• Посилання скопійовано

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для фізосіб-підприємців у 2011 році

У якому вигляді у 2011 році функціонуватиме спрощена система оподаткування, обліку та звітності для фізичних осіб — підприємців?

Підрозділом 8 розділу ХХ Перехідних положень Кодексу передбачено особливості справляння єдиного податку. Так, з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу XIV Кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва діє Указ Президента України від 03.07.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (далі — Указ) з урахуванням таких особливостей:

1) платники єдиного податку не є платниками таких податків і зборів, визначених Податковим кодексом України:

а) податку на прибуток підприємств (для юридичних осіб);

б) податку на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб — підприємців);

в) податку на додану вартість з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком податку на додану вартість, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6%;

г) земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для провадження підприємницької діяльності;

ґ) плати за користування надрами;

д) збору за спеціальне використання води;

е) збору за спеціальне використання лісових ресурсів;

є) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

2) нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюються суб'єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок відповідно до Указу, у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

3) єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до цього бюджету відповідно до норм Указу (крім єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється;

4) зарахування до бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (у т. ч. пенсійного страхування) єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року;

5) повернення сум єдиного податку, які були сплачені до 1 січня 2011 року помилково або надміру, а також зарахування сум погашення податкового боргу, що сформувався станом на 31 грудня 2010 року, здійснюються у встановленому порядку з урахуванням цього підрозділу.

Таким чином, спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва, до яких належать і фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб'єкти підприємницької діяльності, у 2011 році до внесення змін до розділу XIV Кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва, регулюється Указом.

Також залишається чинним Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПА України від 29.10.99 р. №599, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.11.99 р. за №752/4045 (далі — Порядок №599).

Згідно з п. 2 Порядку підставою для видачі Свідоцтва є подання суб'єктом підприємницької діяльності — фізособою письмової заяви (додаток 1 до Порядку №599) та платіжного документа про сплату єдиного податку не менше ніж за календарний місяць. Заява має бути подана не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого він обирає спосіб обкладення доходів за єдиним податком.

У разі особистого подання заяви датою подання вважається дата її реєстрації в органі ДПС, а у разі надсилання заяви поштою — дата відправлення, зазначена у повідомленні про вручення поштового відправлення та на конверті відповідно до штампа відділення зв'язку.

Після отримання заяви та за наявності платіжного документа про сплату єдиного податку орган ДПС зобов'язаний протягом 10 днів безоплатно видати Свідоцтво про сплату єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.

Рішенням Київської міської ради VI сесії VI скликання від 09.09.2010 р. №7/4819 «Про питання організації управління районами в місті Києві» з 31 жовтня 2010 року припинено повноваження депутатів районних у м. Києві рад V скликання. Але ставки єдиного податку, затверджені районними у м. Києві радами, на сьогодні не скасовані і діятимуть до прийняття відповідного рішення Київської міської ради.

Враховуючи вищевикладене, наразі порядок переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для фізосіб-підприємців у 2011 році залишився без змін.

До змісту номеру