• Посилання скопійовано

Торгові патенти у Податковому кодексі України

Як Податковим кодексом врегульовано придбання та використання торгових патентів?

Державна податкова адміністрація України листом від 14.12.2010 р. №27640/7/15-01171 надала роз'яснення щодо порядку видачі торгових патентів на провадження деяких видів підприємницької діяльності, порядку їх заповнення та визначення ставок збору (ст. 267 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

1 Зі свого боку у «ДК» №1-2/2011 ми вже коментували цей лист.

Відповідно до цього роз'яснення збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності відрізняється від плати за торговий патент, встановленої Законом України від 23.03.96 р. №98/96 «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон про патентування).

Так, ставки збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, відповідно до п. 267.3 Кодексу, встановлюються сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

У підрозділі 7 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено особливості порядку повернення торгових патентів, відповідно до яких торгові патенти, видані згідно з вимогами Закону про патентування, строк дії яких не минув на момент набрання чинності цим Кодексом, підлягають поверненню до органів ДПС за місцем їх придбання у 3-місячний строк (але не пізніше закінчення строку їх дії).

Регіональним органам ДПС у своїй діяльності слід враховувати викладене, а також вимоги, встановлені п. 10.3 ст. 10, пп. 12.3.5 п. 12.3 ст. 12 та п. 267.3 ст. 267 Кодексу.

З 1 січня 2011 року, до отримання бланків торгових патентів нового зразка, рекомендується видавати торгові патенти діючого зразка зі встановленням термінів та ставок збору, визначених статтею 267 Кодексу та додатковим написом на бланку торгового патенту «Торговий патент підлягає обміну».

Місячна плата за торгові патенти, внесена у грудні 2010 р. за січень 2011 р., згідно з вимогами Закону про патентування, перегляду не підлягає.

Місячний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який сплачуватиметься у січні за лютий і надалі, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог п. 267.3 ст. 267 Кодексу та згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування.

Щоквартальна плата за торгові патенти, внесена у грудні 2010 р. за перший квартал 2011 р., згідно з вимогами Закону про патентування перегляду не підлягає.

Щоквартальний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який сплачуватиметься за другий квартал 2011 р. і надалі, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог п. 267.3 ст. 267 Кодексу та згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата вартості торгового патенту, зроблена суб'єктом господарювання наперед не за весь термін його дії, підлягає перегляду відповідно до вимог Кодексу та рішень органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата вартості торгового патенту, здійснена суб'єктом господарювання за весь термін його дії, згідно з вимогами Закону про патентування, перегляду не підлягає.

Докладнішу інформацію можна отримати на веб-сайті ДПА у м. Києві (www.kyivsta.gov.ua) у банері «Податковий кодекс України».

До змісту номеру