• Посилання скопійовано

Авансовий внесок з податку на прибуток відображають у декларації в періоді його понесення

Наше підприємство сплатило авансовий внесок з податку на прибуток за виплаченими дивідендами. У якому звітному періоді ми повинні показати таку сплату в декларації з прибутку? Як її правильно там відобразити?

За загальним правилом, підприємство, що приймає рішення про виплату дивідендів своїм власникам, нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток (у 2012 р. — 21%, див. п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ), нарахований на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму податку. При цьому авансовий внесок вносять до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів (пп. 153.3.2 ПКУ).

I головне, що слід врахувати, — так підприємство зменшує суму нарахованого податку на прибуток звітного періоду на суму авансового внеску, що був сплачений протягом цього періоду у зв'язку з нарахуванням дивідендів (пп. 153.3.3 ПКУ).

Якщо сума авансового внеску, який підприємство сплатило у звітному періоді, перевищує суму податкових зобов'язань з податку на прибуток цього періоду (або й взагалі підприємство отримало від'ємне значення об'єкта оподаткування), тоді величина перевищення (або й вся сума авансового внеску) переноситься на зменшення податкових зобов'язань наступного (наступних) податкового періоду (пп. 153.3.4 ПКУ).

Тепер коротко розпишемо порядок відображення всього цього у податковій декларації з прибутку1 та сплати до бюджету авансового внеску з податку на прибуток.

1 Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

1. У додатку АВ до податкової декларації у рядку 1 показуємо суму, виплачену в звітному податковому періоді дивідендів.

2. Зазначену суму зменшуємо на виплачені суми дивідендів, що звільняються від сплати авансового внеску та показуються у рядках 1.1 — 1.4, 2, 3.

3. У рядку 4 додатка АВ розраховуємо суму дивідендів, з якої слід сплатити авансовий внесок з податку на прибуток.

4. У рядку 5 — авансовий внесок з податку на прибуток за відповідною ставкою податку (у 2012 р. — 21%, див. п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

5. Суму з рядка 5 переносимо до рядка 5.1 додатка АВ декларації з прибутку. До речі, юрособи на консолідованому податку покажуть у цьому рядку тільки ту суму, яку вони повинні сплатити за їх місцезнаходженням.

6. У рядку 20 загальної частини декларації з прибутку показуємо суму з рядка 5.1 додатка АВ. Крім того, цю саму суму зазначаємо і в додатку ЗП у рядку 13.3. Саме через цей додаток і відбудеться зменшення податкового зобов'язання звітного періоду з податку на прибуток на суму авансового внеску з цього податку.

7. Якщо ж сума авансового внеску перевищує податкове зобов'язання звітного періоду з податку на прибуток або й взагалі у цьому періоді ми мали від'ємне значення об'єкта оподаткування, то сума перевищення або й взагалі вся сума авансового внеску знайде своє місце у рядку 13.5.2 додатка ЗП до декларації з прибутку.

8. У наступному періоді суму сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів, не врахованих на зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток у поточному періоді (величина з рядка 13.5.2 додатка ЗП до декларації з прибутку поточного періоду), покажемо у рядку 13.4 додатка ЗП до декларації з прибутку.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру