• Посилання скопійовано

Нарахування ПДВ — з дати, зазначеної у свідоцтві

Нове підприємство — не платник ПДВ отримує в червні 400000 грн авансу. Чи треба на 100000 грн перевищення нараховувати ПЗ з ПДВ? До отримання свідоцтва платника ПДВ, чи треба на суми, що надходять на рахунок, нараховувати та сплачувати ПДВ до бюджету?

Обов'язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає в особи, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн (без урахування ПДВ). Тому справді новозареєстрована особа, яка не була платником ПДВ, за умовами, наведеними у запитанні, підпадає під обов'язкову реєстрацію. На суму перевищення нараховувати ПЗ з ПДВ особі до моменту реєстрації платником податку не треба. Відповідно до п. 183.2 ПКУ, як тільки особа перевищила граничну суму у 300 тис. грн, вона повинна не пізніше 10 числа наступного місяця подати до органу ДПС за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника ПДВ за встановленою формою №1-ПДВ (додаток 1 до Положення №9781). У рядку 16 реєстраційної заяви зазначається причина такої реєстрації.

Як було раніше (до 06.08.2011 р.), до внесення змін Законом №36092 (див. також коментарі у «ДК» №33/2011 і №38/2011) до п. 183.10 ПКУ, будь-яка особа, що підлягала обов'язковій реєстрації платником ПДВ, вважалася платником податку з першого числа місяця, що наставав за місяцем перевищення суми у 300 тис. грн. А це означало, якщо, наприклад, новозареєстрованою особою у червні на поточний рахунок отримано аванс 400 тис. грн, така особа була зобов'язана подати реєстраційну заяву платника ПДВ не пізніше 10 липня. Але починаючи з 1 липня всі операції з постачання товарів/послуг підлягали обкладенню ПДВ. Відповідно у такої особи до моменту реєстрації платником ПДВ не було права на ПК з ПДВ, але з усіх здійснених операцій виникали податкові зобов'язання.

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене Наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №978.

2 Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України».

Як стало (після 06.08.2011 р.) — тепер оновленим п. 183.10 ПКУ вилучено фіскальну умову щодо першого числа місяця. Оновлений пункт звучить так: «будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до органу державної податкової служби реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування». Тобто для підприємства важливо вчасно подати заяву. Відповідно ПЗ в особи, що підлягає обов'язковій реєстрації, виникатимуть у наступному місяці після місяця, в якому досягнуто перевищення, але тільки з дати, зазначеної у Свідоцтві. Але у Положенні №978, яке не враховує змінений п. 183.10 ПКУ, залишилась умова, яка стосується першого числа місяця (див. п. 5.2 розділу III Положення №978). У листі ДПСУ від 01.11.2011 р. №4800/7/15-3317 сказано: «якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку на додану вартість, не подала до органу державної податкової служби Заяву або подала її з порушенням строку, встановленого пунктом 183.2 статті 183 розділу V Кодексу, то обов'язок нарахування та сплати податкових зобов'язань з податку на додану вартість у такої особи виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання Заяви, тобто з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 300 тис. гривень».

Пам'ятайте, що ст. 123 ПКУ передбачено відповідальність за ненарахування або несплату податку у разі невчасної реєстрації платником ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру