• Посилання скопійовано

Коментар до роз’яснення Головного управління ДПС у Черкаській області від 22.05.2023

Бути чи не бути пересувним АЗС

Підприємство планує організувати роздрібну торгівлю пальним через бензовоз. Чи дозволено торгувати пальним уроздріб у такий спосіб?

На погляд ДПС, неможливо отримати роздрібну ліцензію на пересувний акцизний склад. Про це пише ГУ ДПС у Черкаській області (див. «ДК» №24/2023), аргументуючи таким чином.

Роздрібна торгівля, зокрема, пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю (ст. 15 Закону №481). Тобто, якщо отримав ліцензію, — торгуй. А її отримують на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Місце роздрібної торгівлі пальним — місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для роздрібної торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування (ст. 1 Закону №481).

Для отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним разом із заявою додатково подають засвідчені заявником копії таких документів (ст. 15 Закону №481):

документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташовано об’єкт роздрібної торгівлі пальним, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

акт введення в експлуатацію об’єкта, або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці роздрібної торгівлі пальним, необхідних для роздрібної торгівлі пальним;

дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Навівши зазначені вище норми Закону №481, ДПС у Черкаській області робить висновок про неможливість отримати ліцензію на «пересувний транспортний засіб».

«Пересувний транспортний засіб», як ми розуміємо в контексті відповіді ДПС, — це ТЗ, з якого можна торгувати в будь-яких місцях. Тобто який не має прив’язки до конкретної території.

Але ж може бути бензовоз, який не пересувається, а постійно стоїть в одному місці, він, по суті, прив’язаний до певної території. Сам автомобіль може бути несправний і не мати можливості самостійно пересуватися. Тоді основне в такому бензовозі — цистерна, як обладнання для розміщення пального, з якого і відбувається торгівля пальним.

Потрактований у такому розумінні прив’язаний до одного місця (території) бензовоз (непересувний транспортний засіб) цілком вписується в поняття Закону №481 як місце торгівлі, на яке можна отримати ліцензію. Тому що на територію, де розміщений «непересувний» бензовоз, може бути документ про право власності чи користування землею. На бензовоз може бути акт введення в експлуатацію. Може бути дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Якщо всі документи є, можна їх подати для отримання ліцензії й отримати її.

А чи немає якихось інших нормативних заперечень на використання бензовоза як АЗС?

Суперечить правилам торгівлі нафтопродуктами

Дивимося Правила №1442, видані на виконання ст. 20 Закону про захист прав споживачів.

Споживач — фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника (п. 22 ч. ст. 1 цього Закону).

Таким чином, Правила №1442 стосуються продажу нафтопродуктів, зокрема пального, лише споживачам-фізособам, для їхніх особистих потреб. І вони не стосуються юросіб та ФОПів.

Далі: торгівля нафтопродуктами, призначеними для відпуску споживачам, здійснюється через мережу автозаправних станцій, автогазозаправних станцій та автогазозаправних пунктів (п. 3 Правил №1442). Забороняється торгівля нафтопродуктами на автозаправних станціях, автогазозаправних станціях, в автогазозаправних пунктах безпосередньо з автоцистерн. Своєю чергою, термін «автозаправна станція» в Правилах №1442 вживається у значенні, наведеному в ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій», — це комплекс будинків, споруд, технологічного обладнання, призначений для приймання, зберігання моторного палива та заправляння ним автотранспорту (мототранспорту) — п. 3.2 розділу 3 ДБН Б.2.2-12:2019.

Таким чином, з бензовоза забороняється торгувати пальним уроздріб, якщо це продаж фізособам для їхніх особистих потреб, а також бензовоз не відповідає визначенню АЗС. Водночас у Правилах не уточнено, чи це автоцистерна «пересувна», чи «непересувна». Заборонено з будь-якої автоцистерни, хоча немає такої заборони, якщо пальне продається юрособам і ФОПам.

Дивимося далі.

Бензовоз не може бути акцизним складом для роздрібного продажу

Особи, які реалізовуватимуть пальне, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку (див. пп. 212.3.4 ПКУ).

Реалізація пального для потреб розділу IV «Акцизний податок» ПКУ — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу тощо (див. пп. 14.1.212 ПКУ).

Таким чином, якщо підприємство планує провадити діяльність з роздрібного продажу пального, воно має здійснювати продаж з акцизного складу. Акцизний склад підлягає окремій реєстрації в ДПС.

