• Посилання скопійовано

Робота за графіком 2/2: табелювання і зарплата

Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють позмінно, два дні через два. Оклад — 7 100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7 100 грн? Чи робити щомісяця графік змінності? Що писати в трудовому договорі?

Робота «два через два» означає, що роботодавець запровадив підсумований облік робочого часу (ст. 61 КЗпП).

Робота за підсумованим обліком регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колдоговорі (Методрекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 №138).

Графіки роботи (змінності) розробляють таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормальної кількості робочих годин, передбаченої ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви у роботі між змінами була не меншою від подвійної тривалості часу роботи у попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку була не меншою за сорок дві години (ст. 70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін поспіль забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП).

Графік змінності складають на обліковий період, щоб відобразити планові показники використання робочого часу.

А обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць. В окремих випадках застосовують інші облікові періоди — декаду (10 календарних днів місяця), квартал, півріччя, рік тощо (п. 6 Методрекомендацій №138).

Отже, якщо для працівників магазину встановлено обліковий період місяць, то і графік складають на місяць. Якщо обліковий період більший, то і графік має відповідати визначеному періоду.

Табель робочого часу складають на підставі фактичної інформації про вихід працівників на роботу та відпрацьований ними час. Як правило, працівники виходять на роботу за графіком, але неможливо запланувати тимчасову непрацездатність, вихід не за графіком під час відпусток тощо.

В описаній ситуації в магазині працюють працівники за підсумованим обліком з графіком два дні через два, і це відповідає вищезазначеним нормам законодавства. За таким графіком робота працівника оплачується в сумі 7 100,00 грн в разі виконання норми робочого часу за графіком. Але наприкінці облікового періоду визначається час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу (визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період) та оплачується наприкінці облікового періоду у подвійному розмірі понад розмір мінімальної заробітної плати.

Трудовий договір укладають у звичайній формі, єдине, що у розділі «Робочий час» зазначають, що встановлюється робочий тиждень два через два дні згідно з графіком змінності. При цьому бажано зазначити строки, у які працівника повідомлятимуть про затвердження графіка та внесення змін до нього. Під час воєнного стану таке повідомлення може здійснюватися і безпосередньо перед такими новими умовами праці (ч. 2 ст. 3 Закону від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових ідносин в умовах воєнного стану»).Крім того, варто наголосити, що працівник може бути залучений до виконання роботи у вихідні та святкові дні тільки у встановлених законодавством випадках з оплатою відповідно до чинного законодавства. І як зазвичай, прописують право працівника на відпустку, вихідні, святкові тощо.

Також див. «ДК» №42/2023.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру