• Посилання скопійовано

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачується за місцем реєстрації ТЗ

До органу ДПС якого району необхідно сплачувати збір за першу реєстрацію ТЗ для юридичної особи? Який порядок обчислення та сплати збору?

Згідно з п. 231.1 ПКУ платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до ст. 232 ПКУ є об'єктами оподаткування. Згідно з п. 238.1 ПКУ сума збору за першу реєстрацію транспортного засобу обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта. Збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів (п. 237.1 ПКУ). Платники збору за першу реєстрацію транспортного засобу зобов'язані при першій реєстрації в Україні пред'являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, — відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами (п. 239.3 ПКУ). У разі відсутності документів про сплату збору за першу реєстрацію транспортного засобу або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться (п. 239.4 ст. 239 ПКУ).

Збір за першу реєстрацію ТЗ сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати (відповідно до п. 239.1 ПКУ). Юридичні особи у 10-денний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному органу ДПС за місцем свого перебування та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. До розрахунку обов'язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим держорганом України, який проводив таку реєстрацію.

Отже, юридична особа збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачує за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, що діють на день сплати, але розрахунок збору слід подати до ДПС і за місцем реєстрації транспортного засобу, і за місцезнаходженням юридичної особи.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру