• Посилання скопійовано

Про збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір (витяг)

Лист ДПАУ від 23.12.2010 р. №25388/7/15-0717М

Про збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір (витяг)

Суттєво. Сільським, селищним, міським радам не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

! Платникам збору за місця для паркування та туристичного збору

<...> Статтею 10 Кодексу визначено, що до місцевих податків і зборів належать, зокрема, збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.

Відповідно до статті 12 Кодексу сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів у порядку, визначеному Кодексом. При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи, визначені статтею 7 Кодексу, з дотриманням критеріїв, установлених розділом XII Кодексу для відповідного місцевого податку чи збору.

У пункті 5 розділу XIX Кодексу зазначено, що органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити у місячний термін з дня набрання чинності Кодексом прийняття рішень щодо встановлення місцевих податків і зборів, визначених Кодексом.

Слід зазначити, що не дозволяється сільським, селищним, міським радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

При прийнятті рішень про запровадження збору за місця для паркування транспортних засобів органам місцевого самоврядування необхідно визначити перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, у якому обов'язково повинні зазначатися місцезнаходження земельних ділянок, їх загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів.

Разом із рішенням про запровадження збору за місця для паркування транспортних засобів місцеві ради затверджують перелік осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів.

При визначенні ставки збору сільські, селищні та міські ради враховують місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів, площу спеціально відведеного місця, кількість місць для паркування транспортних засобів, спосіб поставлення транспортних засобів на стоянку, режим роботи та їх заповнюваність.

При прийнятті рішення про встановлення туристичного збору слід врахувати, що до повноважень сільських, селищних, міських рад щодо податків та зборів належить визначення податкових агентів і ставки збору згідно із пунктами 268.3 і 268.5 статті 268 Кодексу.

Копії прийнятих рішень про встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору у десятиденний строк із дня оприлюднення повинні бути надіслані до органу державної податкової служби, в якому перебувають на обліку платники відповідного збору.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до підрозділу 9 розділу XX Кодексу зарахування до бюджетів місцевих податків і зборів, які сплачуються у першому кварталі 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюються у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.

Враховуючи, що справляння збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору залежатиме від прийнятих відповідних рішень рад, звертаємо увагу на необхідність організації оперативної та ефективної співпраці органів державної податкової служби з органами місцевого самоврядування.

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру