• Посилання скопійовано

Учні ПТУ під час виробничої практики обов'язково отримують зарплату

Чи може фізична особа — підприємець, перебуваючи у 2-й групі платників єдиного податку, надати робочі місця 12 учням — практикантам ПТУ для проходження безоплатної практики? Якими є особливості оформлення?

Згідно зі ст. 25 Закону №103/981 всі види практики, які може пройти учень (слухач) ПТУ на виробництві або у сфері послуг, передбачають вже не навчання, а конкретну роботу, яку має бути оплачено. Це встановлює також і ч. 4 ст. 53 Закону №10602, в якому йдеться не лише про надання учням під час виробничої практики робочих місць і заробітної плати, але і про те, що 50% такої зарплати має бути спрямовано на рахунок навчального закладу практикантів. Про це свідчить і лист Міносвіти України від 02.02.2006 р. №1/9-64: «До втрати доходів окремих ПТУ призводить укладення їхнім керівництвом договорів на проходження учнями безоплатної виробничої практики на підприємствах та в організаціях. Адже оплата праці учнів є одним із джерел наповнення дохідної частини спеціального фонду навчальних закладів, кошти з якого повинні спрямовуватись на розвиток матеріально-технічної бази закладів освіти, установ, проведення культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи».

Отже, якщо підприємець або юрособа (незалежно від системи оподаткування) бере для виробничої практики учнів, слухачів ПТУ і надає їм робоче місце, він зобов'язаний сплатити їм за таку практику.

Оформити таку практику потрібно так:

1) укласти договір3 з ПТУ про надання матеріально-технічної бази конкретним учням (слухачам) з метою проходження практики. У цьому договорі обов'язково встановлюється, що 50% заробленої практикантами зарплати перераховується навчальному закладу. Перерахувати таку зарплату ПТУ і виплатити практикантам потрібно не пізніше 5 днів від дня виплати зарплати решті працівників (п. 17 Порядку №992);

1 Закон України від 10.02.98 р. №103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту».

2 Закон України від 23.05.91 р. №1060-ХII «Про освіту».

3 Типова форма договору є додатком до Порядку проходження виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 р. №992 (далі — Порядок №992).

2) видати наказ про надання практикантам робочих місць із зазначенням підстави і строків такого надання, встановити розмір оплати їхньої праці (п. 9 Порядку №992);

3) у встановлені договором і програмою практики дати допустити учня (слухача) на підготовлене робоче місце. А після її закінчення оформити всі документи, передбачені договором з ПТУ, про результати проходження учнем (слухачем) ПТУ виробничої практики (наприклад, до щоденника практики записати дані про її початок і закінчення, відгук керівника практики від підприємства про ефективність її проходження, оцінку керівника практики від підприємства тощо).

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 7 Порядку №992 практиканти не включаються до списку працівників і штатного розпису. Проте вони є повноцінними працівниками і не лише виконують встановлені договором трудові функції, отримують зарплату, яка обкладається ЄСВ і ПДФО у встановленому законодавством загальному порядку, але й підлягають соціальному та пенсійному страхуванню (п. 10 Порядку №992).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру