• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування кредиторської заборгованості по отриманому кредиту від нерезидента України у разі його ліквідації до кінцевого терміну повернення кредитних коштів (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 14.07.2023 №1879/ІПК/99-00-04-03-03-06

Суттєво. Сума списаної кредиторської заборгованості у разі ліквідації кредитора до кінцевого терміну повернення коштів включається до складу доходу платника ЄП третьої групи та оподатковується за відповідною ставкою ЄП.

!  Платникам ЄП – юрособам

Державна податкова служба України за результатами розгляду запиту Товариства про надання індивідуальної податкової консультації щодо оподаткування кредиторської заборгованості по отриманому кредиту від нерезидента України у разі його ліквідації до кінцевого терміну повернення кредитних коштів, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

У своєму запиті Товариство повідомило, що зареєстровано платником єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки.

У 2017 році був укладений та належним чином зареєстрований в НБУ кредитний договір з кредитором-нерезидентом, за умовами якого Товариство отримало процентний кредит в іноземній валюті на будівництво об’єкта нерухомості в Україні з кінцевим терміном повернення кредитних коштів та сплатою процентів за користування у 2025 році.

Кредитні кошти використано Товариством за своїм цільовим призначенням: на будівництво будівлі офісного центру з паркінгом. Цей об’єкт було введено в експлуатацію, при цьому нараховані проценти по кредитному договору за користування кредитними коштами віднесені Товариством, згідно з вимогами законодавства України, до вартості новоствореного об’єкта нерухомості (капіталізовані).

Товариство отримало від кредитора-нерезидента повідомлення про його ліквідацію, відсутність можливості у кредитора-нерезидента здійснити відступлення права вимоги за кредитним договором та, відповідно, закриття поточного рахунку кредитора-нерезидента в іноземному банку та пропозицію на підписання договору прощення боргу.

На підставі вищевикладеного суб’єкт господарювання просить надати індивідуальну податкову консультацію стосовно наслідків, які виникають у Товариства щодо оподаткування єдиним податком кредиторської заборгованості у разі її списання по отриманому кредиту від нерезидента України за умови його ліквідації до кінцевого терміну повернення кредитних коштів.

Відповідно до підпункту 2 пункту 292.1 статті 292 Кодексу доходом юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Кодексу.

Абзацом 3 пункту 292.3 статті 292 Кодексу визначено, що до суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Юридичні особи — платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 статті 44 Кодексу (абзац п’ятий пункту 296.1 статті 296 Кодексу).

Юридичні особи — платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 Кодексу, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абзац третій пункту 44.2 статті 44 Кодексу).

Згідно з пунктом 5 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 №290 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.1999 за №860/4153 (далі — НП(С)БО №15), дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх умов, зокрема, сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена та є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені (пункт 8 НП(С)БО №15).

Дохід, пов’язаний з наданням послуг, визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх умов, зокрема, можливості достовірної оцінки доходу та можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу (пункт 10 НП(С)БО №15).

Згідно з Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 №20 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2000 за №85/4306 зі змінами та доповненнями, визначено, що зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

Враховуючи зазначене, сума списаної кредиторської заборгованості, у разі ліквідації кредитора до кінцевого терміну повернення кредитних коштів, включається до складу доходу платника єдиного податку третьої групи та оподатковується за відповідною відсотковою ставкою єдиного податку.

Поряд з тим відповідно до даних Реєстру платників єдиного податку Товариство на дату подання запиту про надання індивідуальної податкової консультації не було зареєстровано платником єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки, фактична дата реєстрації платником єдиного податку — 01.06.2023.

<...>

До змісту номеру