• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Державної податкової служби України від 15.02.2012 р. №4621/7/15-3417-20

Справді, відповідно до пп. «і» п. 201.1 ПКУ одним з обов'язкових реквізитів ПН є код УКТ ЗЕД у разі поставки підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України. При цьому податківці у своєму листі від 29.12.2011 р. №10768/7/15-3117 (наш коментар у «ДК» №7/2012) зазначали, що у графі 4 ПН «код товару згідно з УКТ ЗЕД» повинен наводитися код УКТ ЗЕД, зазначений у ВМД, якою були оформлені такі товари при ввезенні їх на митну територію України, незалежно від того, чи продавець є безпосереднім їх імпортером. При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД повинен зазначатися за всім ланцюгом постачання таких товарів до моменту їх продажу кінцевому споживачу або до моменту їх використання (споживання).

Зауважимо, що саме митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД1, і таке рішення щодо класифікації є обов'язковими для підприємств і громадян (ст. 313 МКУ2).

У коментованому листі податківці висловили досить важливу думку. Вони знову підтвердили тезу, що в ПН повинен зазначатися лише код УКТ ЗЕД, наведений у ВМД. При цьому цей код слід зазначати, навіть якщо він змінився в переліку кодів УКТ ЗЕД на момент постачання товару. Таке твердження полегшить життя багатьом бухгалтерам. Адже частенько трапляється, що товар імпортували ще минулого року, а реалізують зараз, от і виникало питання, який код УКТ ЗЕД вписувати до ПН — старий чи новий (у разі якщо код змінювався). Тепер питання знято.

Згадайте, що в листі ДПСУ від 29.12.2011 р. №10768/7/15-3117 податківці також зазначали, що при поставці ввезених на митну територію України товарів продавець, який не є безпосереднім імпортером або ж виробником таких товарів, у ситуації, коли при придбанні таких товарів він отримав ПН без відповідного коду УКТ ЗЕД, повинен самостійно визначити код товару згідно з УКТ ЗЕД та зазначити в ПН, яку виписуватиме.

Така ситуація може виникнути при реалізації, так би мовити, «старих» товарів (ОЗ, продукції), тобто таких ТМЦ, які вже були на залишку в продавця-неімпортера на дату 06.08.2011 р. Тобто дату набрання чинності Законом України від 07.07.2011 р. №3609-VI, який якраз і вніс код УКТ ЗЕД до обов'язкових реквізитів ПН.

Зауважимо, що при заповненні ПН у графі 4 ПН «код товару згідно з УКТ ЗЕД» зазначається десятизнаковий код товару, який вноситься суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). Правда, бувають випадки, що митниця зазначає у ВМД меншу кількість знаків коду УКТ ЗЕД. Тоді до ПН переносять аналогічний код без дописування нулів чи інших знаків.

Нагадуємо, що відсутність коду УКТ ЗЕД у ПН, виписаних у разі поставки підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, призведе до того, що покупця буде позбавлено права на податковий кредит за такою ПН (п. 198.6 ПКУ). Адже така ПН буде оформлена з порушенням вимог ст. 201 ПКУ.

Звісно, покупцю можна спробувати врятувати свій ПК за ПН без коду УКТ ЗЕД. Для цього відповідно до п. 201.10 ПКУ до податкової декларації з ПДВ3 за звітний період слід буде подати заяву про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8) (додаток 8 до декларації з ПДВ) (далі — заява) зі скаргою на постачальника.

Разом із заявою слід подати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік4, які, власне, і підтверджуватимуть факт отримання від постачальника товарів/послуг.

1 Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України від 05.04.2001 р. №2371-III «Про Митний тариф України».

2 Митний кодекс України від 11.07.2002 р. №92-IV.

3 Затверджена наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

4 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Ця заява і буде підставою для включення сум сплаченого податку до складу ПК.

Зауважимо, що ПН, виписані на поставку підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, слід реєструвати в ЄРПН незалежно від суми ПДВ, зазначеної в ПН (п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру