• Посилання скопійовано

При внесенні готівки до банку як внеску до СФ платником треба зазначати засновника

Постанова Одеського окружного адмінсуду від 15.06.2011 р. у справі №2а/1570/20/2011

ПОЗИЦІЯ МДПI. Перевіркою встановлено, що на р/р ТОВ була внесена готівка. Платником та отримувачем є ТОВ. Гроші попередньо до каси ТОВ не вносились.

ПОЗИЦІЯ ТОВ. ТОВ не оприбуткувало готівку у касі, оскільки ці готівкові кошти було внесено засновниками ТОВ як внески до СФ, про що зазначено у банківських квитанціях.

РІШЕННЯ СУДУ. Актом перевірки було встановлено порушення ТОВ пп. 2.6 п. 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637, а саме: підприємство не оприбуткувало готівку у касі підприємства на суму 46000,00 грн.

Відповідно до квитанції від 23.04.2009 р. №215 на рахунок ТОВ було проведено валютування від платника ТОВ через Федорова В. Ф. у сумі 20700,00 грн, призначення платежу — внесок до статутного фонду від Федорова В. Ф. Відповідно до квитанції від 23.04.2009 р. №217 на рахунок ТОВ було проведено валютування від платника ТОВ через Федорова Е. В. у сумі 2300,00 грн, призначення платежу — внесок до статутного фонду від Федорова Е. В.

Згідно з пп. 2.6 п. 2 цього Положення уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. Підпунктом 1.2 п. 1 Положення визначено, що готівкова виручка (виручка) — сума фактично одержаних готівкових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та позареалізаційні надходження. Внески до статутного капіталу, виходячи зі змісту зазначеної норми права, відносяться до позареалізаційних надходжень, тобто також відносяться до готівкової виручки.

Iз досліджених судом квитанцій вбачається, що платником виступало ТОВ через фізосіб, а не самі учасники товариства, які вносили відповідні внески до статутного капіталу підприємства.

З урахуванням зазначеного суд виходить з того, що кошти було внесено на поточний банківський рахунок підприємства самим підприємством після отримання їх від учасників товариства до каси підприємства, яке відбувалось із порушенням вимог чинного законодавства та без попереднього оприбуткування отриманої готівки.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Наведене вище рішення відображає дійсне тлумачення та розуміння приписів чинного законодавства судом. I з цим не можна не погодитись, адже при оформленні операцій з надходження готівки до банку визначним моментом є проходження цієї готівки через касу підприємства або внесення готівки безпосередньо на р/р до банку. Тож, на нашу думку, якби у квитанціях на внесення до банку зазначалися відомості про платника саме фізособу-засновника, а не ТОВ, то це не вважалося би порушенням Постанови №637.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру