• Посилання скопійовано

У разі подання декларації з недостовірними обов'язковими реквізитами слід подати виправлену декларацію

Податкова повідомила нас про те, що нашу декларацію з ПДВ не прийнято, бо її складено з порушенням пунктів 48.3, 49.8 ПКУ (а саме ? недостовірний реквізит «місцезнаходження платника»).
Річ у тім, що орендована нами юридична адреса наразі на ремонті і, крім будівельників, там нікого немає. Що робити?

Пунктом 48.3 ПКУ передбачено перелік обов'язкових реквізитів, які повинна містити податкова декларація. Одним із таких реквізитів є місцезнаходження юридичної особи. Причому така адреса має збігатися з даними Єдиного державного реєстру — юридичною адресою платника відповідно до п. 45.2 ПКУ.

Зазначимо, що на сьогодні фактичною адресою є адреса фактичного здійснення діяльності або місцезнаходження об'єкта оподаткування. Тобто насправді йдеться про основне та неосновне місце обліку. Порядок взяття платників податків на облік у цьому випадку регламентовано розділами III та VII Порядку №15881.

1 Наказ Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 «Про затвердження порядку обліку платників податків і зборів».

Таким чином, якщо юридична особа зареєстрована за основним та неосновним місцем обліку, то при поданні звітності слід зазначати податкову адресу платника. Оскільки підприємство наразі не провадить діяльність за зазначеною у декларації адресою, то, згідно з п. 49.11 ПКУ, податковий орган вчинив цілком законно. Також рекомендуємо враховувати норми ст. 66 ПКУ.

Отже, відповідно до п. 49.12 ПКУ підприємству необхідно подати нову декларацію з правильною юрадресою. Якщо ж воно не встигне подати виправлену декларацію до закінчення граничних строків подання, доведеться сплатити штраф.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру