• Посилання скопійовано

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств»

Роз’яснення Державної служби статистики України від 14.09.2023 №19.1.2-12/29-23

Суттєво. Держстат оновив роз’яснення щодо складання форми статспо стереження №50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств».

!  Сільгосппідприємствам

I. Загальні положення

1. Ці роз’яснення містять інформацію щодо показників форми №50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств» (далі — форма) державного статистичного спостереження «Витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства».

2. Форма відображає показники, сформовані з використанням регістрів бухгалтерського обліку, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій (далі — План рахунків) та Інструкції про застосування Плану рахунків, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року №291, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 грудня 1999 року за №892/4185 та №893/4186 (зі змінами), а у випадку ведення обліку за спрощеною формою — Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій суб’єктів малого підприємництва (далі — спрощений План рахунків), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 квітня 2001 року №186, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05 травня 2001 року за №389/5580 (зі змінами), національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених відповідними нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України.

B Показники форми характеризують витрати сільськогосподарських підприємств на виробництво та реалізацію сільськогосподарської продукції, придбання матеріально-технічних ресурсів для виробничих потреб, а також обсяги надходження і вибуття продукції сільського господарства в цілому по підприємству за звітний рік.

4. Значення показників форми мають формат представлення: вартісні показники — у тисячах гривень (з одним знаком після коми); натуральні показники — у штуках, тисячах штук, кілограмах, літрах, центнерах, тоннах, гектарах, тисячах метрів кубічних, тонно-кілометрах (у цілих числах).

5. У випадку здійснення спільної сільськогосподарської діяльності (на умовах кооперації) показники форми відображають частину внес ку підприємства у виробництво відповідно до укладених угод і витрат. Про це зазначається у відповідних поясненнях до форми.

6. У випадку відсутності даних у формі може зазначатися одна з нижченаведених причин:

не здійснюється вид економічної діяльності, який спостерігається (може бути у випадках відсутності діяльності за видом економічної діяльності, який спостерігається, тобто одиниця не здійснює діяльність із виробництва продукції рослинництва та тваринництва, виробництва м’яса свійської птиці та не надає послуги у сільському господарстві);

одиниця припинена або перебуває в стадії припинення (може бути в разі здійснення процедури припинення юридичної особи, що не пов’язано з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення), а саме: рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи; судове рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язане з її банкрутством; початок процесу проведення спрощеної процедури припинення юридичної особи шляхом її ліквідації; рішення державного органу про припинення юридичної особи в результаті ліквідації; унесення судового рішення про порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи або визнання юридичної особи банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; державна реєстрація припинення юридичної особи, що не пов’язана з реорганізацією. Повідомлення щодо державної реєстрації припинення або процедури припинення одиниці (крім закриття структурного підрозділу) має бути підтверджено реєстраційними відомостями. Наприклад, підприємство перебуває в стадії припинення діяльності та переведення всіх активів, тварин, земель на баланс іншого підприємства; підприємство ліквідоване за документами);

тимчасово призупинено економічну діяльність через економічні чинники/карантинні обмеження (може бути в разі тимчасового призупинення економічної діяльності в цілому по одиниці через економічні чинники, карантинні обмеження);

проведена чи проводиться реорганізація або передано виробничі фактори іншій одиниці (може бути у випадках здійснення процедури припинення юридичної особи у зв’язку з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення) за наявності рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації; державної реєстрації припинення юридичної особи та/або відокремленого підрозділу юридичної особи, закриття структурного підрозділу юридичної особи у зв’язку з реорганізацією; продажу/надання в оренду (повністю або частково виробничих факторів (робоча сила, обладнання, землі тощо)) або передачі права управління виробничими факторами іншій одиниці);

відсутнє явище, яке спостерігається (може бути в разі відсутності специфічного об’єкта спостереження (наприклад, відсутність витрат, понесених сільськогосподарськими підприємствами на виробництво продукції сільського господарства та послуг, на придбання ними матеріально-технічних ресурсів для виробничих потреб тощо));

здійснюється сезонна діяльність або економічна діяльність, пов’язана із тривалим циклом виробництва (може бути в разі здійснення сезонної діяльності/здійснення економічної діяльності, пов’язаної із тривалим циклом виробництва (не менше року)).

II. Показники щодо структури собівартості за видами продукції сільського господарства

1. Показники щодо структури собівартості за видами продукції сільського господарства вміщують дані про собівартість основних видів продукції рослинництва і тваринництва. Дані відображають інформацію про фактичні витрати, що обліковуються підприємствами. Розподіл витрат, які не віднесені безпосередньо на конкретний вид продукції, здійснюється пропорційно прямим матеріальним витратам, пов’язаним із виробництвом продукції рослинництва та тваринництва.

2. Дані щодо виробничої собівартості виробленої продукції сільського господарства характеризують собівартість продукції рослинництва та тваринництва за її видами, яка була вироблена (фактично одержана) підприємством у звітному році та обсяги виробництва якої можуть бути відображені у формах №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» та №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами» відповідно.

Цей показник дорівнює сумі даних щодо загальної суми витрат на її виробництво — прямих матеріальних витрат, прямих витрат на оплату праці, а також інших прямих витрат та загальновиробничих витрат, понесених підприємством як у поточному (звітному) році, так і в попередньому році для одержання продукції у звітному році.

Виробнича собівартість виробленої продукції сільського господарства не включає витрати на посіви, які повністю або частково загинули, витрати на утримання сільськогосподарських тварин, від яких не отримано тваринницької продукції. Цей показник також не включає витрати на незавершене виробництво продукції рослинництва та тваринництва, тобто продукції, яка фактично буде одержана в наступному після звітного році.

3. Дані щодо прямих матеріальних витрат містять інформацію про вартість продукції сільського господарства та промисловості, яка була використана підприємством безпосередньо для виробництва продукції сільського господарства. Дані цього показника дорівнюють сумі даних показників, що до нього входять.

До прямих матеріальних витрат на виробництво продукції рослинництва включають вартість насіння та посадкового матеріалу, вартість мінеральних добрив, вартість пального і мастильних матеріалів, вартість решти прямих матеріальних витрат на її виробництво.

До прямих матеріальних витрат на виробництво продукції тваринництва включають вартість кормів, вартість пального і мастильних матеріалів, вартість решти прямих матеріальних витрат на її виробництво.

Тобто обсяг прямих матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва має дорівнювати сумарному обсягу виділених окремо відповідних видів витрат.

4. Вартість насіння та посадкового матеріалу відображає витрати підприємства на насіння та посадковий матеріал як власного виробництва, так і придбаного, які були використані для посіву, посадки відповідних сільськогосподарських культур, крім молодих багаторічних насаджень. Вартість насіння не включає витрати на його підготовку до посіву (протруювання, сортування тощо), завантаження та транспортування до місця посіву, які входять до витрат на виробництво певної сільськогосподарської культури (групи культур) за відповідними статтями витрат.

5. Дані щодо вартості мінеральних добрив містять інформацію про витрати на мінеральні добрива, фактично використані під урожай звітного року. Вони не включають витрати на підготовку добрив, завантаження їх у транспортні засоби й розкидачі, вивезення в поле та внесення в ґрунт, які списують на конкретну сільськогосподарську культуру (групу культур) за відповідними статтями витрат. Вартість унесених власних і придбаних органічних добрив уключається до вартості решти прямих матеріальних витрат.

6. Дані щодо вартості кормів відображають інформацію про вартість кормів власного виробництва та придбаних, витрати на їх внутрішньогосподарське переміщення з поля на постійне місце зберігання. Дані цього показника також уключають витрати на приготування кормів у кормоцехах і кормокухнях. Ці суми списуються безпосередньо на відповідні види і групи тварин прямо або розподіляються між ними пропорційно масі згодованих кормів. Витрати на утримання кормоцехів відносяться на вартість кормів, які передані на склад для зберігання. Витрати на транспортування кормів із місць постійного зберігання до кормоцехів (кормокухонь) або безпосередньо на ферму включаються до відповідних статей витрат (пальне і мастильні матеріали, оплата праці тощо).

7. До вартості пального і мастильних матеріалів уключають вартість пального, яке використане для виконання технологічних операцій, а також вартість мастил без витрат на їх транспортування власним транспортом.

8. Дані щодо вартості решти прямих матеріальних витрат містять інформацію про всі матеріальні витрати, що не знайшли відображення у вищезазначених показниках, у тому числі вартість послуг внутрішньогосподарських допоміжних підрозділів, вартість пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів та інших хімічних і біологічних засобів, які використані для боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин, вартість унесених власних і придбаних органічних добрив, а також вартість біопрепаратів і дезінфекційних засобів, які застосовуються у тваринництві. Витрати, пов’язані з обробітком посівів сільськогосподарських культур (крім вартості використаних матеріалів), відносяться на відповідні культури (групи культур) за певними статтями витрат (пальне, оплата праці тощо).

9. Дані щодо прямих витрат на оплату праці містять інформацію про нараховану заробітну плату за окладами й тарифами, премії та заохочення, матеріальну допомогу, компенсаційні виплати, оплату відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці працівників, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі виробництва продукції рослинництва та тваринництва. Цей показник не включає оплату праці адміністративно-управлінського персоналу, а також зайнятих в інших видах діяльності, не пов’язаних із сільськогосподарським виробництвом.

Якщо дані про прямі витрати на оплату праці за видами продукції сільського господарства більше нуля, то дані про відрахування на соціальні заходи за видами продукції сільського господарства також більше нуля й навпаки.

10. Дані щодо інших прямих витрат та загальновиробничих витрат відображають інформацію про відрахування на соціальні заходи, амортизацію, оплату послуг і робіт сторонніх організацій та решту інших прямих витрат і загальновиробничих витрат. Дані цього показника дорівнюють сумі даних показників, що до нього входять.

Тобто обсяг інших прямих витрат та загальновиробничих витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва має дорівнювати сумарному обсягу виділених окремо відповідних видів витрат.

11. Дані щодо відрахувань на соціальні заходи відображають інформацію про суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працівників підприємства, задіяних у процесі виробництва певних видів продукції, що сплачується роботодавцем (рахунки 65, 82; якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — рахунок 64); уключають суму витрат на пільгові пенсії та не включають внески на недержавне пенсійне забезпечення та відрахування на військовий збір.

12. Дані щодо амортизації відображають суму амортизації на всі види основних засобів виробничого призначення (крім земельних ділянок, які не підлягають амортизації), інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів, які використовувались у виробництві сільськогосподарської продукції, яка нарахована відповідно до встановленого законодавством порядку й віднесена до витрат на виробництво (рахунки 83, 91, 92; якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — 23, 96).

13. Дані щодо витрат на оплату послуг сторонніх організацій відображають суми оплати стороннім організаціям за послуги з поточного ремонту сільськогосподарської техніки, автомобілів, унесення добрив, боротьби зі шкідниками рослин і хворобами тварин (уключаючи дані щодо вартості використаних ними отрутохімікатів, біопрепаратів, медикаментів та інших засобів захисту), транспортування вантажів тощо. До витрат на оплату послуг сторонніх організацій, отриманих підприємством для виробництва продукції тваринництва, також уключають вартість хімікатів, які використані з ветеринарно-профілактичною метою (хлорного вапна, каустичної соди, гекса_хлорану, мідного та залізного купоросу тощо).

За видами продукції витрати на оплату послуг і робіт сторонніх організацій розподіляються пропорційно обсягу виконаних робіт із виробництва певних видів продукції. Послуги внутрішньогосподарських допоміжних підрозділів розподіляються за видом продукції та включаються в дані щодо решти прямих матеріальних витрат.

14. Дані щодо решти інших прямих та загальновиробничих витрат уміщують інформацію про інші прямі витрати на виробництво, які не відоб ражені у вищезазначених показниках. Зокрема, це витрати на підготовку персоналу, службові відрядження, плата за оренду земельних і майнових паїв та витрати, пов’язані з підтриманням орендованих земельних і майнових паїв у належному технічному стані, витрати на проведення поточних і капітальних ремонтів. Ці дані не включають витрати на виробництво продукції, від якого не отримано доходу (витрати на посіви, що повністю або частково загинули, тварин, що загинули, та інше), а також витрати, які належать до адміністративних витрат і витрат на збут.

15. Дані щодо собівартості реалізованої продукції за відповідним видом продукції відображають собівартість продукції сільського господарства, яка була реалізована протягом звітного року та обсяги реалізації якої відображені у формі №21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства». До цієї продукції включають продукцію, яка була власно вироблена підприємством як у звітному році, так і в попередніх роках.

Собівартість реалізованої продукції складається з виробничої собівартості продукції, що була реалізована протягом звітного року, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат і наднормативних виробничих витрат (рахунок 90). Цей показник не включає адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

До цього показника включають дані про собівартість продукції, реалізованої в натуральному вигляді у фактично сплаченій масі після її відвантаження за межі підприємства на підставі оформлених документів незалежно від надходження платежів за неї, а саме проданої за готівку, безготівково, за бартером, на інших умовах, крім давальницьких.

Цей показник уключає також дані щодо собівартості продукції сільського господарства власного виробництва, реалізованої дошкільним і навчальним закладам, санаторіям, будинкам відпочинку, лікарням, їдальням та іншим закладам, що знаходяться на балансі підприємства, або працівникам підприємств (членам їх сімей) на комерційній основі, виданої за рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв (часток).

Водночас цей показник не відображає дані про собівартість продукції сільського господарства власного виробництва, переробленої на власних (орендованих) потужностях, продукції, переданої іншим підприємствам на давальницьких засадах, продукції, використаної для внутрішніх потреб підприємства (на насіння, корми тощо), продукції, спожитої (використаної) безпосередньо працівниками підприємства (членами їх сімей) на безоплатній основі (матеріальна допомога, натуроплата тощо), а також дані про собівартість продукції сільського господарства, переданої іншим підприємствам на зберігання, купленої підприємством для її подальшої реалізації (перепродажу), та продукції, повернутої в рахунок різних видів позик.

У випадку відображення собівартості реалізованої продукції сільського господарства за видами продукції, як правило, відображається інформація про витрати на збут цієї продукції (за винятком окремих випадків, таких як реалізація продукції безпосередньо з поля, коли витрати на збут можуть бути відсутні).

16. Дані щодо витрат на збут відображають витрати, пов’язані з реалізацією (збутом) продукції (рахунок 93 або якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — рахунок 96).

Якщо у формі відображено дані про витрати на збут певної продукції сільського господарства, то відповідно має бути наведена інформація щодо собівартості цієї реалізованої продукції.

17. Дані щодо всієї продукції рослинництва містять інформацію щодо структури собівартості всієї власно виробленої продукції рослинництва. Ці дані також уключають витрати на рослинницьку продукцію, не розшифровану у формі, — волокна конопель, лікарські рослини, сіно, солому, зелену масу, гриби, що культивуються (печериці, гливи, білі, опеньки та інші), міцелій грибів і грибні спори, культури продовольчі баштанні (кавуни, дині та інші), квіти усіх видів тощо, а також продукцію, призначену для відтворення рослин, — насіння і посадковий матеріал усіх видів сільськогосподарських культур, уключаючи зерно на насіння.

Дані щодо продукції рослинництва мають бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до її складу (культур зернових та зернобобових, бобів сої, насіння льону-довгунцю, насіння ріпаку й кользи, насіння соняшнику, буряку цукрового фабричного, шишок хмелю, картоплі, культур овочевих відкритого ґрунту, культур овочевих закритого ґрунту, винограду, культур плодових, культур ягідних).

18. Дані щодо культур зернових та зернобобових містять інформацію щодо зерна сухого, нерозмеленого, зернових та зернобобових культур (для вживання в їжу, для відтворення рослин або годівлі сільськогосподарських тварин, для інших цілей), а саме: пшениці, кукурудзи на зерно, ячменю, жита, тритикале, вівса, гречки, сорго, проса, рису, інших зернових культур (гібриди, суміші колосових), а також зернобобових сушених (сушена квасоля, боби кінські, нут, сочевиця, горох, вика, люпин, інші культури зернобобові).

Дані щодо культур зернових та зернобобових мають бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до їх складу (пшениці, кукурудзи на зерно, ячменю, жита, вівса, гречки, проса, культур зернобобових сушених).

19. Дані щодо насіння льону-довгунцю містять інформацію про насіння льону-довгунцю і не включають інформацію щодо льону-довгунцю сирого чи після замочування, уключаючи солому, волокно необроблене, тресту.

20. Дані щодо насіння ріпаку й кользи містять інформацію щодо сухого насіння ріпаку й кользи для вживання в їжу, для відтворення рослин і годівлі сільськогосподарських тварин, для переробки на олію, для виробництва відновлювальної енергії тощо.

21. Дані щодо насіння соняшнику містять інформацію щодо сухого насіння соняшнику для вживання в їжу, для відтворення рослин і годівлі сільськогосподарських тварин, для переробки на олію.

22. Дані щодо буряку цукрового фабричного містять інформацію щодо буряку цукрового фабричного (уключає коренеплоди, які призначені для перероблення). Ці дані не включають інформацію щодо буряку цукрового маточного, буряку цукрового кормового, насіння буряку цукрового, тростини цукрової.

23. Дані щодо картоплі містять інформацію щодо картоплі, уключаючи продовольчу, насіннєву, та для її використання в інших цілях.

24. Дані щодо культур овочевих відкритого ґрунту та культур овочевих закритого ґрунту містять інформацію щодо культур овочевих відкритого та закритого ґрунту відповідно (для вживання в їжу, подальшого використання в переробній промисловості, для відтворення рослин або на годівлю сільськогосподарських тварин, для інших цілей). Уключають дані про овочі листкові та стеблові (спаржу, капусту всіх видів, салат-латук, цикорій, шпинат, артишоки, салат качанний, крес-салат, салат інший, овочі зелені інші); овочі плодові (перець стручковий солодкий, перець стручковий гіркий, свіжий, огірки та корнішони, баклажани, помідори, гарбузи столові, кабачки столові, кукурудзу цукрову, патисони, інші овочі плодові); овочі цибулинні (часник, цибулю ріпчасту і шалот, цибулю-порей та інші овочі цибулинні); овочі бобові зелені (квасолю зелену, горох зелений, боби зелені, сочевицю зелену, інші овочі бобові зелені); овочі коренеплідні (моркву столову, ріпу, буряк столовий, селеру кореневу, петрушку кореневу, пастернак, редьку, редиску, брукву, хрін звичайний та інші овочі коренеплідні); культури овочеві коренеплідні маточні та культури овочеві інші.

Ці дані не включають насіння, розсаду культур овочевих, культури баштанні продовольчі, гриби та трюфелі, міцелій грибів і грибні спори.

25. Дані щодо винограду містять інформацію щодо винограду (столового, для виробництва вина, іншого) і не включають дані про саджанці винограду.

26. Дані щодо культур плодових містять інфор мацію щодо культур плодових, а саме: плодів культур зерняткових (яблука, груші, айва, інші плоди культур зерняткових); плодів культур кісточкових (абрикоси, вишні, черешні, персики, нектарини, сливи, терен, алича, барбарис, кизил, інші плоди культур кісточкових); плодів культур тропічних і субтропічних (авокадо, банани, фініки, інжир, гранат, інші плоди культур тропічних і субтропічних).

Дані не включають інформацію щодо плодів культур цитрусових і горіхів.

27. Дані щодо культур ягідних містять інформацію щодо культур ягідних відкритого та закритого ґрунту, а саме: малини й ожини, суниці та полуниці, смородини, аґрусу, журавлини, чорниці, брусниці, лохини, шовковиці, ківі, чорноплідної горобини, обліпихи, інших плодів культур ягідних.

Ці дані не включають інформацію щодо культур баштанних продовольчих (кавуни, дині) та винограду.

28. Дані щодо всієї продукції тваринництва містять інформацію щодо структури собівартості всієї власно виробленої продукції тваринництва, як тієї, що розшифрована у формі, так і іншої тваринницької продукції, зокрема добових пташенят птиці свійської, а також яєць, призначених для виведення молодняку птиці (інкубації).

Дані щодо продукції тваринництва мають бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до її складу (живої маси приросту тварин від відгодівлі та нагулу, вовни овець і кіз, сирого молока від сільськогосподарських тварин усіх видів, свіжих яєць птиці свійської в шкаралупі).

29. Інформація щодо виробничої собівартості, а також щодо витрат, які до неї входять, та які були понесені на отримання живої маси приросту всіх сільськогосподарських тварин, що були на відгодівлі та нагулі, у тому числі за їх окремими видами, містить дані про витрати, понесені безпосередньо на отримання приросту живої маси молодняку тварин і приросту дорослих тварин і молодняку певного виду тварин, який одержано при відгодівлі (нагулі).

Інформація щодо собівартості реалізованої продукції та витрат на її збут містить дані про витрати на реалізацію сільськогосподарських тварин у живій масі:

тварин сільськогосподарських живих, у тому числі молодняку (за мінусом установлених знижок на вміст шлунково-кишкового тракту, засміченості та підвищеної вологості овечої вовни та пір’я водоплавної птиці, а також на тільність, суягність, супоросність і жеребність), а саме: великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, коней та інших тварин родини конячих, пти ці свійської, інших сільськогосподарських тварин (кролі, нутрії). Ці дані охоплюють також тварин сільсь когосподарських живих пле мінних і тварин, проданих біофабрикам та біокомбінатам; фактично отриманий приріст від відгодівлі, нагулу та дорощування тварин сільськогосподарських живих (відображається за кодом відповідного виду тварини);

тварин сільськогосподарських після забою безпосередньо в господарстві (туші, напівтуші), у тому числі птиці свійської (цілі тушки), але до початку їх поглибленого перероблення. При цьому дані про вартість реалізованих після забою кролів не включають суми доплат за шкурки.

Молодняк тварин сільськогосподарських живих, що переданий населенню на вирощування, ураховується в масі реалізованих дорослих тварин після їх продажу підприємством.

Дані щодо загальної живої маси приросту всіх сільськогосподарських тварин від відгодівлі та нагулу мають бути більшими або дорівнювати сумі даних за окремими видами тварин (великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, птиці свійської).

30. Дані щодо птиці свійської вміщують інформацію щодо всієї свійської птиці будь-якої статі (курей, індиків, качок, гусей, цесарок, перепелів, фазанів, страусів тощо), за винятком добових пташенят, які мають маленьку масу, що в цій інформації не відображається.

Водночас інформація щодо собівартості реалізованих добових пташенят і витрат на їх збут уключається до відповідних даних усієї продукції тваринництва та загальної живої маси приросту тварин від відгодівлі та нагулу.

31. Дані щодо вовни овець і кіз уміщують інформацію щодо вовни овець і кіз, уключаючи вовну стрижену, немиту або миту в руні, та не відображають інформацію щодо вовни, одержаної від інших видів тварин.

32. Дані щодо сирого молока від сільськогосподарських тварин усіх видів уміщують інформацію щодо молока сирого, отриманого від маток сільськогосподарських тварин усіх видів (молоко великої рогатої худоби, кіз, овець, кобил, інших сільськогосподарських тварин), і не включають продукцію переробки молока. У собівартість реалізованого молока включається також молоко, реалізоване переробним підприємствам.

33. Дані щодо свіжих яєць птиці свійської в шкаралупі вміщують інформацію щодо всіх свіжих яєць, одержаних від усіх видів свійської птиці різного віку (дорослої та молодняку), уключаючи яйця, що були втрачені через бій, псування тощо. Ці дані не включають інформацію про яйця без шкаралупи (яєчну суміш, меланж), а також яйця, призначені для виведення молодняку птиці (інкубації).

III. Показники щодо витрат  на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства

1. Показники щодо витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства вміщують дані про прямі та загальновиробничі витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) у рослинництві та тваринництві за період з 01 січня до 31 грудня звітного року. Інформація згрупована за видами витрат, які пов’язані з виробництвом продукції (робіт, послуг) сільського господарства, уключаючи витрати на повністю загиблі посіви сільськогосподарських культур і на окремі види тварин, що не дали тваринницької продукції протягом року, які списані на збитки підприємства (надзвичайні витрати), а також зміни у витратах на незавершене виробництво. Адміністративні витрати не відображаються.

2. Дані щодо прямих матеріальних витрат відображають інформацію про вартість сировини та основних матеріалів, які утворюють основу продукції, що виробляється, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (із рахунків 23, 80 або якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — із рахунку 23).

Крім окремо виділених видів витрат («насіння та посадковий матеріал», «корми» (із них покупні), «інша продукція сільського господарства», «мінеральні добрива», «пальне і мастильні матеріали», «електроенергія», «паливо й енергія», «запасні частини, ремонтні та будівельні матеріали для ремонту»), показник відображає також вартість пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів та інших хімічних і біологічних засобів, які використані для боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин, вартість унесених власних і придбаних органічних добрив, вартість біопрепаратів і дезінфекційних засобів, які застосовуються у тваринництві, тощо.

Тобто обсяг прямих матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва має бути більшим або дорівнювати сумарному обсягу виділених окремо видів витрат.

Крім того, обсяг прямих матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня звітного року може бути більшим або дорівнювати обсягу прямих матеріальних витрат, уключених до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно (наприклад, за рахунок змін у витратах на незавершене виробництво).

3. Дані щодо витрат на насіння та посадковий матеріал, корми, з них на покупні корми, та іншу продукцію сільського господарства (гній, підстилку, яйця для інкубації та інше) відображають інформацію про витрати продукції сільського господарства незалежно від джерел їх надходження (власне виробництво, придбання, одержання позик, на безоплатній основі тощо).

4. Дані щодо витрат на насіння та посадковий матеріал відображають інформацію про вартість насіння та посадкового матеріалу, що використані для посіву, посадки відповідних сільськогосподарських культур, крім молодих багаторічних насаджень. Цей показник не містить витрати на підготовку насіння до посіву (протруювання, сортування тощо), завантаження та транспортування його до місця посіву.

Дані щодо витрат на насіння та посадковий матеріал можуть бути більшими або дорівнювати даним щодо вартості насіння та посадкового матеріалу, включеної до виробничої собівартості продукції рослинництва, виробленої (фактично одержаної) у звітному році.

За умови наявності інформації про витрати на насіння та посадковий матеріал, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб насіння, розсади, саджанців за окремими видами. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів насіння та посадкового матеріалу.

5. Дані щодо витрат на корми, у тому числі на покупні корми, відображають вартість кормів власного виробництва та придбаних, витрати на їх внутрішньогосподарське переміщення з поля на постійне місце зберігання, а також витрати на приготування кормів у кормоцехах і кормокухнях.

Дані щодо витрат на корми мають бути більшими або дорівнювати даним щодо витрат на покупні корми.

Дані щодо витрат на корми можуть бути більшими або дорівнювати даним щодо вартості кормів, уключеної до виробничої собівартості продукції тваринництва, виробленої (фактично одержаної) у звітному році.

За умови наявності інформації про витрати на покупні корми, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб комбікормів (за окремими видами), сіна, силосу, сінажу. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів кормів.

6. Дані щодо витрат на мінеральні добрива відображають інформацію про вартість мінеральних добрив, фактично використаних у звітному році. Дані не включають витрати на доставку мінеральних добрив у сільськогосподарське підприємство власним транспортом, підготовку для внесення в ґрунт, вивезення їх на поля тощо, які включаються до загальновиробничих витрат.

Дані щодо витрат на мінеральні добрива можуть бути більшими або дорівнювати даним щодо вартості мінеральних добрив, уключеної до виробничої собівартості продукції рослинництва, виробленої (фактично одержаної) у звітному році.

За умови наявності інформації про витрати на мінеральні добрива, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб азотних, фосфорних, калійних, комплексних мінеральних добрив. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів мінеральних добрив.

7. Дані щодо витрат на пальне і мастильні матеріали вміщують інформацію про вартість пального і мастильних матеріалів, які використані на виробничі потреби, без витрат на їх транспортування власним транспортом.

Витрати на пальне і мастильні матеріали, понесені на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня звітного року, можуть бути більшим або дорівнювати вартості пального і мастильних матеріалів, уключеної до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно.

За умови наявності інформації про витрати на пальне і мастильні матеріали, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб бензину, газойлів (дизельного палива), паливних мазутів, олив та нафтових мастил. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів пального і мастильних матеріалів.

8. Дані щодо витрат на електроенергію містять інформацію щодо витрат на електроенергію, як одержану від інших суб’єктів господарювання, так і вироблену на власних електростанціях, використану на виробничі потреби в рослинництві та тваринництві.

9. Дані щодо витрат на паливо й енергію відоб ражають фактичну вартість придбання палива й енергії всіх видів (вугілля, торфу, природного газу тощо), які використані на технологічні та інші операційні цілі.

За умови наявності інформації про витрати на паливо й енергію, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб кам’яного вугілля та/або природного газу. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів палива.

10. Дані щодо витрат на запасні частини, ремонтні та будівельні матеріали для ремонту відображають витрати запасних частин для тракторів, комбайнів, автомобілів, сільськогосподарських машин, машин і обладнання для тваринництва і кормовиробництва, меліоративних машин, вартість інструментів, кольорових і чорних металів, використаних на ремонт техніки й обладнання з виробничою метою, а також витрати на будівельні матеріали, які використані на ремонт виробничих об’єктів.

За умови наявності інформації про витрати на запасні частини, ремонтні та будівельні матеріали для ремонту, як правило, має бути інформація про купівлю для виробничих потреб хоча б одного з видів продукції: двигунів до тракторів, комбайнів і самохідних машин, вантажних автомобілів, шин для вантажних автомобілів, шин для сільськогосподарських машин і тракторів, будівельних матеріалів. Винятками можуть бути випадки придбання для виробничих потреб інших, не виділених окремо видів запасних частин, ремонтних та будівельних матеріалів для ремонту.

11. Дані щодо прямих витрат на оплату праці вміщують інформацію про витрати на оплату праці (рахунки 47, 66, 81 або якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — рахунки 47, 66). Цей показник відображає пряму основну та додаткову оплату праці всього персоналу, зайнятого в сільськогосподарській діяльності підприємства (рослинництво, тваринництво, допоміжні види діяльності в сільському господарстві, надання сільськогосподарських послуг іншим суб’єктам господарювання). Ці витрати не включають оплату праці адміністративно-управлінського персоналу, а також зайнятих в інших видах діяльності, не пов’язаних із сільськогосподарським виробництвом.

Прямі витрати на оплату праці, понесені на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня звітного року, можуть бути більшими або дорівнювати прямим витратам на оплату праці, уключеним до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно (наприклад, за рахунок змін у витратах на незавершене виробництво).

12. Дані щодо інших прямих витрат уключають всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема, відрахування на соціальні заходи, плату за оренду земельних і майнових паїв, амортизацію, втрати від браку, а також суми єдиного податку для платників четвертої групи.

Тобто загальний обсяг інших прямих витрат має бути більшим або дорівнювати сумарному обсягу виділених окремо видів витрат.

13. Дані щодо відрахувань на соціальні заходи відображають інформацію про суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працівників підприємства, задіяних у процесі виробництва певних видів продукції, що сплачується роботодавцем (рахунки 65, 82; якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — рахунок 64); уключають суму витрат на пільгові пенсії та не включають внески на недержавне пенсійне забезпечення та відрахування на військовий збір.

Якщо дані про відрахування на соціальні заходи більше нуля, то дані про прямі витрати на оплату праці також більше нуля і навпаки.

Дані щодо відрахувань на соціальні заходи, понесені на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня звітного року, як правило, більші або дорівнюють даним щодо відрахувань на соціальні заходи, уключених до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно.

14. Дані щодо витрат на орендну плату за земельні частки (паї) та майнові паї відображають суми нарахованої орендної плати за оренду земельних і майнових паїв.

15. Дані щодо амортизації відображають суму амортизації на всі види основних засобів виробничого призначення (крім земельних ділянок, які не підлягають амортизації), інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів, які використовувались у виробництві сільськогосподарської продукції, яка нарахована відповідно до встановленого законодавством порядку та віднесена до витрат на виробництво (рахунки 83, 91, 92; якщо підприємство використовує спрощений План рахунків — 23, 96).

Ці дані не включають амортизацію основних засобів та нематеріальних активів загальновиробничого призначення, яка включається до всіх загальновиробничих витрат.

Дані щодо амортизації, понесеної на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня звітного року, як правило, більші або дорівнюють даним щодо витрат на амортизацію, уключену до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно.

16. Дані щодо загальновиробничих витрат формуються з рахунку 91 і містять інформацію про витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрахування на соціальні заходи й медичне страхування апарату управління цехами, дільницями; витрати на оплату службових відряджень персоналу цехів, дільниць тощо), амортизацію основних засобів і нематеріальних активів загальновиробничого призначення, оплату послуг сторонніх організацій, витрати на опалення, освітлення, водопостачання та інше утримання виробничих приміщень, витрати на внутрішньогосподарське переміщення матеріалів і сировини зі складів та готової продукції на склади, нестачі незавершеного виробництва, нестачі та втрати від псування матеріальних цінностей, інші загальновиробничі витрати.

Цей показник не включає витрати, які належать до адміністративних витрат.

Дані щодо загальновиробничих витрат мають бути більшими або дорівнювати даним щодо витрат на оплату послуг сторонніх організацій.

Сумарні дані щодо інших прямих витрат і всіх загальновиробничих витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня можуть бути більшими або дорівнювати даним щодо інших прямих витрат і загальновиробничих витрат, уключених до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно (наприклад, за рахунок змін у витратах на незавершене виробництво).

17. Дані щодо витрат на оплату послуг сторонніх організацій відображають суми оплати стороннім організаціям за послуги з поточного ремонту сільськогосподарської техніки, автомобілів, унесення добрив, боротьби зі шкідниками рослин і хворобами тварин (уключаючи дані щодо вартості використаних ними отрутохімікатів, біопрепаратів, медикаментів та інших засобів захисту), транспортування вантажів. Дані також уключають вартість хімікатів, які використані з ветеринарно-профілактичною метою (хлорного вапна, каустичної соди, гексахлорану, мідного та залізного купоросу тощо).

Витрати, які не можна прямо віднести на рос линництво або тваринництво, розподіляються між ними пропорційно вартості виконаних робіт відповідно в рослинництві та тваринництві.

Дані щодо витрат на оплату послуг сторонніх організацій на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва або тваринництва за період з 01 січня до 31 грудня, як правило, більші або дорівнюють даним щодо витрат на оплату послуг сторонніх організацій, уключених до виробничої собівартості виробленої (фактично одержаної у звітному році) продукції рослинництва або тваринництва відповідно.

IV. Показники щодо наявності і руху продукції сільського господарства

1. Показники щодо наявності і руху продукції сільського господарства містять дані, які відоб ражають інформацію про надходження та використання протягом звітного року основних видів продукції сільського господарства.

2. Дані щодо запасів на початок року вміщують інформацію про загальну кількість продукції за видами, що була в наявності в підприємства на початок звітного року, незалежно від її призначення (на насіння, на годівлю худоби, на продаж тощо), джерел надходження (виробництво, придбання, одержання позик тощо) та місця зберігання (безпосередньо в господарстві, в орендованих приміщеннях, на елеваторах, в інших підприємствах тощо).

3. Дані щодо обсягу продукції, отриманої протягом року (уключаючи власне виробництво), уміщують інформацію про загальну кількість продукції, що надійшла на підприємство у звітному році, незалежно від джерел її надходження: власного виробництва, придбаної, одержаної за обмінними операціями та іншими надходженнями (уключаючи насіннєві та фуражні позики), а також продукції, отриманої в рахунок оплати за переробку сировини.

Цей обсяг має бути більшим за обсяг продукції, отриманої будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва.

4. Дані щодо обсягу продукції, отриманої будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва, уміщують інформацію про кількість придбаної продукції та продукції, отриманої іншим шляхом (за винятком продукції власного виробництва), що надійшла на підприємство у звітному році (із зазначеного обсягу продукції, отриманої протягом року (уключаючи власне виробництво)).

5. Обсяг продукції, отриманої протягом року, за мінусом продукції, отриманої будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва, за відповідними видами продукції має бути зіставний із загальними обсягами виробництва продукції, відображеними у формах №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» та №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами».

Крім того, якщо різниця між зазначеними обсягами отриманої продукції за видами більше нуля, має бути відображена інформація про структуру виробничої собівартості за відповідними видами продукції сільського господарства.

6. Дані щодо обсягу продукції, що вибула протягом року, уміщують інформацію про всю кількість продукції, яка вибула протягом року (продана, передана іншим суб’єктам на будь-яких умовах, використана на внутрішньогосподарські цілі, втрачена при зберіганні тощо), крім кількості продукції, яка залишилася в запасах у підприємства на кінець року.

Ці дані мають бути більшими або дорівнювати сумі даних, які є їх складовими («обсяг продукції, проданої переробним підприємствам», «обсяг продукції, переробленої на власних потужностях та переданої для перероблення на давальницьких засадах», «обсяг продукції, реалізованої на ринках», «обсяг продукції, реалізованої населенню в рахунок оплати праці та земельні/майнові паї», «обсяг продукції, витраченої на годівлю сільськогосподарських тварин», «обсяг продукції, витраченої для посіву (посадки, інкубації)», «обсяг продукції, втраченої при зберіганні»).

Дані цього показника також мають бути мен шими або дорівнювати сумі даних щодо за пасів на початок року та обсягу продукції, отриманої протягом року (уключаючи власне виробництво).

7. Дані щодо обсягу продукції, проданої переробним підприємствам, уміщують інформацію про обсяги продукції сільського господарства, проданої підприємствам, що мають власні переробні потужності або орендують їх, та здійснюють закупівлю відповідного виду сільськогосподарської продукції для її безпосередньої переробки.

8. Дані щодо обсягу продукції, переробленої на власних потужностях та переданої для перероблення на давальницьких засадах, уміщують інформацію про кількість продукції сільського господарства, яка була перероблена підприємством на власних або орендованих потужностях, та обсяг продукції сільського господарства, яка була передана для перероблення на давальницьких засадах. Ці дані також ураховують ту частину продукції, що була передана переробному підприємству в оплату за переробку.

9. Дані щодо обсягу продукції, реалізованої на ринках, уміщують інформацію про обсяг продажу продукції на місцевих ринках і на ринках інших регіонів у межах України; із транспортних засобів чи пристосованих для цього ділянок; через власні магазини, ларьки, палатки; громадянам безпосередньо з ланів (за винятком натуроплати), з використанням інших шляхів реалізації громадянам (уключаючи своїх працівників) сільськогосподарської продукції.

10. Дані щодо обсягу продукції, реалізованої населенню в рахунок оплати праці та земельні/майнові паї, вміщують інформацію про обсяг продукції, реалізованої населенню в рахунок оплати праці, виданої пайовикам у рахунок орендної плати за землю та майнових паїв (часток).

11. Дані щодо обсягу продукції, витраченої на годівлю сільськогосподарських тварин, уміщують інформацію про продукцію, згодовану сільськогосподарським тваринам. До цих даних до меду натурального також уключається мед, який залишився у вуликах на наступний рік, як зимовий кормовий запас для підгодівлі бджіл.

12. Дані щодо обсягу продукції, витраченої для посіву (посадки, інкубації), уміщують інформацію про витрати сільськогосподарських культур, що використані на посів та садіння. До цих даних щодо свіжих яєць птиці свійської в шкаралупі також уключаються дані про закладені на інкубацію яйця птиці.

13. Дані щодо обсягу продукції, втраченої при зберіганні, уміщують інформацію про втрати продукції при зберіганні, уключаючи втрати в межах установлених норм природних втрат.

14. Дані щодо запасів (наявності) та руху культур зернових та зернобобових містять інформацію про загальні обсяги надходження та використання зерна, уключаючи кукурудзу та бобові на зерно й рис (крім сої).

Загальні обсяги культур зернових та зернобобових мають бути більшими або дорівнювати сумі обсягів культур, які до них уключаються та виділені окремо (пшениці, кукурудзи на зерно, ячменю, жита, вівса, гречки, проса, культур зернобобових сушених).

15. Дані щодо запасів (наявності) та руху пшениці, кукурудзи на зерно, ячменю, жита, вівса, гречки, сорго, проса, культур зернобобових сушених, бобів сої, насіння ріпаку й кользи та соняшнику містять інформацію про зернові та зернобобові культури і соняшник у вазі після доробки, включаючи некондиційне, подрібнене зерно у фізичній масі.

16. Дані щодо запасів (наявності) і руху бобів сої містять інформацію про обсяги надходження та використання очищених бобів сої, а насіння ріпаку й кользи — очищеного насіння ріпаку й кользи.

17. Дані щодо запасів (наявності) та руху насіння соняшнику містять інформацію про обсяги надходження та використання насіння соняшнику у вазі після доробки.

18. Дані щодо запасів (наявності) і руху буряків цукрових фабричних містять інформацію про обсяги надходження та використання цукрових буряків (фабричних), які продані та передані на переробку, у тому числі на давальницьких засадах, а також цукрових буряків на годівлю тварин, крім продукції маточників цукрових буряків, яка включається до культур кормових коренеплідних.

19. Дані щодо запасів (наявності) і руху картоплі містять інформацію про весь обсяг картоплі у фізичній масі, уключаючи видану як натур оплата працівникам господарства та іншим особам за роботи з її збирання, а також зібрану в результаті оранки та боронування картопляного поля після основного збирання.

20. Дані щодо запасів (наявності) та руху культур овочевих містять інформацію про овочі відкритого й закритого ґрунту без урахування насінників і маточників овочевих культур, дані про які відображаються в культурах кормових баштанних.

21. Дані щодо запасів (наявності) та руху сіна відображають загальні обсяги сіна, як власне заготовленого підприємством, так і придбаного, а також заготовленого працівниками для підприємства на землях запасу та лісового фонду.

22. Дані щодо запасів (наявності) та руху соломи та полови культур зернових (без стебел кукурудзи) містять інформацію про надходження соломи та полови зернових і зернобобових культур (озимих та ярих) без стебел кукурудзи, незалежно від їхнього фактичного використання (на годівлю худоби, підстилку, інші потреби підприємства), крім соломи багаторічних трав, а також заготовлених дикорослих рослин.

23. Дані щодо запасів (наявності) та руху ком бікормів містять інформацію про обсяги над ходження та використання комбікормів, як власного виробництва, так і придбаного в інших суб’єктів господарювання.

24. Дані щодо запасів (наявності) та руху тварин сільськогосподарських живих та продукції їх розведення містять інформацію про тварин сільськогосподарських у живій масі, у тому числі поросят, телят, іншого молодняку (за мінусом установлених знижок на вміст шлунково-кишкового тракту, засміченості та підвищеної вологості овечої вовни та пір’я водоплавної птиці, а також на тільність, суягність, супоросність і жеребність).

Дані щодо запасів (наявності) та руху тварин сільськогосподарських живих загалом по групі мають бути більшими або дорівнювати сумі даних за окремими видами тварин (великої рогатої худоби, свиней, птиці свійської).

25. Дані щодо запасів (наявності) і руху сирого молока від сільськогосподарських тварин усіх видів відображають кількість фактично одержаного підприємством і придбаного молока всіх видів (коров’ячого, овечого, козячого та інших), уключаючи молоко, що пройшло пастеризацію та стерилізацію на підприємстві й придбане у громадян за договорами, крім молока, що прийняте від працівників підприємства для реалізації за їх дорученням, та молока, висмоктаного телятами.

26. Дані щодо запасів (наявності) та руху свіжих яєць птиці свійської в шкаралупі містять інформацію про кількість яєць, одержаних підприємством від усіх видів птиці, уключаючи молодняк; придбаних і отриманих зі сторони (обмін, борг тощо); про втрату яєць (бій, псування тощо), а також витрати на виведення молодняку птиці.

27. Дані щодо запасів (наявності) та руху борошна, круп та інших продуктів переробки зерна містять інформацію про продукти переробки зерна та відходи його переробки, як вироблені підприємством, так і отримані зі сторони.

V. Показники щодо придбання матеріально-технічних ресурсів  для виробничих потреб

1. Показники щодо придбання матеріально-технічних ресурсів для виробничих потреб уміщують відомості про кількість і вартість матеріально-технічних ресурсів і послуг, придбаних у звітному році підприємством для забезпечення власних виробничих потреб у сільському господарстві.

2. Матеріально-технічні ресурси вважаються придбаними, якщо вони фактично надійшли на підприємство, незалежно від умов їх оплати, уключаючи товари та послуги, що придбані в кредит. Ці дані не включають інформацію про техніку, що надійшла на підприємство на умовах оренди чи лізингу, яка не вважається придбаною.

3. Дані щодо кількості придбаних ресурсів умі щують інформацію щодо кількості фактично придбаних підприємством товарів і послуг у натуральних одиницях, дані щодо вартості прид баних ресурсів — їхню загальну вартість згідно з договором (іншими документами), незалежно від умов оплати, з урахуванням вартості транспортних, посередницьких та інших послуг, пов’язаних із придбанням, без урахування дотацій (компенсацій) і податку на додану вартість.

4. Вартість продукції, придбаної в кредит, відображає безпосередню вартість продукції без урахування відсотків за кредит.

5. Дані про кількість придбаних ресурсів для всіх видів, що відображають сільськогосподарську техніку (нову), автомобілі вантажні та запчастини до сільськогосподарської техніки (нові), уміщують інформацію про придбання лише нової сільськогосподарської техніки й запчастин до неї.

6. Дані про кількість придбаних ресурсів наводяться одночасно з їхньою вартістю. Тобто якщо відображено кількість придбаної продукції, то має бути відображено також вартість цієї продукції (і навпаки).

7. Вільні рядки в інформації щодо придбання матеріально-технічних ресурсів для виробничих потреб відображають інформацію про конкретні марки сільськогосподарської техніки, обладнання, устаткування та вантажних автомобілів із зазначенням їхніх найменувань, які наведено в цих роз’ясненнях.

За умови наведення інформації про кількість і вартість придбаних ресурсів має бути відображена інформація про вид ресурсу.

8. Дані щодо придбання насіння однорічних овочевих культур уміщують інформацію про кількість і вартість придбаного насіння однорічних овочевих культур, без урахування насіннєвої картоплі. Дані щодо придбання насіння цибулі відображають інформацію про кількість і вартість придбаного насіння цибулі (чорнушки), без урахування цибулі сіянки (арбажейка, тиканка).

Якщо форма містить дані про придбання хоча б одного з таких матеріальних ресурсів для виробництва продукції рослинництва, як насіння, розсада або саджанці, як правило, має бути наведена інформація щодо прямих матеріальних витрат на насіння та посадковий матеріал для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли матеріально-технічні ресурси були придбані, але не були використані для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства у звітному році).

9. У випадку зазначення вартості придбання хоча б одного з таких матеріальних ресурсів для виробництва, як комбікорми, сіно, силос або сінаж, то відповідно, як правило, має бути наведена інформація про прямі матеріальні витрати на покупні корми для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли матеріально-технічні ресурси були придбані, але не були використані для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства у звітному році).

10. За умови наявності даних дані щодо кількості придбання хоча б одного з таких матеріальних ресурсів для виробництва, як комбікорми (змішані комбікорми, комбікормові суміші для великої рогатої худоби, комбікормові суміші для свиней, комбікормові суміші для птиці), то відповідно має бути наведена інформація про обсяг комбікормів, отриманий будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва.

При цьому сумарне значення кількості придбаних змішаних комбікормів, комбікормових сумішей для великої рогатої худоби, комбікормових сумішей для свиней, комбікормових сумішей для птиці, як правило, має бути меншим або дорівнювати обсягу комбікормів, отриманого будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва.

11. За умови наявності даних щодо кількості придбання хоча б одного з таких матеріальних ресурсів для виробництва, як силос, сінаж або сіно, то відповідно має бути наведена інформація про обсяги силосу з культур кормових, сінажу з культур кормових або сіна, отримані будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва.

При цьому значення кількості будь-якого з цих придбаних ресурсів має бути меншим або дорівнювати обсягу відповідної продукції, отриманої будь-яким іншим шляхом, крім власного виробництва.

12. Дані щодо кількості придбання бензину моторного та газойлів (паливо дизельне) відображають інформацію про кількість придбаного бензину та дизельного палива в одиницях ваги. Якщо бензин, дизельне паливо купувалися в одиницях об’єму, то для їх переведення у вагу можуть бути використані такі коефіцієнти: для бензину — 0,74 кг/л; для дизельного палива (газойлів) — 0,85 кг/л.

У випадку зазначення вартості придбання хоч одного виду нафтопродуктів (бензину моторного, газойлів (палива дизельного), мазутів паливних важких або олив та мастил нафтових), як правило, має бути наведена інформація про прямі матеріальні витрати на пальне і мастильні матеріали для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли матеріально-технічні ресурси були придбані, але не були використані для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства у звітному році).

13. У випадку зазначення вартості придбання вугілля кам’яного або природного газу, як правило, має бути наведена інформація про прямі матеріальні витрати на паливо та енергію для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли ця вартість може бути включена до загальновиробничих витрат для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства).

14. Дані щодо придбання добрив мінеральних (азотних, фосфорних, калійних, комплексних, фосфоритного борошна), крім окремо виділених видів мінеральних добрив, уключають також дані про інші види придбаних мінеральних добрив за активною речовиною до відповідного загального рядка (азотні, фосфорні, калійні, комплексні). Цей показник не відображає дані про органічні добрива.

У випадку зазначення вартості придбання хоча б одного із зазначених видів мінеральних добрив, як правило, має бути наведена інформація про прямі матеріальні витрати на мінеральні добрива для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли матеріально-технічні ресурси були придбані, але не були використані для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства у звітному році).

15. Дані щодо кількості та вартості придбання добрив мінеральних азотних відповідно можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до їх складу (сульфат амонію, нітрат амонію, карбамід (сечовина), аміачна селітра, рідкі амонійні добрива, аміачна вода, аміак синтетичний рідкий, карбамідно-аміачна суміш (КАС)).

16. Дані щодо кількості та вартості придбання добрив мінеральних фосфорних відповідно можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до їх складу (суперфосфат гранульований з бором, суперфосфат простий порошковидний, суперфосфат подвійний гранульований, преципітат).

17. Дані щодо кількості та вартості придбання добрив мінеральних калійних відповідно можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до їх складу (хлористий калій, сульфат калію, каініт природний, калій сірчанокислий, сіль калійна, калімагнезія гранульована).

18. Дані щодо кількості та вартості придбання добрив мінеральних комплексних відповідно можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних, що входять до їх складу (амофос, нітроамофоска, нітрофос, тукосуміш, амофосфат, кристалін, азофоска).

19. Дані щодо вартості придбання засобів захисту рослин (інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів, регуляторів росту рослин, інших пестицидів) мають бути узгоджені з даними щодо витрат, понесених на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства.

У разі окремого придбання у звітному році цих засобів їхня вартість має бути відображена в загальному обсязі прямих матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) рослинництва.

Якщо вартість придбання вищезазначених засобів входить у суму оплати стороннім організаціям за послуги з боротьби зі шкідниками рослин, ця вартість має бути відображена в загальному обсязі загальновиробничих вит рат, у тому числі у витратах на оплату послуг сторонніх організацій.

20. Дані щодо придбання тракторів усіх видів уміщують інформацію про кількість і вартість придбаних тракторів усіх видів за їх потужністю («менше 40 кВт», «від 40 до 60 кВт», «від 60 до 100 кВт», «понад 100 кВт») і сумарно дорівнюють даним, зазначеним за відповідними групами потужностей.

21. Дані про кількість і вартість придбання всіх тракторів потужністю менше 40 кВт уміщують відповідну інформацію за такими марками тракторів цієї потужності, які відображаються у вільних рядках: «ХТЗ», «Dongfeng», «DW», «Fendt», «Foton-Lovol», «Jinma», «John Deere», «Kubota», «Massey Ferguson», «New Holland», «Shifeng», «Xingtai», інші трактори із потужністю менше 40 кВт. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про трактори цих марок.

22. Дані про кількість і вартість придбання всіх тракторів потужністю від 40 до 60 кВт вміщують відповідну інформацію за такими марками тракторів цієї потужності, які відоб ражаються у вільних рядках: «Кий», «ХТЗ», «ЮМЗ», «Case IH», «Deutz-Fahr», «Fendt», «Foton-Lovol», «John Deere», «Massey Ferguson», «McCormick», «Steyr», «Valtra», інші трактори з потужністю від 40 до 60 кВт. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про трактори цих марок.

23. Дані про кількість і вартість придбання всіх тракторів потужністю від 60 до 100 кВт уміщують відповідну інформацію за такими марками тракторів цієї потужності, які відоб ражаються у вільних рядках: «Кий», «ЮМЗ», «Carraro», «Case IH», «Claas», «Deutz-Fahr», «Fendt», «Foton-Lovol», «Hurlimann», «John Deere», «Kubota», «Lamborgini», «Landini», «Lind ner», «Massey Ferguson», «McCormick», «New Holland», «Pronar», «Same», «Steyr», «Ursus», «Valtra», «Zetor», інші трактори із потужністю від 60 до 100 кВт. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про трактори цих марок.

24. Дані про кількість і вартість придбання всіх тракторів потужністю понад 100 кВт уміщують відповідну інформацію за такими марками тракторів цієї потужності, які відображаються у вільних рядках: «Кий», «Коваль», ТЯ-200 «Ярило», «ХТА», «ХТЗ», «Case IH», «Challenger», «Claas», «Deutz-Fahr», «Doppstadt», «Fendt», «Holmer», «JCB», «John Deere», «Kubota», «Lamborgini», «Landini», «Massey Ferguson», «McCormick», «Mersedes-Benz», «New Holland», «Same», «Valt ra», «Versatile», «Vredo», інші трактори з потужністю понад 100 кВт. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про трактори цих марок.

25. Дані про кількість і вартість придбання всіх машин і пристроїв для поливу вміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: ДА «Komet», ДА «Yuzuak», Дощувач «Nelson», Дощувач «Sen ninger», ДМ «Фрегат», ДМ «Bauer», ДМ «Bein lich», ДМ «Ocmis», ДМ «Otech», ДМ «Valley», ДМ «Zimmatic», ЗМ «Yuzuak Irriforce», ШДМ «Variant irrigation», інші машини та пристрої для поливу. Вони дорівнюють сумі даних про машини і пристрої для поливу цих марок.

26. Дані про кількість і вартість придбання всіх комбайнів зернозбиральних уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «ХМЗ», «Case IH», «Claas», «Deutz-Fahr», «Fendt», «John Deere», «Massey Ferguson», «New Holland», «Sampo», «World», інші зернозбиральні комбайни. Вони дорівнюють сумі даних про комбайни зерно збиральні цих марок.

27. Дані про кількість і вартість придбання всіх комбайнів кукурудзозбиральних уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «ХМЗ», «Bourgoin», «Claas», «John Deere», «Krone», «New Hol land», «SIP», «Vermande», «Capello Quasar», «Geringhoff», «Olimac Drago», «Oros Cornado», інші кукурудзозбиральні комбайни. Вони дорівнюють сумі даних про комбайни кукурудзо збиральні цих марок.

28. Дані про кількість і вартість придбання всіх комбайнів кормозбиральних уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «Білоцерківмаз», «Case IH», «Celikel», «Celmak», «Claas», «Fendt», «John Deere», «Kemper», «Krone», «New Holland», «Mengele», інші кормозбиральні комбайни. Вони дорівнюють сумі даних про комбайни кормозбиральні цих марок.

29. Дані про кількість і вартість придбання всіх комбайнів бурякозбиральних уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «Agri fac», «Amity Technology», «Gilles», «Grimme», «Holmer», «Kleine», «Matrot», «Moreau», «Rie cam», «Ropa», «Stoll», «TIM», «Vervaet», інші бурякозбиральні комбайни. Вони дорівнюють сумі даних про комбайни бурякозбиральні цих марок.

30. Дані про кількість і вартість придбання всіх доїльних установок та апаратів уміщують відповідну інформацію за такими типами, які відображаються у вільних рядках: «Карусель», «Паралель», «Тандем», «Ялинка», інші доїльні установки та апарати. Вони дорівнюють сумі даних про доїльні установки та апарати цих марок.

31. Дані про кількість і вартість придбання всіх машин і механізмів для приготування кормів уміщують відповідну інформацію за такими групами, які відображаються у вільних рядках: подрібнювачі кормів, кормозмішувачі, гранулятори, експандери, екструдери, комбікормові установки, інші машини і механізми для приготування кормів. Вони дорівнюють сумі даних про машини і механізми для приготування кормів цих марок.

32. Дані щодо придбання автомобілів вантажних із дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння вміщують інформацію про кількість і вартість придбаних автомобілів із дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння всіх видів, із них вантажопідйомністю 5 тонн і менше, від 5 до 20 тонн, понад 20 тонн, і дорівнюють сумі відповідних даних по цих групах вантажопідйомності.

33. Дані про кількість і вартість придбання всіх автомобілів вантажних із дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння вантажопідйомністю 5 тонн і менше вміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «Foton-Lovol», «Hyundai», «Isuzu», «IVEKO», інші автомобілі з дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння з вантажопідйомністю 5 тонн і менше. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про автомобілі цих марок.

34. Дані про кількість і вартість придбання всіх автомобілів вантажних із дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння вантажопідйомністю від 5 до 20 тонн уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «Daewoo», «Ford», «Howo», «IVEKO», «MAN», інші автомобілі з дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння з вантажопідйомністю від 5 до 20 тонн. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про автомобілі цих марок.

35. Дані про кількість і вартість придбання всіх автомобілів вантажних із дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння вантажопідйомністю понад 20 тонн вміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «Howo», «IVEKO», «MAN», інші автомобілі з дизельними та напівдизельними двигунами внутрішнього згоряння з вантажопідйомністю понад 20 тонн. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про автомобілі цих марок.

36. Дані щодо придбання автомобілів вантажних із поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням уміщують інформацію про кількість і вартість придбаних автомобілів із поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням усіх видів, із них вантажопідйомністю 5 тонн і менше, більше 5 тонн, і дорівнюють сумі відповідних даних по цих групах вантажопідйомності.

37. Дані про кількість і вартість придбання всіх автомобілів вантажних із поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням вантажопідйомністю 5 тонн і менше вміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «IVEKO», інші автомобілі з поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням з вантажопідйомністю 5 тонн і менше. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про автомобілі цих марок.

38. Дані про кількість і вартість придбання всіх автомобілів вантажних із поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням вантажопідйомністю більше 5 тонн уміщують відповідну інформацію за такими марками, які відображаються у вільних рядках: «IVEKO», інші автомобілі з поршневими двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням з вантажопідйомністю більше 5 тонн. Вони дорівнюють сумі відповідних даних про автомобілі цих марок.

39. У випадку зазначення вартості придбання нових запчастин до сільськогосподарської техніки (двигунів до тракторів, двигунів до комбайнів і самохідних машин, двигунів до вантажних автомобілів, шин для вантажних автомобілів, шин для сільськогосподарських машин і тракторів) або будівельних матеріалів, як правило, має бути відображена інформація про прямі матеріальні витрати на запасні частини, ремонтні та будівельні матеріали для ремонту для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства (за винятком окремих випадків, коли ця вартість може бути включена до загальновиробничих витрат для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства).

40. Дані щодо придбання робіт і послуг уміщує інформацію щодо кількості та вартості послуг, які надані сторонніми організаціями.

41. Дані щодо придбання послуг із захисту сільськогосподарських культур та внесення добрив уміщують дані щодо відповідних робіт і послуг, які проведені наземними засобами.

42. Дані щодо придбання послуг із культивації не включають інформацію про роботи з дискування.

43. Якщо роботи із захисту сільськогосподарських культур, унесення добрив, культивації тощо проводилися декілька разів, то відповідні показники щодо їх кількості та вартості враховують кількість разів обробки.

44. Дані щодо придбання робіт і послуг із перевезення вантажів уміщують інформацію про витрати з транспортування, уключаючи всі витрати (крім урахованих у відпускній ціні постачальника) на перевезення залізничним, автомобільним та іншими видами транспорту, а також навантажувально-розвантажувальні роботи.

Інформація щодо кількості придбаних послуг із перевезення вантажів містить обсяг вантажообігу, який обчислюється як добуток кількості (у вагових одиницях) вантажів, які переміщуються, на відстань перевезення (передачі).

45. Дані щодо вартості придбання у сторонніх організацій робіт і послуг узгоджуються з даними щодо витрат, понесених на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства.

У випадку зазначення вартості придбання хоча б однієї з наведених робіт і послуг (захисту сільськогосподарських культур, оранки, культивації, збору урожаю сільськогосподарських культур, внесення добрив, перевезення вантажів, ремонту сільськогосподарської техніки (уключаючи вантажні автомобілі), зоо технічного та ветеринарного обслуговування) ця вартість, як правило, має бути відображена в загальному обсязі загальновиробничих вит рат, у тому числі у витратах на оплату послуг сторонніх організацій, понесених для виробництва продукції (робіт, послуг) сільського господарства.

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств» від 05 серпня 2022 року №19.1.2-12/15-22 є недійсними з 01 січня 2024 року.

Директор департаменту статистики сільського господарства  та навколишнього середовища Держстату О. ПРОКОПЕНКО

До змісту номеру