• Посилання скопійовано

Суть справи

Відсторонення працівника — на яких підставах?
Відсторонення працівника з інших підстав (ст. 46 КЗпП) можливе за умови, коли такі підстави визначено іншим, крім КЗпП, законодавством. Проте ані колективним, ані трудовим договором (контрактом) такі підстави передбачатися не можуть.

Поділ нерухомості
На балансі підприємства обліковується нежитлове приміщення. На загальних зборах вирішено поділити приміщення на дві частини, з яких одну продати, а другу здавати в оренду. Проведено техінвентаризацію, після чого буде проведено держреєстрацію права власності на окремі частини. На яку дату і як відобразити у бухобліку?

Соцвиплати працівникові резидента «Дія.Сіті»
Резидент «Дія.Сіті» у вересні 2023 року нарахував найманому працівникові зарплату, відпусткові та лікарняні. Як відобразити ці суми у бухобліку та податковій звітності? Які ставки податків та ЄСВ при цьому застосовуються?

Інвентаризація заборгованостей-2023
Протягом трьох місяців до дати балансу перед складанням річної фінзвітності (жовтень, листопад та грудень) потрібно провести інвентаризацію дебіторської та кредиторської заборгованостей (див. п. 10 розд. І Положення №879). Але інвентаризацію розрахунків із бюджетом та з ЄСВ проводять протягом двох місяців до кінця року. Нижче розглянемо особливості такої інвентаризації.

Соцдопомога за запізнілим лікарняним
Якщо працівник не поспішає повідомити підприємство про отримання лікарняного, це завдає клопоту бухгалтеру-кадровику — особливо якщо він не зареєструвався на порталі ПФУ, щоб мати доступ до електронного реєстру лікарняних.

Нема роботи — звільняйте?
Роботодавець може звільнити працівника з власної ініціативи, якщо не може забезпечити його роботою, що безпосередньо пов’язано з повним знищенням засобів виробництва саме внаслідок бойових дій.

Право працівника на декілька місць роботи
Працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи на 1 ставку та за зовнішнім сумісництвом на 0,5 ставки. Чи може він влаштуватися ще на одне підприємство за зовнішнім сумісництвом на 0,25 ставки та як кадровику правильно оформити його на роботу?

Договір оренди землі: продовження і припинення
ВП ВС дійшла висновку, що без надання відповіді на запитання щодо продовження договору оренди землі та без укладення додаткової угоди міська рада вчинила триваюче порушення, що дає право орендареві звернутися до суду за поновленням оренди землі без строку позовної давності.

Роздрук з booking.com не підтверджує витрат
Повернувшись із закордонного відрядження, працівник подав до бухгалтерії звіт. Із документів на підтвердження проживання є тільки видрук документа про бронювання за проживання у готелі зі сайту booking.com та виписка з особистого карткового рахунку про сплату цих витрат. Чи можна на підставі цих документів відшкодувати працівникові вартість проживання, чи для цього обов’язково потрібен рахунок із готелю?

Товари на комісію — за ЦКУ, а не правилами
ВС наголосив, що законодавством не встановлено обмежень щодо укладення договорів комісії стосовно товарів, які належать до засобів гігієни. Чинний ЦКУ має перевагу над Правилами комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженими Наказом №37.

Коли можна знищити первинні документи?
Під час податкової перевірки ТОВ останній перевірений період — ІІІ квартал 2022 року. За який період ТОВ може знищувати первинні документи? Яка процедура знищення документів?

Вимоги кредитора з рф до уваги не беруть
Верховний Суд наголосив, що застосування мораторію, встановленого Постановою №187, під час вирішення питання щодо грошових вимог кредитора — суб’єкта російської федерації унеможливлює їх визнання та включення такого кредитора до реєстру при банкрутстві.

Успадкована нерухомість продається частинами
Фізособа у 2023 р. успадкувала третину житлового будинку та землі під ним, а також третину двох інших об’єктів нерухомості. Укладено два договори міни з іншими спадкоємцями-фізособами, за якими отримано у власність інші дві третини будинку і землі, натомість передано третину двох інших об’єктів нерухомості. Які особливості оподаткування, якщо успадковану третину продати в 2023 р., а дві інші частини, отримані за міною, — в 2024 р.?

До змісту номеру