• Посилання скопійовано

У разі надання юрособою на ЄП послуг транспортного експедирування його доходом є сума отриманої винагороди

Фірма, платник єдиного податку, надає експедиційні послуги. За транспортні послуги замовник сплачує експедитору, а той, своєю чергою, сплачує перевізнику. Яка сума (винагорода експедитора чи вся отримана сума) обкладається єдиним податком?

Згідно зі ст. 1 Закону №19551 «експедитор (транспортний експедитор) — суб'єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування; перевізник — юридична або фізична особа, яка взяла на себе зобов'язання та відповідальність за договором перевезення вантажу за доставку до місця призначення довіреного їй вантажу, перевезення вантажів та їх видачу (передачу) вантажоодержувачу або іншій особі, зазначеній у документі, що регулює відносини між експедитором та перевізником».

1 Закон України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність».

Відповідно до ст. 929 ЦКУ, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу. Умови договору транспортного експедирування визначаються за домовленістю сторін, якщо інше на встановлено законодавством, а також іншими нормативно-правовими актами. Договір транспортного експедирування укладається у письмовій формі. При цьому експедитор має право залучити до виконання своїх обов'язків інших осіб, зокрема перевізників. У разі залучення експедитором до виконання своїх обов'язків за договором транспортного експедирування інших осіб він відповідає перед клієнтом за порушення договору.

Відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку для юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Також до суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Водночас пунктом 292.4 ПКУ визначено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Оскільки відповідно до ст. 929 ЦКУ експедитор надає свої послуги за рахунок іншої сторони (тобто замовника), то кошти, отримані експедитором, вважаються при цьому транзитними, і право власності на такі кошти до виконавця не переходить. За надані послуги експедитор отримує визначену договором плату — винагороду, яка і є його доходом.

Отже, у разі надання юрособою — платником єдиного податку послуг транспортного експедирування його доходом є сума отриманої винагороди.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру