• Посилання скопійовано

Переоцінка виробничого приміщення у бухобліку

Підприємство має виробниче приміщення, що було отримано як внесок до статутного капіталу. Після зміни учасників за договором купівлі-продажу корпоративних прав новий власник провів експертну оцінку цього приміщення, яка істотно відрізняється від вартості, заявленої в статуті. Як правильно відобразити у бухобліку цю операцію: як збільшення статутного капіталу чи як дооцінку?

Корпоративні права — права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) цієї організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (пп. 14.1.90 ПКУ). Тобто купівля-продаж корпоративних прав являє собою заміну одного учасника в товаристві на іншого, без зміни розміру статутного капіталу.

Збільшення статутного капіталу товариства може відбуватися без додаткових вкладів (за рахунок нерозподіленого прибутку товариства) (ст. 17 Закону про ТОВ/ТДВ) або за рахунок додаткових вкладів учасників і/або третіх осіб, у т. ч. у грошовій та негрошовій формі (ст. 18 Закону про ТОВ/ТДВ). З огляду на зазначене вище дооцінка виробничого приміщення не спричинює збільшення статутного капіталу.

Підприємство може переоцінювати об’єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об’єкта істотно відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об’єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи основних засобів, до якої належить цей об’єкт (п. 16 НП(С)БО 7).

Групою основних засобів вважається сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання об’єктів основних засобів. За поріг суттєвості для проведення переоцінки або відображення зменшення корисності об’єктів основних засобів можна брати величину, що дорівнює 1 відсотку чистого прибутку (збитку) підприємства, або величину, що дорівнює 10-відсотковому відхиленню залишкової вартості об’єктів основних засобів від їх справедливої вартості (п. 34 Методичних рекомендацій з бухобліку ОЗ).

Згідно з п. 19 НП(С)БО 7, якщо об’єкт основних засобів переоцінюють уперше, то у бухгалтерському обліку результати переоцінки будуть відображені таким чином:

суму дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів включають до складу капіталу в дооцінках та відображають в іншому сукупному доході:

Д-т 10 К-т 411 (на суму дооцінки залишкової вартості об’єкта);

Д-т 411 К-т 131 (на суму дооцінки зносу об’єкта).

Отже, якщо підприємство ухвалює рішення провести переоцінку приміщення, то необхідно провести переоцінку всієї групи основних засобів, до якої воно належить, — тобто всіх приміщень, що є на балансі. Суму дооцінки включають до складу капіталу у дооцінках та відображають в іншому сукупному доході.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Методрекомендації з бухобліку ОЗ — Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 №561
  • НП(С)БО 7 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 №92.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру