• Посилання скопійовано

Щодо податкового обліку з ПДВ за операціями зі списання безнадійної кредиторської заборгованості

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 21.06.2022 №825/ІПК/99-00-21-03-02-06

Суттєво. Списання в обліку безнадійної кредиторської заборгованості перед покупцем за авансами, отриманими у 2012 — 2015 роках, не спричиняє додаткових податкових наслідків з ПДВ для постачальника.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо податкового обліку з ПДВ за операціями зі списання безнадійної кредиторської заборгованості та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариством протягом 2012 — 2015 років було отримано від покупця вугілля попередні оплати за товар, який надалі не був відвантажений (поставлений) такому покупцю. На дати отримання авансів Товариством було складено і зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) відповідні податкові накладні та нараховано податкові зобов’язання у податковій звітності з ПДВ за відповідні звітні періоди.

У зв’язку із закінченням терміну позовної давності Товариство списує в обліку безнадійну кредиторську заборгованість перед покупцем.

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо:

1) необхідності нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за операцією зі списання безнадійної кредиторської заборгованості за отриманими авансами, поставка товару за якими не відбулася;

2) відображення такої операції у податковому обліку з ПДВ.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 ПКУ).

Відповідно до пунктів 5.1 — 5.3 статті 5 ПКУ поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 ПКУ. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу. Інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Правові наслідки припинення зобов’язання та терміни позовної давності регламентовані Цивільним кодексом України (далі — ЦКУ).

Згідно зі статтями 257 ЦКУ та 102 ПКУ загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (1095 днів).

Підпунктом «а» підпункту 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, є безнадійною заборгованістю.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» та «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Правила визначення податкових зобов’язань та складання податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних і їх реєстрації в ЄРПН встановлено статтями 187 і 201 ПКУ.

Пунктом 187.1 статті 187 ПКУ встановлено, що датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно з пунктами 201.1, 201.7 та 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Виходячи з обставин, викладених у зверненні, постачальник (Товариство) на дати отримання попередньої (авансової) оплати від покупця повинен був нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідні податкові накладні.

Щодо питань 1, 2

У разі якщо після надходження авансового платежу операція з постачання товарів/послуг фактично не відбувається та раніше перераховані кошти не зараховуються в рахунок оплати вартості інших товарів/послуг, які були або будуть поставлені/надані, а кредиторська заборгованість визнається безнадійною та списується, об’єкт оподаткування податком на додану вартість (операція з постачання товарів/послуг) у постачальника відсутній.

Таким чином, списання в обліку безнадійної кредиторської заборгованості перед покупцем за авансами, отриманими у 2012 — 2015 роках, не спричиняє додаткових податкових наслідків з ПДВ для постачальника (Товариства), отже, повторно податкові зобов’язання Товариством на таку дату не визначаються.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру