• Посилання скопійовано

Реєстрація волонтерів та зміни, внесені до Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів

Роз’яснення Головного управління ДПС у Житомирській області від 19.01.2023

Суттєво. До заяви про включення до Реєстру волонтерів не треба додавати копію документа про РНОКПП або серію та номер паспорта та довідку з банку про відкриття рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

! Фізособам-благодійникам

Відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» та Закону України «Про волонтерську діяльність» розроблено Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 №1089, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19.11.2014 за №1471/26248 (далі — Порядок №1089).

Пунктом 2.1 розд. II Порядку №1089 визначено спосіб подачі заяви для включення фізичної особи — благодійника до Реєстру волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (далі — Реєстр волонтерів): особисто, поштою або через уповноважену особу.

При цьому якщо фізична особа — благодійник подає документи, визначені Порядком №1089 особисто, то може їх подати до будь-якого органу ДПС, а якщо поштою або через уповноважену особу — то до органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи — благодійника.

Відповідно до Закону України від 16 листопада 2022 року №2757-ІХ «Про внесення змін до п. 2-1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників — фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації» спрощено процедуру включення фізичних осіб — благодійників до Реєстру волонтерів, а саме:

скасовано положення щодо обов’язкового подання заявником (фізичною особою-благодійником) разом із заявою про включення до Реєстру волонтерів (далі — Заява) копії документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті) та довідки з банку щодо відкриття на ім’я такого волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

Наразі ДПС України здійснює розробку проектів відповідних нормативно-правових актів Міністерства фінансів України та технічну реалізацію можливості подання заяви в електронній формі засобами Електронного кабінету, Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Дія) чи засобами телекомунікацій.

Також 16 листопада 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України №2747‑ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами», згідно з яким до доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, віднесено суму (вартість) благодійної допомоги, отриманої благодійниками — фізичними особами, які до 01 січня 2023 року включені до Реєстру волонтерів, у період з 24 лютого 2022 року до дати їх включення до цього реєстру.

До змісту номеру