• Посилання скопійовано

Що нового

НБУ знизив облікову ставку до 20%

!  Усім

Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22% до 20% з 15.09.2023. Стверджується, що такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності.

Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами і надалі дорівнюватиме обліковій ставці. Водночас ставку за депозитними сертифікатами овернайт знижено на 2 в. п. до 16%, а за кредитами рефінансування — на 2 в. п. до 22%.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 26.10.2023.

Рішення Правління НБУ від 14.09.2023 №323-рш
чинне з 15.09.2023


Опубліковано Закон про державні резерви

!  СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про державні резерви».

Цей Закон визначає правові, організаційні та фінансово-економічні засади формування, розміщення, зберігання, переміщення, поставки, резервування, освіження, відпуску матеріальних цінностей державних резервів, а також створення та функціонування Єдиного реєстру державних резервів.

Державні резерви складаються з державного матеріального резерву та мобілізаційного резерву.

Державний матеріальний резерв призначається для:

забезпечення потреб України в особливий період;

забезпечення стратегічних потреб України;

надання гуманітарної допомоги.

Мобілізаційний резерв призначається для забезпечення потреб України в особливий період.

Єдиний реєстр державних резервів починає діяти не пізніш як через 9 місяців з дня набрання чинності актом КМУ про можливість здійснення функцій і повноважень центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних резервів.

Протягом дії воєнного стану розміщення матеріальних цінностей державних резервів за межами України здійснюється виключно за відповідним рішенням КМУ.

З дня набрання чинності цим законом втратить чинність Закон від 24.01.1997 №51/97-ВР «Про державний матеріальний резерв».

Закон вносить зміни до ЦКУ, ГПКУ, ЦПКУ, законів про держтаємницю, про держнагляд, про Нацгвардію.

Закон України від 09.08.2023 №3310-IX
набере чинності 16.12.2023


Україна вийшла з угоди із Сирією про уникнення подвійного оподаткування

!  Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи».

Зазначена угода була вчинена 05.06.2003 у м. Києві та ратифікована Верховною Радою України Законом від 04.02.2004 №1436-IV.

Закон України від 23.08.2023 №3346-IX
чинний з 17.09.2023


Україна вийшла з угоди з Іраном про уникнення подвійного оподаткування

!  Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Ісламської Республіки Іран про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на дохід і на майно».

Зазначена угода була вчинена 21.05.1996 у м. Тегерані та ратифікована Законом від 06.12.1996 №575/96-ВР.

Закон України від 23.08.2023 №3347-IX
чинний з 17.09.2023


Україна вийшла з ще однієї угоди СНД

!  СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про вихід з Угоди про співробітництво держав — учасниць СНД у створенні, використанні та розвитку міждержавної мережі інформаційно-маркетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки».

Зазначена угода була вчинена 21.05.2010 у м. Санкт-Петербурзі та ратифікована Законом України від 06.07.2011 №3593-VI.

Закон України від 24.08.2023 №3360-IX
чинний з 17.09.2023


Удосконалено законодавство про захист економічної конкуренції та АМКУ

!  СГ

У газеті «Голос України» 16.09.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України».

Закон вносить зміни до МКУ, ГПКУ, законів про нотаріат, про АМКУ, про банки, про захист економічної конкуренції, про доступ до судових рішень, про санкції, про Нацполіцію, про держреєстрацію, про виконавче провадження, про адміністративну процедуру.

Зокрема, ГПКУ доповнено новою статтею 252-1 «Особливості розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження за клопотаннями Антимонопольного комітету України, територіального відділення Антимонопольного комітету України».

Штатний розпис АМКУ тепер визначено Законом про АМКУ — до цього його затверджував сам голова АМКУ.

Установлено, що на офіційному вебсайті АМКУ оприлюднюється інформація про дослідження ринків — звіти про результати проведених досліджень ринків — протягом 10 р. д. з дня їх затвердження.

У Законі про захист економічної конкуренції оновлено визначення поняття «концентрація». Оновлено випадки, в яких необхідне одержання дозволу на концентрацію.

Закон України від 09.08.2023 №3295-IX
набирає чинності з 01.01.2024


Удосконалено законодавство щодо захисту від іонізуючого випромінювання

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання».

Закон вносить зміни до законів «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» і «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», згідно з якими, зокрема:

юрособи та ФОПи, які здійснюють практичну діяльність, несуть відповідальність за захист осіб, залучених до реагування на аварійні ситуації, ліквідації радіаційних аварій та їхніх наслідків, від впливу іонізуючого випромінювання, завчасно надають таким особам належну та актуалізовану інформацію про ризики для здоров’я, з якими може бути пов’язана їх участь у виконанні робіт з реагування на аварійні ситуації, ліквідації радіаційних аварій та їхніх наслідків, і про вжиття необхідних заходів безпеки;

юрособи та ФОПи, які здійснюють практичну діяльність, зобов’язані здійснювати щорічну передачу інформації про отримані персоналом дози опромінення до Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання та індивідуальних доз опромінення;

юрособи та ФОПи, які здійснюють практичну діяльність, забезпечують постійну готовність до реагування на аварійні ситуації і радіаційні аварії та до ліквідації наслідків радіаційних аварій згідно з вимогами норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, інших нормативно-правових актів та умов отриманих відповідно до закону документів дозвільного характеру;

навмисне додавання радіоактивних речовин під час виробництва харчових продуктів, кормів для тварин, косметичних засобів, а також ввезення на територію України або вивезення за її межі продуктів, що містять радіоактивні речовини, забороняються;

виплата компенсації за перевищення лімітів доз опромінення та відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок впливу іонізуючого випромінювання, забезпечуються за рахунок коштів та/або майна юридичних та фізичних осіб, внаслідок практичної діяльності яких допущено таке перевищення.

Закон України від 23.08.2023 №3344-IX
чинний з 17.09.2023


Опубліковано закон щодо покращення інвестиційного клімату

!  Інвесторам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями».

Закон вносить зміни до ЗКУ та законів про індустріальні парки і про держпідтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями.

Зокрема, поріг, від якого інвестиції вважаються значними, знижено з 20 млн євро до 12 млн євро (без ПДВ). Заявник не раніше ніж за 18 місяців до дати подання заявки до уповноваженого органу може здійснити значні інвестиції в об’єкти інвестування в обсязі, що не перевищує 30% загального обсягу значних інвестицій, необхідних для реалізації інвестиційного проєкту із значними інвестиціями».

Спрощено та деталізовано умови проведення оцінки інвестиційного проєкту, зокрема, усунена необхідність проведення повторної оцінки, якщо інвестпроєкт уже оцінювався. Також надано конкретний перелік органів, що мають бути долучені до оцінки потенційного інвестпроєкту зі значними інвестиціями.

Замість виставлення держорганом зауважень, які інвестор має врахувати, запроваджується процедура переговорів щодо умов спеціального інвестиційного договору.

Закон України від 09.08.2023 №3311-ІХ
чинний з 17.09.2023


Опубліковано Закон про посилення держконтролю поводження з ГМО

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.09.2023 через три роки з цієї дати набере чинності Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції».

Цей Закон створений задля гармонізації законодавства України зі законодавством Європейського Союзу. Це системний та комплексний перегляд чинного державного регулювання в галузі поводження з ГМО, а також здійснення державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції з метою виконання міжнародних зобов’язань України, відповідно до асоціації з ЄС.

Для виконання цієї мети Закон передбачає запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції, запровадження правил щодо її простежуваності, посилення державного контролю та встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі.

Документом розмежовуються повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у галузі поводження з ГМО. Також удосконалюється система оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

Окремі зміни до Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» набрали чинності 17.09.2023.

Закон України від 23.08.2023 №3339-IX
набере чинності 16.09.2026


Врегулювано деякі питання визначення правового режиму на ТОТ

!  Усім

Кабмін постановою «Деякі питання визначення правового режиму на тимчасово окупованій території України» установив, що:

лінією зіткнення між тимчасово окупованою територією та іншою територією України є умовна лінія на поверхні землі, що є межею між тимчасово окупованими РФ територіями, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого Мінреінтеграції, та іншою територією України, на прилеглих до якої територіях ведуться бойові дії;

адміністративною межею між тимчасово окупованою територією та іншою територією України є умовна лінія на поверхні землі, що є межею між тимчасово окупованими РФ територіями, що включені до переліку, та іншою територією України, на прилеглих до якої територіях не ведуться бойові дії;

до населених пунктів на лінії зіткнення належать населені пункти, розташовані на територіях активних бойових дій, включених до переліку;

під час воєнного стану в Україні в’їзд на тимчасово окуповану РФ територію України та виїзд з неї здійснюються відповідно до Порядку встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан.

Водночас втратили чинність, зокрема, постанови КМУ від 16.12.2015 №1035 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» і від 17.07.2019 №815 «Про затвердження Порядку в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій».

Постанова КМУ від 15.09.2023 №1000


Визначено процедуру штрафування за порушення у сфері держреєстрації юросіб

!  Юрособам і їхнім засновникам

Міністерство юстиції затвердило Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб.

Цей Порядок визначає процедуру притягнення юрособи, юрособи-резидента / фізособи-резидента, яка є засновником (учасником) юрособи та/або здійснює вирішальний вплив на її діяльність, до відповідальності та накладення штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юросіб, встановлених абз. 2 — 4 ч. 4 ст. 35 Закону про держреєстрацію.

Штраф за порушення може бути накладено протягом одного року з дня виявлення порушення, але не пізніше трьох років з дня його вчинення.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мін’юсту від 13.09.2023 №3258/5
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 20.09.2023 офіційно не опублікований


Мінфін оновив деякі форми актів з митної справи

!  Суб’єктам ЗЕД

Міністерство фінансів внесло зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з питань митної справи з метою приведення їх у відповідність до вимог законодавства.

Зокрема, викладено у новій редакції затверджені наказом Мінфіну від 28.07.2016 №699 форми:

Акта про передання проб (зразків) товарів;

Акта про повернення проб (зразків) товарів;

Акта про знищення (утилізацію) проб (зразків) товарів.

Водночас втрачають чинність, зокрема, накази Мінфіну від 22.02.2012 №246 «Про затвердження зразків бланків єдиного адміністративного документа, додаткових аркушів, доповнень і специфікації та їх Технічного опису» і від 22.05.2012 №581 «Про затвердження Порядку справляння митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів громадянами».

Наказ Мінфіну від 21.08.2023 №453
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.09.2023 офіційно не опублікований


Визначено механізм автоматичної перевірки відомостей про КБВ

!  Засновникам юросіб

Кабмін затвердив Порядок автоматичної перевірки (верифікації) відомостей засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

Цей Порядок визначає механізм автоматичної перевірки (верифікації) відомостей про особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юрособи, під час державної реєстрації утворення юрособи та внесення змін до відомостей про юрособу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

Установлено, що автоматична перевірка (верифікація) відомостей про особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юрособи, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб — платників податків проводиться під час державної реєстрації:

утворення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту ТОВ;

утворення юрособи (крім ТОВ, що діє на підставі модельного статуту ТОВ) та внесення змін до відомостей про юрособу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, після забезпечення технічної можливості реалізації такої державної реєстрації засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Постанова КМУ від 12.09.2023 №976
чинна з 15.09.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру