• Посилання скопійовано

Злиття підприємств: що з тероборонцями?

Керівник комунального підприємства, яке зливається з іншим, є добровольцем ДФТГ і виконує обов’язки як доброволець протягом усього робочого дня. Чи можна розірвати з ним трудовий договір у зв’язку з реорганізацією підприємства?

Добровольче формування територіальної громади (далі — ДФТГ) — це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які мешкають у межах території відповідної територіальної громади, призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони.

Членом добровольчого формування може бути громадянин України, який відповідає вимогам, зазначеним у ч. 3 ст. 9 Закону про основи національного спротиву, й уклав контракт добровольця територіальної оборони за формою, затвердженою Наказом №84.

На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

Тобто за працівниками, які є добровольцями тероборони, роботодавець повинен не тільки зберігати місце роботи, посаду, а й середній заробіток. Відповідно, нараховувати його та виплачувати після утримання всіх податків та зборів, нарахувати ЄСВ та відобразити в єдиній звітності.

Найпростіший спосіб звільнити такого працівника — це звільнити його за власним бажанням (згідно з ст. 38 КЗпП). Справді, якщо роботодавець зобов’язаний зберігати за цим працівником місце роботи і посаду, то сам працівник не позбавлений права відмовитися від них.

Також підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця наведено у ст. 40 КЗпП, й одна з них (п. 1) — це зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Тобто якщо відбувається реорганізація (злиття) підприємства з іншим, унаслідок чого два підприємства ліквідуються, а утворюється нове, з новим штатним розписом, то новим буде і самий штат. Але позаяк директору гарантується збереження робочого місця (посади), він може претендувати на відповідне робоче місце (посаду) на новоствореному підприємстві.

Водночас Держпраці вважає, що у разі реорганізації (злиття, поділу, приєднання, перетворення, виділення) підприємства дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (яке згадується тільки як одна з підстав для звільнення за п. 1 ч.1 ст. 40 КЗпП, поруч із реорганізацією).

Отже, якщо скорочення посади директора на новому підприємстві немає, то звільнити добровольця ДФТГ у зв’язку з реорганізацією, найімовірніше, не вийде. І навіть якщо місцева рада розірве з ним трудовий договір, він зможе оскаржити таке звільнення в суді і, найвірогідніше, виграє справу. Якщо навіть суд з якихось причин не підтримає переведення такого працівника на новостворене підприємство, то роботодавцю можуть загрожувати наслідки, зазначені в ст. 240-1 КЗпП (визнання працівника звільненим за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП з одночасною сплатою заробітку за весь час вимушеного прогулу). 

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • Закон про основи національного спротиву — Закон України від 16.07.2021 №1702-IX «Про основи національного спротиву».
  • Наказ №84 — Наказ Міністерства оборони України від 07.03.2022 №84 «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони».

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру