• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 02.11.2023 №3889/ІПК/99-00-04-03-03-06

Чи може юрособа, яка є платником ЄП групи 3 (5%), надавати неприбутковим організаціям благодійну допомогу у грошовій формі? Відповідь читаємо в коментованій ІПК №3889/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Як нагадує ДПС, благодійна діяльність — це добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених Законом про благодійництво цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійникові від імені або за дорученням бенефіціара (ст. 1 Закону про благодійництво1).

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, наведено у п. 291.5 ПКУ.

Серед заборонених видів діяльності є діяльність у сфері фінансового посередництва.

На цій підставі ДПС висновує, що п. 291.5 ПКУ не встановлено обмежень для юросіб — платників ЄП групи 3 щодо надання благодійної допомоги неприбутковим організаціям. Водночас діяльність юросіб — платників ЄП групи 3 з надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умов здійснення якої платник не може застосовувати спрощену систему оподаткування.

Цей неоднозначний висновок ДПС можна розуміти таким чином: якщо юрособа на ЄП групи 3 постійно надаватиме благодійну допомогу у вигляді поворотної або безповоротної фіндопомоги неприбутковим організаціям, така діяльність може розглядатися як фінансове посередництво. Але така діяльність для платника ЄП групи 3 заборонена, тож такий платник повинен буде перейти на загальну систему оподаткування.

Причому таку думку податкова служба висловлює давно, у різних консультаціях. Наприклад, так само ДПС відповідає на запитання у ЗІР (108.01.02):

«Чи може ЮО — платник ЄП третьої групи застосовувати спрощену систему оподаткування при наданні фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) іншим ЮО?»;

«Чи може ЮО — платник ЄП третьої групи застосовувати спрощену систему оподаткування при наданні фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) ФО, у т. ч. ФО-підприємцю?».

Що не так з логікою ДПС?

У п. 291.5 ПКУ наведено види діяльності, провадження яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Якщо юрособа — платник ЄП групи 3 провадитиме таку діяльність, це призведе до таких наслідків:

1) платник має перейти на загальну систему оподаткування — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому провадилися такі види діяльності (п. 5 пп. 298.2.3 ПКУ);

2) якщо платник не перейде на загальну систему самостійно, то реєстрація платником ЄП буде анульована податковою службою (див. пп. 3 п. 299.10 ПКУ) з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення (п. 299.11 ПКУ);

3) дохід, отриманий від провадження забороненого виду діяльності, оподатковується за подвійною ставкою податку (див. пп. 3 п. 293.5 ПКУ). Тобто якщо платник сплачує ЄП 5%, то з доходу від заборонених видів діяльності має сплатити 10% (5 х 2).

Отже, якщо у ПКУ йдеться про види діяльності, провадження яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, очевидно, маються на увазі види діяльності, від яких отримується дохід.

Повторимося: вид діяльності — це діяльність, за якою отримується дохід.

Фінансовим посередництвом є діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством (ч. 3 ст. 333 ГКУ). Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

Очевидно, що для банків та інших фінансово-кредитних організацій це діяльність, пов’язана з отриманням доходу.

У кожному разі фінансове посередництво не має жодного відношення до благодійної допомоги, яку надає неприбутковим організаціям юрособа — платник ЄП групи 3.

Тож ми б уточнили висновок ДПС простою фразою, без додаткових подальших уточнень: п. 291.5 ПКУ не встановлено обмежень для юросіб — платників ЄП групи 3 щодо надання благодійної допомоги неприбутковим організаціям.

Тобто платник ЄП групи 3 має право надавати таку благодійну допомогу, і це не є порушенням правил спрощеної системи оподаткування.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру