• Посилання скопійовано

30+ питань платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті

Інформаційний лист Державної податкової служби України від 27.02.2024 №1/2024

30+ питань* платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті

Суттєво. Перший Інформаційний лист ДПСУ у 2024 році присвячений питанням особливого податкового режиму «Дія Сіті».

!  Резидентам «Дія Сіті»

Цей інформаційний лист присвячено окремим запитанням, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливостям оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема Додатка ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тощо.

* Питання отримані від платників податків та наводяться практично в їх редакції.

Цей лист має інформаційний характер, не є індивідуальною податковою консультацією, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку. Інформаційний лист ґрунтується на положеннях чинного законодавства України та практики його застосування, які можуть змінитися в майбутньому.

Кожен платник податків у порядку, визначеному статтями 52 та 53 Податкового кодексу України, може звернутися до контролюючого органу з наведенням фактичних обставин операцій та наданням відповідних матеріалів для отримання індивідуальної податкової консультації.

Термінологічний словник, основні скорочення

ВЗ — військовий збір;

Додаток ДІЯ — Додаток ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — Декларація), форма якої затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 20.02.2023 №101) зі змінами;

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

Закон №1667 — Закон України від 15 липня 2021 року №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»;

Кодекс — Податковий кодекс України;

МНМА — малоцінні необоротні матеріальні активи;

НМА — нематеріальний актив;

ОЗ — основні засоби;

ПДВ — податок на додану вартість;

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб;

ПЗ — програмне забезпечення;

Платник ПнВК — платник податку на прибуток на особливих умовах у режимі Дія Сіті;

ТОВ — товариство;

ФОП — фізична особа — підприємець.

Заповнення Додатка ДІЯ до Декларації з податку на прибуток підприємств

1.1. Як заповнюється рядок 16.3 Додатка ДІЯ при безоплатній передачі ОЗ та МНМА фізичній особі, за якою вартістю відображати ОЗ? (Вартість ОЗ на момент передачі дорівнює 0, МНМА також дорівнює 0.)

Базою оподаткування операцій резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними п. 135.2 ст. 135 Кодексу та пп. 141.9-1.3 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни (п. 135.2 ст. 135 Кодексу).

Отже, вартість безоплатно переданих основних засобів та МНМА відображається у Додатку ДІЯ на рівні не нижче звичайної ціни.

1.2. Чи всі суми в Додатку ДІЯ заповнювати без урахування податків (ПДВ, ПДФО)?

Обсяги операцій для відображення у рядках Додатка ДІЯ зазначаються без урахування непрямих податків (у тому числі ПДВ) та з урахуванням утриманого з доходів ПДФО.

1.3. За результатами інвентаризації виявлено нестачу капітальних інвестицій (рах. 15). Чи потрібно відображати у Додатку ДІЯ? У якому рядку?

Для цілей пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу безоплатно наданим майном вважається також майно, нестача якого виявлена під час інвентаризації, за умови що балансова вартість такого відсутнього майна станом на дату проведення інвентаризації відсотків сукупної балансової вартості відповідної однорідної групи майна, щодо якого проводиться інвентаризація (крім списання нестачі у межах норм природного убутку), та платник податку не звернувся до відповідних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення чи притягнення винних осіб до відповідальності або не вжив заходів до стягнення суми компенсації із зберігача, страхової компанії тощо у зв’язку з такою нестачею.

Вартість майна, нестача якого виявлена під час інвентаризації, відображається в рядку 16.5 Додатка ДІЯ до податкової Декларації з податку на прибуток підприємств.

1.4. Чи потрібно нараховувати податок на прибуток підприємств на особливих умовах при передачі техніки гіг-спеціалісту?

Для резидента Дія Сіті, який обрав сплату податку на прибуток підприємств на особливих умовах, вартість обладнання, що передається гіг-спеціалісту як інструмент (засіб) виконання робіт (надання послуг) без переходу права власності на таке обладнання (передбачає його повернення), зокрема у випадку, якщо така передача на користь гіг-спеціаліста відбувається за договором позички у строкове використання, а також вартість послуги з оренди обладнання без висування вимог щодо компенсації її вартості гіг- спеціалістом (на безоплатній основі) не включаються до бази оподаткування резидента Дія Сіті таким податком.

1.5. Чи потрібно в рядках 24 й 24.3 Додатка ДІЯ відображати загальну вартість послуг, наданих нерезиденту?

Так, потрібно.

У разі якщо виплату компенсації за надані послуги буде здійснено в строки, що не перевищують 365 календарних днів, зазначені операції відображають у рядках 24 та 24.3 Додатка ДІЯ та не враховуються у вартості наданих послуг, яка підлягає оподаткуванню при розрахунку податку на операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

2.1. Чи потрібно суму поворотної фіндопомоги, наданої юрособі, включати надавачу до Додатка ДІЯ до ряд.18, якщо фіндопомога надана, коли надавач та отримувач були резидентами Дія Сіті — платниками податку на прибуток на загальних умовах, а повернута — коли обидва стали платниками податку на прибуток на особливих умовах (платниками ПнВК)? Фіндопомога повернута протягом 12 календарних місяців.

Ні, не потрібно.

Оскільки така фінансова допомога була надана, коли надавач та отримувач були резидентами Дія Сіті — платниками податку на прибуток на загальних умовах та надавач не застосовував особливі умови оподаткування, зазначена операція не має відображатися у рядку 18 Додатка ДІЯ.

Також не підлягає відображенню у Додатку ДІЯ (рядок 40) сума повернення цієї фінансової допомоги у період перебування платником на особливих умовах, тому що надавачем не визначалися податкові зобов’язання при її наданні.

2.2. Резидент Дія Сіті, платник ПнВК, надає послуги ІТ тільки юридичним особам — нерезидентам. Зарахування коштів від такого продажу здійснюється протягом 365 кал. днів. Чи потрібно вартість цих послуг включати у рядки 24 та 24.3 Додатка ДІЯ?

Так, потрібно.

У рядку 24 Додатка ДІЯ відображається загальна вартість майна (робіт, послуг), які надані резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах іншим особам. Водночас деталізація вартості наданого майна (робіт, послуг) у розрізі окремих категорій осіб відображається у рядках 24.1 — 24.4 Додатка ДІЯ.

Вартість зазначених наданих ІТ-послуг юридичним особам — нерезидентам відображається у рядку 24.3 Додатка ДІЯ.

3.1. Чи потрібно вказувати в р. 14.3 Додатка ДІЯ (рядок 14) комісію, яку банк утримав з фірми на обслуговування відкритого в ньому рахунку?

Чи потрібно включати в р. 14.6 послуги, які фірма надає фірмам з Переліку 480? Якщо так, то як у такому разі заповнюється рядок 15? За умови що у 2023 році фірма була: у I кварталі — платником податку на прибуток, з II кварталу — платником ПнВК.

Ні, не потрібно.

У рядках 14, 14.3, 14.6 та рядку 15 Додатка ДІЯ відображаються суми коштів, сплачених на виконання боргових зобов’язань у значенні п. 140.1 ст. 140 Кодексу, яким визначається оподаткування процентів за борговими зобов’язаннями, тобто за будь-якими кредитами, позиками, депозитами, операціями РЕПО, зобов’язаннями за договорами фінансового лізингу та іншими запозиченнями незалежно від їх юридичного оформлення.

3.2. За наведених умов чи потрібно включати витрати у Додаток ДІЯ: фірма у II кварталі сплатила навчання гіг-спеціалістам у «вищому державному закладі підвищення кваліфікації»? Якщо так, то у який рядок?

У Додатку ДІЯ відображаються витрати, зокрема у вигляді сум вартості майна (робіт, послуг), наданих особі, яка не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу.

У разі відповідності зазначеним умовам сума вартості послуг з навчання гіг-спеціалістів має відображається у рядку 16.3 Додатка ДІЯ та відповідно враховуватися у рядку 16 та при обчислені показника рядка 17 Додатка ДІЯ.

3.2.1. Чи потрібно включати витрати, спричинені купівлею ПЗ, у рядок 22.3.5 Додатка ДІЯ?

Так, потрібно. Якщо придбане програмне забезпечення є нематеріальним активом, вкладеним в об’єкти інвестицій за кордоном, та за нього кошти сплачені нерезиденту (крім випадків, якщо відповідні операції здійснюються нерезидентом через його постійне представництво в Україні).

Вартість такого вкладення в об’єкти інвестицій відображається у рядку 22.3.5 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядках 22, 22.3 та 23 цього Додатка.

4. Ситуація 1. У нас 12 гіг-спеціалістів та одна особа, яка працює за трудовим договором. ТОВ орендує обладнання 5 комплектів. Актами прийому-передачі не фіксуємо передачу. У договорі оренди обладнання не маємо права передавати у суборенду. У гіг-контракті «...Замовник може забезпечувати гіг-спеціаліста обладнанням, ПЗ та іншим необхідними для надання послуг».

4.1. Чи вірно не відображати орендоване обладнання у Додатку ДІЯ та не оподатковувати ПнВК за ставкою 9 відс.?

Якщо передача обладнання у користування спеціалісту за гіг-контрактом відбувається на підставі правочинів, що не передбачають перехід у власність такого обладнання таким спеціалістам, ця операціє не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

4.2. Сплата ФОП за навчання англійської мови на тов без персоніфікації. Вартість послуги пропорційно розподіляємо у собівартість послуг, наданих замовнику. Чи виникає об’єкт оподаткування ПнВК за ставкою 9 відс. у цьому випадку та чи відображається у Додатку ДІЯ (п. 16.4)?

Так, відображається у рядку 16.4 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка ДІЯ вартість додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія СІТІ, якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку.

Операція з безоплатного надання неперсоніфікованих додаткових благ для спеціалістів платника податку, якщо такі додаткові блага не оподатковуються ПДФО, не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах відповідно до пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

4.3. ТОВ сплачує за DOU, Cleverstaff. Чи вважається це безкоштовним постачанням ПЗ гіг-фахівцю?

Оподаткування такого ПЗ здійснюється відповідно до пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу. Для вичерпної відповіді необхідно дослідити інформацію щодо вартості такого ПЗ та його оподаткування ПДФО.

Ситуація 2. Чи необхідно у рядку 24 зазначати усю реалізацію за звітній період (наприклад, 2023 р. це 100 000 грн) та у рядку 24.3 буде зазначено (наприклад, 2023 р. це 100 000 грн) і разом рядок 25 = 100 000 - 100 000 = 0.

Рядок 24 Додатка Дія містить загальне значення вартості наданого(их) майна (робіт, послуг) резидентом Дія Сіті, для визначення бази оподаткування відповідно до положень пп. 135.2.1.10 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 та пп. 141.9‑1.2.8 пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу, з відповідною деталізацією у рядках 24.1 — 24.4 Додатка ДІЯ.

5. ТОВ, резидент Дія Сіті, платник ПнВК, імпортував товар з Польщі, кошти на кінець 2023 року за товар не сплачені. Чи повинно платити ТОВ ПнВК з такої операції? Також питання і до зворотної ситуації — оплатило кошти, а товар не отримало на кінець року.

Підпунктом 137.10.4.4 пп. 137.10.4 п. 137.10 ст. 137 Кодексу встановлено, що податкові зобов’язання визначаються у податковій декларації, що подається за результатами податкового (звітного) року, протягом якого за операціями, що є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу, відбулася одна з таких подій, зокрема, минув 365-денний строк (або строк, визначений у висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, на перевищення строків розрахунків, визначених законодавством) з дня виплати коштів та/або передачі майна (у тому числі за кордон), якщо такі кошти чи майно залишаються неповернутими або платник податку не отримав у рахунок сплачених коштів майно чи результати виконаних робіт (наданих послуг), або в оплату наданих майна, робіт, послуг кошти (не провів залік зустрічних вимог, внаслідок якого припиняється зобов’язання платника податку із сплати коштів або вивезення майна за кордон).

Вказана норма передбачає закінчення терміну за операціями, які були здійснені платником податку, який вже мав статус резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

Отже, суми заборгованостей, за якими минув 365-денний строк з дня виплати коштів та/ або передачі майна, є об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах при закінченні терміну в 365 днів з дня здійснення першої операції.

6.1. Чи оподатковується добровільне медичне страхування гіг-контрактерів та членів їх сімей ПнВК?

Сума сплачених коштів у вигляді добровільного медичного страхування на користь гіг-спеціалістів та членів їх сімей, якщо такі послуги підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу, відображається у рядку 16.3 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка ДІЯ.

За відповідності зазначеним вище умовам, відповідно до пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу вартість такого добровільного медичного страхування не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

6.2. Чи вважається надання обладнання гіг-спеціалістам для виконання ними своїх обов’язків за гіг-контрактом операцією з безкоштовного постачання, яка прирівнюється до операцій, які підлягають оподаткуванню 9 відс. на період використання такого обладнання та за умови, що таке обладнання буде повернуто у разі припинення гіг-контракту?

Якщо передача обладнання у користування спеціалісту за гіг-контрактом відбувається на підставі правочинів, що не передбачають перехід у власність такого обладнання зазначеним спеціалістам, ця операціє не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

7. Надайте розгорнутий коментар щодо об’єктів оподаткування податком на прибуток, що сплачується на особливих умовах, про які йде мова в пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

Наскільки зрозуміло, що все-таки всі неперсоніфіковані додаткові блага на користь працівників та гіг-спеціалістів не включаються до оподаткування, а такі як навчання (окрім оподаткування ПДФО 18% та ВЗ 1,5%) також будуть оподатковуватись ПнВК.

Об’єктом оподаткування є, зокрема, операції з передачі майна (надання робіт, послуг) (передачі ризиків, пов’язаних з правом власності, або передачі результатів робіт, послуг) особі, яка не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації його (їх) вартості, у тому числі з безоплатної передачі майна (робіт, послуг) у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

При цьому такий об’єкт оподаткування зменшується на суму:

вартості майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу — відображається у рядку 16.3 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка ДІЯ;

додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія Сіті, якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку — відображається у рядку 16.4 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка ДІЯ.

8. Якщо компанія (резидент Дія Сіті — платник на особливих умовах) починаючи з 01.01.2023 отримував управлінські послуги від пов’язаної особи нерезидента протягом всього 2023 року, проте розрахунки з нерезидентом не здійснюються у зв’язку з введенням на період воєнного стану в Україні заборони (мораторію на здійснення транскордонних переказів, який встановлено Постановою Національного банку України «Про роботу банківської системи в умовах воєнного стану» №18 від 24 лютого 2022 року) на розрахунки з нерезидентами. Чи матиме компанія податкові наслідки з податку на прибуток у цій ситуації?

Ні, не матиме, зважаючи на те, що отримання результатів робіт (послуг) відбулось до моменту здійснення оплати.

9. Чи вважається надання додаткового блага у вигляді необов’язкового медичного страхування, компенсації мобільного зв’язку, страхування життя (ПДФО та ВЗ утримано), що передбачено гіг-контрактом на користь гіг-спеціаліста, операцією, що прирівнюється до операцій, які не підлягають оподаткуванню 9 відс. і включається до рядка 16.3 Додатка ДІЯ?

Так, до рядка 16.3 Додатка ДІЯ включається сума сплачених коштів у вигляді добровільного медичного страхування на користь гіг-спеціалістів, компенсації мобільного зв’язку, страхування життя, якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу. Такі суми враховуються також у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка ДІЯ.

За відповідності зазначеним вище умовам, відповідно до пп. 135.2.1.6 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу вартість таких послуг не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

10. Компанія (резидент Дія Сіті — платник на особливих умовах починаючи з 01.01.2023) сплачує роялті за об’єкти авторського права (зображення та відеоматеріали) резиденту, юридичній особі, що не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, протягом податкового (звітного) року. Яким чином обраховується база оподаткування по даній операції для резидента Дія Сіті — платника податку на прибуток на особливих умовах?

Роялті, сплачені резидентом Дія Сіті — платником податку на прибуток на особливих умовах юридичній особі, що не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, протягом податкового (звітного) року є об’єктом оподаткування для такого резидента Дія Сіті — платника податку на прибуток на особливих умовах в обсязі, що перевищує суму доходів від роялті, збільшену на 4 відс. чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за даними фінансової звітності (без врахування доходу від роялті) за рік, що передує звітному (пп. 135.2.1.12 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу).

11.1. Чи вважаються контрольованими операціями: а) розрахунки резидента Дія Сіті з компаніями, де резидент є єдиним засновником ТОВ, у випадку отримання коштів від них за надані послуги цим резидентом (резидент Дія Сіті — платник на виведений капітал), б) оплата за кордон коштів у валюті за:

— телекомунікаційні послуги; сервіси Google;

— за ПЗ та членські внески нерезидентам за можливість на території України продавати це ПЗ, впроваджувати, надавати його супровід як партнер?

Критерії для визнання операцій контрольованими визначені у ст. 39 Кодексу. Одним із таких критеріїв є здійснення операцій з нерезидентами.

Отже, у разі наявності критеріїв, визначених у ст. 39 Кодексу, відповідні операції з нерезидентами будуть вважатися контрольованими. Висновки щодо віднесення конкретних операцій платників податків до контрольованих, можуть надаватися за результатами детального вивчення умов, суттєвих обставин здійснення відповідних господарських операцій та всіх первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, оформленням яких вони супроводжувались.

11.2. Власні компанії, де резидент Дія Сіті є засновником, сплачують йому за послуги з розробки, впровадження та супроводу ПЗ, і ці кошти становлять 75 — 80% від загального доходу резидента, чи не буде це порушенням перебування в статусі резидента? Як довести, що не порушені правила «витягнутої руки», тобто для власних компаній ціни не занижені/завищені?

(окремою базою оподаткування в спеціальному режимі оподаткування резидентів Дія Сіті є сума невідповідності контрольованої операції принципу «витягнутої руки»).

Відповідно до пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу, об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах є, зокрема, господарські операції, що визнаються контрольованими відповідно до ст. 39 Кодексу, якщо їх умови не відповідають принципу «витягнутої руки», у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 141.9-1.3 цього пункту (пп. 141.9-1.2.15 пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу).

Підпунктом 141.9-1.3 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу встановлено Порядок визначення бази оподаткування під час здійснення контрольованих операцій, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки».

Вимоги щодо дотримання принципу «витягнутої руки» визначені у ст. 39 Кодексу. Встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» проводиться шляхом застосування методів, визначених п. 39.3 цієї статті та відповідних джерел інформації, визначених пп. 39.5.3 п. 39.5 ст. 39 Кодексу.

12. Які операції мають знайти відображення у рядках, таких як 16 (16.3, 16.4 16,5); 18 (18.6); 22.4.1; 24.3, 40, 41, 42?

(Коментарі цих пунктів у роз’ясненні Пресслужби Державної податкової служби України, опубліковано 01 березня 2023 о 14:53 Алгоритм заповнення Додатка ДІЯ)

У рядку 16 Додатка ДІЯ відображаються операції з передачі майна (надання робіт, послуг) (передачі ризиків, пов’язаних з правом власності, або передачі результатів робіт, послуг) особі, яка не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації його (їх) вартості, у тому числі з безоплатної передачі майна (робіт, послуг) у сумі вартості такого майна (робіт, послуг), у тому числі, зокрема:

у рядку 16.3 — вартість майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу;

у рядку 16.4 — вартість додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія Сіті, якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку;

у рядку 16.5 — вартість майна, нестача якого виявлена під час інвентаризації, за умови що балансова вартість такого відсутнього майна станом на дату проведення інвентаризації відсотків сукупної балансової вартості відповідної однорідної групи майна, щодо якого проводиться інвентаризація (крім списання нестачі у межах норм природного убутку), та платник податку не звернувся до відповідних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення чи притягнення винних осіб до відповідальності або не вжив заходів до стягнення суми компенсації із зберігача, страхової компанії тощо у зв’язку з такою нестачею.

У рядку 18 Додатка ДІЯ відображається сума наданої фінансової допомоги, у тому числі, зокрема:

у рядку 18.6 — сума наданої фінансової допомоги, яка підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно із ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу.

У рядку 22.4.1 Додатка ДІЯ відображається придбання робіт (послуг), якщо резидент Дія Сіті — платник податку на особливих умовах отримує результати робіт (послуг) до моменту здійснення оплати або протягом 365 календарних днів, або в інші строки, передбачені висновком центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, про перевищення строків розрахунків, визначених законодавством, з дня перерахування коштів (у тому числі отриманих за договором комісії, доручення або з інших аналогічних підстав) за кордон в оплату придбання робіт (послуг).

У рядку 24.3 Додатка ДІЯ відображається сума вартості майна (робіт, послуг), наданих особі, що не є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, за договором, який передбачає виплату компенсації вартості такого майна (робіт, послуг), крім продажу (надання) майна (робіт, послуг) після отримання оплати або за умови, що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на

особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється протягом 365 календарних днів, наступних за днем:

а) митного оформлення продукції, якщо предметом операції є експорт (вивезення з України) майна;

б) передачі ризиків, пов’язаних з правом власності на майно, якщо предметом операції є реалізація майна на території України або майна, що перебуває за кордоном, без його ввезення та вивезення;

в) оформлення в письмовій формі (у паперовому або електронному вигляді) акта, рахунка (інвойсу) або іншого документа, що засвідчує їх надання, якщо предметом операції є надання робіт, послуг, прав інтелектуальної власності та/ або інших майнових або немайнових прав;

г) отримання від особи, яка за дорученням резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах здійснює реалізацію його майна (робіт, послуг) шляхом надання доступу через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей з використанням інформаційних технологій і систем для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями, звіту про обсяги та вартість реалізованих за дорученням резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах майна (робіт, послуг), крім випадків, якщо у рахунках (квитанціях), наданих такою особою покупцям (замовникам), визначено перелік майна (робіт, послуг) та їх фактичного постачальника. Для цілей цього підпункту база оподаткування визначається виходячи з вартості реалізації майна (робіт, послуг), але не нижче їх звичайної ціни. У разі якщо вартість майна (робіт, послуг) визначена в іноземній валюті, вона перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату передачі майна (надання робіт, послуг). Положення цього підпункту не поширюються на операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах з платниками податку на прибуток підприємств та неприбутковими організаціями, визначеними п. 133.4 ст. 133 Кодексу.

У рядках 40 — 42 Додатка ДІЯ відображаються показники, які вказуються зі знаком «-», за результатами здійснення операції, за якою резидент Дія СІТІ — платник податку на особливих умовах визначив у попередніх звітних періодах суму податкових зобов’язань та сплатив відповідну суму до бюджету, а саме:

у рядку 40 — сума повернутої фінансової допомоги; у рядку 41 — вартість оплачених товарів (робіт, послуг);

у рядку 42 — вартість поставлених товарів (виконаних робіт, наданих послуг).

13.1. Ми резиденти Дія Сіті з 01.10.2023 — сплата податку на прибуток на особливих умовах, дохід до 40 млн грн. Ми надали у 2023 році безповоротну допомогу у вигляді дронів та акумуляторних батарей військовій частині на суму 132 000 гривень. Чи потрібно показувати цю суму в Додатку ДІЯ? В якому рядку? Чи вважається ця сума «виведеним капіталом»?

Відповідно до пп. 135.2.1.8 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу до бази оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах включається сума наданої безповоротної фінансової допомоги та/або вартості безоплатно наданого платником податку майна (робіт, послуг) протягом податкового (звітного) року неприбутковим організаціям, визначеним п. 133.4 Кодексу, в розмірі, що перевищує 0,5 відсотка суми чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), відображеного у фінансовій звітності платника податку за попередній звітний (податковий) рік, крім неприбуткової організації, до якої застосовуються положення пп. 135.2.1.8-1 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

Отже, резидент Дія Сіті — платник податку на особливих умовах має право використовувати ліміт 0,5 відс. для благодійності. Сума перевищення ліміту включається до бази оподаткування і відображається в рядку 20 Додатка ДІЯ.

13.2. Ми отримали у грудні 2023 року поворотну фінансову допомогу від ТОВ на загальній системі оподаткування — не резидента Дія Сіті. Чи потрібно показувати цю суму в Додатку ДІЯ у 2023 році? В якому рядку? Чи буде вважатися ця сума «виведеним капіталом» у 2024 році, при поверненні?

Отримана та повернена фінансова допомога не є об’єктом оподаткування податком на прибуток резидента Дія Сіті, який обрав спеціальний режим оподаткування.

14.1. Підприємство перейшло на сплату податку на прибуток на особливих умовах. У 2023 підписані гіг-контракти, згідно з якими передано обладнання у користування. Чи потрібно оціночну вартість включати в об’єкт оподаткування податком на прибуток на особливих умовах та платити з цих сум 9 відс.? Чи потрібно сплачувати ще якісь податки з такої передачі (ПДФО, ВЗ, ЄСВ)?

Якщо передача обладнання у користування спеціалісту за гіг-контрактом відбувається на підставі правочинів, що не передбачають перехід у власність такого обладнання зазначеним спеціалістам, ця операція не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

При цьому, оскільки Законом №1667 передбачено, що резидент Дія Сіті зобов’язаний забезпечити гіг-спеціаліста обладнанням та іншими засобами, необхідними для виконання робіт (надання послуг), дохід у вигляді вартості такого використання не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. При цьому зазначений дохід не є базою нарахування єдиного внеску.

14.2. Як правильно розрахувати середню зарплату працівників резидента Дія Сіті для виконання вимог 1 200 євро та сплати податків по пільговій ставці: по нарахованій сумі за розрахунковий період чи виплаченій у розрахунковому періоді?

Оскільки питання відповідності юридичної особи вимогам до резидента Дія Сіті, визначеним ст. 5 Закону №1667, зокрема розміру середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, належить до компетенції уповноваженого органу (центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки), то питання методології розрахунку розміру середньої місячної винагороди для цілей перебування юридичної особи у статусі резидента Дія Сіті потребує фахового коментаря Міністерства цифрової трансформації України.

15. Чи потрібно відображати в Додатку ДІЯ і, відповідно, нараховувати податок за ставкою 9 відс. на штрафні санкції, нараховані податковим органом або суб’єктом господарювання, який не є резидентом Дія Сіті?

Штрафні санкції, нараховані податковим органом, не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

Є об’єктом оподаткування та відображуються у рядку 22 Додатка ДІЯ суми штрафів, пені, неустойки, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь нерезидентів — пов’язаних осіб та/або нерезидентів, що зареєстровані у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Урядом відповідно до пп. «в» пп. 39.2.1.1 та пп. 39.2.1.2 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, або які є резидентами цих держав, та/або нерезидентів, зазначених у пп. «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу (пп. 135.2.1.9.2 пп. 135.2.1.9 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу).

16.1. В якій графі Додатка ДІЯ показувати надану матеріальну допомогу працівнику резидента Дія Сіті?

У рядку 16.3 відображається вартість майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу.

16.2. В якій графі відображати виплати послуг: оренда сервера, ліцензії програмної продукції Netwix, доступи до серверів, витрати на відрядження, вода для співробітників, навчання персоналу, вебінари, участь в тренінгах.

У рядку 22.3.5 Додатка ДІЯ відображається вартість придбаної ліцензії програмної продукції Netwix, якщо така ліцензія є нематеріальним активом, вкладеним в об’єкти інвестицій за кордоном, та за нього кошти сплачені нерезиденту (крім випадків, якщо відповідні операції здійснюються нерезидентом через його постійне представництво в Україні);

у рядку 22.4.3 Додатка ДІЯ відображається вартість придбання електронних послуг (у тому числі за моделями хмарних послуг IaaS, PaaS, SaaS), оплата яких здійснюється у вигляді фіксованого платежу за надання таких послуг на умовах передплати (підписки) у нерезидента;

у рядку 16.3 відображається вартість майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу (наприклад, витрати на відрядження, навчання персоналу, вебінари, участь в тренінгах);

у рядку 16.4 — вартість додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія Сіті, якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку (наприклад, вода для співробітників, вебінари, участь в тренінгах).

Водночас такі операції з метою визначення об’єктів оподаткування для резидентів Дія Сіті — платників податку на особливих умовах, підлягають більш детальному аналізу щодо категорії осіб, з якими проводились відповідні операції.

17.1. Чи включається до Додатка ДІЯ (якщо так, до якого рядка) сума коштів, сплачена резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договором добровільного медичного страхування на користь гіг-спеціалістів у межах 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту?

Так, включається у сумі сплачених коштів у вигляді добровільного медичного страхування на користь гіг-спеціалістів, якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу, враховується при розрахунку податку на операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах та відображається у рядках 16 та 16.3 Додатка ДІЯ.

17.2. Чи включається до Додатка ДІЯ (якщо так, до якого рядка) резидентом Дія Сіті винагорода за послуги з розроблення програмного забезпечення фізособі — нерезиденту за гіг-контрактом з виплатою в валюті?

Так, потрібно, якщо придбане програмне забезпечення є нематеріальним активом, вкладеним в об’єкти інвестицій за кордоном, та за нього кошти сплачені нерезиденту.

Вартість такого вкладення в об’єкти інвестицій відображається у рядку 22.3.5 Додатка ДІЯ та, відповідно враховується у рядках 22, 22.3 та 23 цього Додатка.

17.3. Чи включається до Додатка ДІЯ (якщо так, до якого рядка) сума коштів, сплачена резидентом Дія Сіті за договором безповоротної фінансової допомоги фізичній особі (з якою гіг-контракт тимчасово призупинено за додатковою угодою), з утриманням ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%)?

Так, включається, якщо надана безповоротна фінансова допомога підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Кодексу або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно із ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 Кодексу.

Така сума коштів враховується при розрахунку податку на операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах та відображається у рядках 18 та 18.6 Додатка ДІЯ та, відповідно, враховується при обчисленні показника рядка 19 Додатка ДІЯ.

18. Підкажіть, будь ласка, як сплата податку за ставкою 9 відс. за 2023 рік вплине на фінансовий результат I кварталу 2024 року. Оскільки сплачувати будемо у березні 2024, чи ця сума зменшує фінансовий результат (з якого будуть потім нараховані і сплачені дивіденди засновникам), чи ні?

Порядок ведення бухгалтерського обліку та визначення фінансового результату, зокрема впливу на фінансовим результат суми сплаченого податку, належить до компетенції Мінфіну.

19. Пункт 60 розділу 4 перехідних положень Кодексу трактує:

«Операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах з виплати коштів та/або передачі майна (робіт, послуг) на користь осіб, які не є резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах, у рахунок погашення зобов’язань, що виникли в період до переходу на оподаткування як резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, підлягають оподаткуванню за правилами, передбаченими пунктом 135.2 статті 135, пунктом 137.10 статті 137 та пунктом 141.9-1 статті 141 цього Кодексу».

Чи вірно ми розуміємо, що суми погашення зобов’язань, що виникли на загальній системі до переходу на Дія Сіті /ПнВК, потрібно включати в базу податку за ставкою 9 відс. у періоді їх погашення? Яким чином ці суми відобразити в Декларації?

Так, операції з виплати коштів та/або передачі майна (робіт, послуг) на користь осіб, які не є резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах, у рахунок погашення зобов’язань, що виникли в період до переходу на оподаткування як резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, є об’єктом оподаткування для резидентів Дія Сіті — платників податку на прибуток на особливих умовах за наявності умов для такого оподаткування, визначених п. 135.2 ст. 135, п. 137.10 ст. 137 та п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу (наприклад — не отримали оплату за раніше відвантажений товар протягом 365 днів з дати такого відвантаження).

20.1. Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період, становить не менше 90 відс. суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?

Так.

20.2. Відповідно до пп. 135.2.1.15 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 та пп. 141.9-1.2.12 пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу, яку суму використовувати — грошові кошти, що були перераховані єдинниками, чи вартість придбаного майна, послуг (акти, накладні отримані) при обчисленні 20 відс. суми перевищення витрат діяльності підприємства?

Під об’єкт оподаткування підпадає більша з двох сум — сума виплачених коштів чи сума вартості отриманого майна у зв’язку з придбанням майна, робіт, послуг (крім роялті) у платників єдиного податку протягом податкового (звітного) року в розмірі понад 20 відс., починаючи з 2025 року, (для 2024 — 50 відс.) суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний (податковий) період (пп. 135.2.1.15 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу).

20.3. Чи можуть мобілізовані виконувати роботи/надавати послуги за гіг-контрактами?

Питання щодо можливості виконувати роботи/надавати послуги за гіг-контрактами мобілізованими належать до компетенції Мінцифри.

21. Чи може мобілізована людина працювати за гіг-контрактом?

Питання щодо можливості виконувати роботи/надавати послуги за гіг-контрактами мобілізованими належать до компетенції Мінцифри.

22.1. Підприємство протягом 2023 року закуповувало чай/каву, снеки та одноразовий посуд для працівників. Показуємо їх загальну суму у ряд. 16.4 Додатка ДІЯ?

Так. Вартість таких наданих спеціалістам резидентів Дія Сіті додаткових благ, які не оподатковані податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікації, відображаються у рядку 16.4 та у рядку 16 Додатка ДІЯ.

22.2. Чи вірно розумію: якщо у 2023 році були сплачені штраф та пеня Фонду інвалідів через невлаштування інвалідів, то вони не є об’єктом податку за ставкою 9 відс.? Оскільки в рядку 14 Додатка ДІЯ мова йде лише про випадки залучення/використання коштів.

Такі виплати не є об’єктом оподаткування для резидентів Дія Сіті — платників податку на прибуток на особливих умовах.

22.3. Чи є об’єктом оподаткування податком за ставкою 9 відс. членські внески, сплачені до українських асоціацій або громадських організацій?

Сума сплачених членських внесків вітчизняним неприбутковим організаціям, внесеним до реєстру, згідно з пп. 135.2.1.8-1 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу є базою оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, яка визначається в розмірі, що перевищує 0,5 відс. суми чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), відображеного у фінансовій звітності за попередній звітний (податковий) рік.

23.1. Резидент Дія Сіті був платником податку на загальних підставах у 2023 р. З 01 січня 2024 року перейшли на сплату податку за ставкою 9 відсотків. За даними фінансової звітності залишається аванс, отриманий від нерезидента на кінець року як передоплата за послуги (покупець). Чи є податкові наслідки за цією переплатою (перша подія отримана передоплата на загальній системі), послуги будуть надані в 2024 р. на особливій системі сплати податку за ставкою 9 відсотків? Також є видані аванси постачальникам, послуги будуть отримані в 2024 році.

Оскільки в даному випадку компенсація вартості послуг здійснена до їх надання, то відповідно до пп. 135.2.1.10 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу така операція не включається до бази оподаткування операцій резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

Своєю чергою у разі зарахування коштів від надання послуг на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, протягом 365 календарних днів з дня наступного за днем їх надання, то відповідно до пп. 135.2.1.9.4 пп. 135.2.1.9 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу такі операції не включаються до бази оподаткування операцій резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

23.2. Як вирахувати відсоток витрат по платникам єдиного податку, у 2024 році допустимо 20 відс. витрат попереднього року. Це рядок 2285 Звіту про фінансові результати? Рахувати і витрати від ТОВ на єдиному податку, чи тільки від ФОПа?

Протягом 2024 року підлягатиме включенню у збільшення фінансового результату до оподаткування сума витрат на придбання резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах у платника єдиного податку (юридичної чи фізичної особи) протягом податкового (звітного) року, що перевищує 50% суми витрат за попередній 2023 рік. Зазначений показник обраховується виходячи із суми витрат, визначених у фінансовій звітності резидентом Дія Сіті — платником податку на прибуток підприємств на особливих умовах (рядок 2285 Звіту про фінансові результати форми 2-М за 2023 рік).

23.3. Трансфертне ціноутворення. Контрольовані операції та їх оподаткування у разі порушення принципу «витягнутої руки», звітний період? Які є «ризики» при застосуванні податку на прибуток за особливими умовами?

Порядок визначення бази оподаткування під час здійснення контрольованих операцій, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки», встановлено пп. 141.9-1.3 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу.

База оподаткування податком на прибуток підприємств за такими операціями визначається окремо на рівні:

перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною вартістю реалізованого майна (робіт, послуг);

перевищення договірної вартості придбаного майна (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».

Якщо сума, визначена як база оподаткування за окремою контрольованою операцією:

була оподаткована податком на доходи нерезидента, то відповідна сума нарахованого (сплаченого) податку на доходи нерезидента зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією;

у попередніх податкових (звітних) періодах була включена до бази оподаткування, то сума податку, нарахована (сплачена) в попередніх податкових (звітних) періодах на таку суму (її частину), зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією.

Зазначена база оподаткування за контрольованими операціями оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Загальна сума, на яку може бути зменшено податок, не може перевищувати суму такого податку, розраховану за базовою (основною) ставкою від бази оподаткування.

Якщо сума, визначена як база оподаткування за контрольованою операцією, в наступних звітних (податкових) періодах підлягатиме включенню до бази оподаткування за операціями, що підлягають оподаткуванню, така сума враховуватиметься у зменшення бази оподаткування за такими операціями.

Відповідно до пп. 39.4.1 п. 39.4 ст. 39 Кодексу для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік.

24. ТОВ «високодохідник» — цьогоріч обсяг перевищив 150 млн грн і імпортуємо вузькопрофільне ПЗ у нерезидента для подальшої реалізації з супроводом, інсталяцією і т. д. (Згідно з 480 Пост.), мали б застосовувати 30% імп. под. різницю, але отримуємо довідку від нерезидента, тому коригувань не проводимо, цього року здаємо Звіт про контрольовані операції, але виникло запитання, чи потрібно ще якийсь додаток до декларації подавати при контрольованих операціях (чи будуть якісь коригування), чи потрібно і надалі брати в нерезидента довідки, і якщо перейдемо на сплату податку на прибуток на особливих умовах, чи будуть ці операції оподатковуватись, і якщо так, то це буде вся сума чи відсоток (як зараз 30% у дохід)? Чи членські внески оподатковуються ПнВК?

Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати звіт до 1 жовтня року, що настає за звітним. При цьому до податкової Декларації з податку на прибуток підприємств подаються відповідні додатки, зокрема ТЦ, ЦП, РІ, ДІЯ.

Копію довідки нерезидента, яка містить інформацію про сплату нерезидентом податку на прибуток, доцільно брати, оскільки така довідка підтверджує сплату нерезидентом податку на прибуток (корпоративного податку) для звітного періоду (календарного року), в якому здійснена така сплата.

Особливості оподаткування резидентів Дія Сіті — платників податку на особливих умовах визначені п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу, серед яких перелік операцій, які є об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах (пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу), та порядок визначення бази оподаткування під час здійснення контрольованих операцій, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки» (пп. 141.9-1.3 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу).

Відповідно до пп. 141.9-1.3 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу база оподаткування податком на прибуток підприємств за контрольованими операціями визначається окремо на рівні:

перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною вартістю реалізованого майна (робіт, послуг);

перевищення договірної вартості придбаного майна (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».

Якщо сума, визначена як база оподаткування за окремою контрольованою операцією:

була оподаткована податком на доходи нерезидента, то відповідна сума нарахованого (сплаченого) податку на доходи нерезидента зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією;

у попередніх податкових (звітних) періодах була включена до бази оподаткування, то сума податку, нарахована (сплачена) в попередніх податкових (звітних) періодах на таку суму (її частину), зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією.

Зазначена база оподаткування за контрольованими операціями оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Членські внески, які сплачуються резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, оподатковуються відповідно до пп. 135.2.1.8 та пп. 135.2.1.8-1 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

25. Резидент Дія Сіті — платник податку на особливих умовах продає нма юридичній особі — резиденту України (пов’язаній особі). Чи підлягає така операція оподаткуванню податком за ставкою 9 відсотків?

Якщо договір з продажу НМА юридичній особі — резиденту України (пов’язаній особі) не передбачає компенсацію вартості товарів, крім продажу НМА після отримання оплати або за умови, що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється протягом 365 календарних днів, наступних за днем продажу, то така операція є об’єктом оподаткування податком на прибуток за ставкою 9 відс. для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

26. Резидент Дія Сіті орендує частину офісу в юридичної особи, що не є резидентом дія сіті, але є пов’язаними особами. Друга юридична особа, в свою чергу, орендує цей офіс, тобто фактично здає частину офісу в суборенду. Чи підлягає така операція оподаткуванню податком за ставкою 9 відсотків?

Підлягає оподаткуванню, якщо не виконуються вимоги щодо отримання послуг не пізніше 365 днів з дня оплати (пп. 135.2.1.9.4 пп. 135.2.1.9 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу).

27. Якщо не буде операцій, які підпадають під оподаткування податком за ставкою 9 відс. (лише один дохід від реалізації послуг за основним КВЕД, а із витрат тільки оренда і зарплата), то взагалі ніякого податку тоді не виникає?

Податок на прибуток за ставкою 9 відс. не визначається, якщо не виникає об’єкт оподаткування за здійснюваними резидентом Дія Сіті операціями, який визначено у пп. 141.9-1.2 п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу.

28. Компанія в 2019 році надала послуги нерезиденту (іноземній компанії), за що отримала лише часткову оплату за такі послуги. В 2022 році компанія стала резидентом Дія Сіті і платником податку на прибуток на особливих умовах. У 2023 компанія підписала угоду з іноземною компанією (нерезидентом), в якій повністю пробачила борг. Чи буде вважатись таке прощення дебіторської заборгованості фактом безоплатно наданих послуг, тим самим обкладатись податком на прибуток за ставкою 9 відсотків?

До об’єкта оподаткування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах сума наданої резиденту/нерезиденту поворотної/безповоротної фінансової допомоги, (у т. ч. вартість безоплатно наданого майна (робіт, послуг) включається в сумі, визначеній за правилами, встановленими підпунктами 135.2.1.7, 135.2.1.8, 135.2.1.8-1 пп. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 Кодексу.

Операції резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах з виплати коштів та/ або передачі майна (робіт, послуг) на користь осіб, які не є резидентами Дія Сіті — платниками податку на особливих умовах, у рахунок погашення зобов’язань, що виникли в період до переходу на оподаткування як резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах, підлягають оподаткуванню за правилами, передбаченими п. 135.2 ст. 135, п. 137.10 ст. 137 та п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу.

Суми заборгованості за товари (роботи, послуги), поставлені резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах під час перебування на загальній системі оподаткування нерезиденту, що була прощена таким резидентом Дія Сіті — платником податку під час перебування на особливих умовах, включається до бази оподаткування податком для резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

При цьому сума прощеного боргу нерезиденту також підлягає оподаткуванню податком на прибуток як дохід нерезидента відповідно до вимог пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу.

29. ТОВ, платнику прибутку на загальних підставах, за результатами 2022 року нарахували штраф за недотримання квоти по інвалідам (10.03.2023) та пеню за несвоєчасну сплату цього штрафу (05.05.2023). У бухгалтерському обліку включили у витрати 2023 року. Чи потрібно робити коригування фінансового результату на ці суми при формуванні декларації на прибуток за 2023 рік? По підприємству прийнято рішення не застосовувати різниці.

Платники податку на прибуток на загальній системі оподаткування, які застосовують коригувальні різниці, передбачені Кодексом, в Декларації за відповідний звітний період повинні збільшити фінрезультат на суми штрафів і пені, нарахованих органами державної влади (у т. ч. податковим органом) і визнаних у бухобліку.

Якщо ж платник податку на прибуток використав право, встановлене пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу для незастосування різниць для коригування фінансового результату до оподаткування, та заявив про це рішення у податковій Декларації, то він має право не збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму штрафів і пені, визначених контролюючим органом.

30. Підприємство стало резидентом у середині року, чи відображається нарахований та сплачений податок на прибуток за період нерезиденства? Якщо резидент — платник на особливих умовах, чи нараховується податок на прибуток 9 відс., якщо такого не відбувається?

У цьому випадку при заповненні резидентом Дія Сіті — платником податку на прибуток на особливих умовах Декларації у рядку 01 зазначається дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, отриманий протягом звітного періоду, в якій у рядках 02, 03, 04, 05 зазначаються показники виключно за період перебування на загальній системі оподаткування податком на прибуток (при цьому платник додає доповнення з поясненням щодо розбіжностей у показниках фінансової звітності та податкової Декларації з податку на прибуток).

Водночас такий резидент Дія Сіті — платник податку на прибуток на особливих умовах зазначає показники в тих рядках Додатка ДІЯ до Декларації, де виникли об’єкти та показники для декларування за період перебування резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах.

При цьому податок на прибуток за ставкою 9 відс. не визначається, якщо не виникає об’єкт оподаткування за здійснюваними резидентом Дія Сіті — платником податку на прибуток на особливих умовах операціями.

До змісту номеру