненню шляхом подання позову до господарського суду, слід враховувати два моменти.

1. Сума боргу з урахуванням індексу інфляції повинна розраховуватися виходячи з індексу інфляції за кожен місяць (рік) прострочення, незалежно від того, чи був в якийсь період індекс інфляції меншим за одиницю (тобто мала місце не інфляція, а дефляція) (див. також лист ВГСУ від 17.07.2012 р. №01-06/928/2012).

2. При розрахунку інфляційних втрат потрібно враховувати період, у якому відбулося часткове погашення такої заборгованості, — у першій половині місяця чи другій. Сплата заборгованості у першій половині місяця — інфляційні втрати розраховують без урахування цього місяця. Погашення у другій половині місяця — інфляційні втрати розраховуються з урахуванням місяця погашення.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру