• Посилання скопійовано

Плата за землю відображається в податковому обліку помісячно і підлягає включенню до декларації з прибутку поквартально

Представник податкової на семінарі розповідав про те, що декларація з оплати за землю здається один раз на рік. Тому до квартального звіту з прибутку витрати включати не можна, а тільки до річного. Чи правильно?

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди земельної ділянки1. Порядок нарахування та сплати орендної плати встановлено розділом ХIII ПКУ. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. Основні критерії визначення річної орендної плати прописані в п. 288.5 ПКУ.

Базовим податковим (звітним) періодом для орендної плати за землю є календарний рік. Він починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року2.

1 Укладається відповідно до розділу II Закону України від 06.10.98 р. №161-XIV «Про оренду землі».

2 Для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права оренди на нові земельні ділянки може бути меншим за 12 місяців.

Платники плати за землю — як власники земельних ділянок, так і землекористувачі (крім фізичних осіб) — самостійно повинні обчислювати суму податку щороку станом на 1 січня, а до 20 лютого поточного року — подавати до органу Державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Зверніть увагу: декларація річна, але передбачає розбивку річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Водночас платник плати за землю може не подавати річну декларацію, але тоді протягом 20 днів після закінчення звітного періоду повинен подавати місячну декларацію кожного місяця. Аналогічний строк 20 календарних днів встановлено і для випадків зі звітністю за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі (п. 286.4 ПКУ).

Відповідно до п. 287.3 ПКУ податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів після останнього календарного дня податкового (звітного) місяця. Аналогічне правило для погашення ПЗ з плати за землю діє і щодо плати за землю, визначеної у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки (п. 287.4 ПКУ).

Тобто в загальному порядку ПЗ виникає за кожен конкретний місяць, і погашати його варто, саме орієнтуючись на місячний звітний період, а не весь поточний рік!

У податковому обліку орендна плата за землю залежно від специфіки діяльності може включатись як до собівартості товарів, робіт, послуг (п. 138.8, п. 138.9 ПКУ), так і до інших витрат (пп. «в» пп. 138.10.4 ПКУ). Наприклад, для підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, до складу витрат включається плата за землю, що не використовується в сільськогосподарському виробничому обороті.

Якщо орендна плата за землю включається до складу собівартості, то датою визнання таких витрат є дата реалізації таких товарів, робіт, послуг (п. 138.4 ПКУ). А у разі, коли такі витрати належать до складу інших, відображати їх треба в тому періоді, коли вони були здійснені (п. 138.5 ПКУ). Але тут варто пам'ятати, що відповідно до пп. 138.5.1 ПКУ датою здійснення витрат, нарахованих платником податку у вигляді сум податків та зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов'язання з податку та збору.

Підсумуємо: якщо плата за землю відноситься на підприємстві до складу інших витрат, то до складу витрат в податковому обліку вона потраплятиме останнього дня того місяця, за який здійснено нарахування такого податкового зобов'язання. Якщо ж за специфікою підприємства орендна плата відноситься до собівартості, датою відображення таких витрат у податковому обліку буде дата реалізації товарів (робіт, послуг). Тому в податковому обліку платник може включати до декларації з податку на прибуток усі суми плати за землю, включені до витрат протягом кварталу.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру