• Посилання скопійовано

Щодо строку дії договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (витяг)

Роз'яснення ПФУ від 12.03.2011 р. №4612/03-30

Щодо строку дії договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (витяг)

Суттєво. Договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування укладається на термін не менше одного року і набирає чинності з дня його підписання.

! Приватним підприємцям

<...>

Відповідно до частини другої статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) особи, зазначені в частині першій цієї статті, беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.

Поняття та умови укладання договорів визначені у главі 52 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною другою статті 631 Цивільного кодексу України договір набирає чинності з моменту його укладення.

У частині четвертій статті 10 Закону та пункті 6.1 Типового договору зазначено, що договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Враховуючи зазначене, строк дії договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування становить не менше одного року з моменту його підписання, про що необхідно зазначити у пункті 6.2 договору про добровільну участь.

Відповідне роз'яснення із зазначеного питання направлено підвідомчим управлінням Пенсійного фонду України.

Заступник голови правління В. КОРОНЕВСЬКИЙ

До змісту номеру