Чи може бензовоз (автоцистерна, пересувний або непересувний транспортний засіб) бути акцизним складом?

Акцизний склад — це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (пп. 14.1.6 ПКУ). Там само наведено приміщення, території, які не є акцизним складом.

Тобто одна з характеристик акцизного складу — його стаціонарність. З чого можемо зробити висновок, що «непересувний транспортний засіб», тобто бензовоз, який постійно перебуває на стоянці на території акцизного складу, в принципі, може бути своєрідним обладнанням такого акцизного складу. Тобто він не сам буде акцизним складом, а, повторимося, тільки обладнанням. Зокрема, для потреб акцизного складу використовуватиметься цистерна такого бензовоза, а не сам бензовоз як транспортний засіб. І тоді бензовоз має відповідати вимогам до акцизного складу, наведеним у ст. 231 ПКУ: наприклад, цистерна має обладнуватися витратомірами-лічильниками, рівнемірами-лічильниками тощо.

А от «пересувний транспортний засіб» акцизним складом бути не може.

Щоправда, в ПКУ застосовується також поняття акцизного складу пересувного. Чи, бува, не може зазначений у запитанні «пересувний транспортний засіб» бути акцизним складом пересувним, з якого пальним торгують уроздріб?

Акцизний склад пересувний — транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

Отже, транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для переміщення, зберігання, імпорту пального. Тобто з акцизного складу пересувного пальне вроздріб не реалізують. У ньому пальне переміщують, щоб передати (реалізувати) пальне іншому суб’єктові господарювання або ж передати до власного акцизного складу чи іншого акцизного складу пересувного.

Оптова торгівля «вроздріб»?

В ІПК від 22.10.2021 №3979/IПК/99-00-09-03-02-06, відповідаючи на схоже запитання , ДПС відповіла, що оптова торгівля з бензовозу можлива за наявності ліцензії на оптвову торгівлю за відсутності місць оптової торгівлі. Дивимося обгрунтування.

Про що запитали ДПСУ

ТОВ має ліцензію на право оптової торгівлі пальним, за відсутності місць оптової торгівлі. Має бензовози, з яких може заправлятися автотехніка та маршрутне таксі. Чи можна вважати оптовою торгівлею пальним, без місця оптової торгівлі відвантаження пального покупцю, юрособі або ФОПу — власнику автопарку за його місцем діяльності, задля здійснення його комерційної діяльності на умовах договору купівлі-продажу пального? Заправляння здійснюватиметься бензовозом у баки автомобілів покупця пального за місцем діяльності покупців (в автопарку), з оплатою за безготівковим розрахунком.

Оптова торгівля пальним — діяльність із придбання та подальшої реалізації пального зі зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через своє зареєстроване постійне представництво) роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам (ст. 1 Закону №481).

Роздрібна торгівля пальним — діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального зі зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної станції/автогазозаправної станції/газонаповнювальної станції/газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки та/або реалізація скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів.

Тож якщо підприємство з бензовоза заправлятиме ТЗ покупців — юросіб, ФОПів,— то воно з погляду Закону №481 здійснюватиме оптовий, а не роздрібний продаж пального. І в цій ситуації буде оптовий продаж за відсутності місць оптової торгівлі. Для такої діяльності має бути відповідна ліцензія. За умовами запитання підприємство таку ліцензію має.

Позаяк це продаж суб’єктам господарювання, то вимоги Правил №1442 на такий продаж не поширюються.

З погляду акцизного податку ми порушень також не бачимо. У пп. «п» п. 231.1 ПКУ прямо зазначено, що одним з обов’язкових реквізитів акцизної накладної є ознака щодо реалізації пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу, обладнання або пристрою. Тобто, на наш погляд, реалізувати пальне в порядку оптової торгівлі з акцизного складу пересувного у бак транспортного засобу чи обладнання можна.

Рекомендації щодо складання акцизної накладної для такого випадку є у згаданій ІПК №3193/ІПК/99-00-09-03-02-06. Але для уникнення непорозумінь із ДПС може бути доцільним отримати власну ІПК.

Висновок

Підприємство не може торгувати пальним уроздріб з бензовоза.

Але, на наш погляд, воно може торгувати пальним з бензовоза, якщо покупцями будуть суб’єкти господарювання (юрособи, ФОПи), за умови що підприємство отримає ліцензію на право оптової торгівлі пальним, і це буде оптова торгівля пальним. І якщо торгівля здійснюватиметься «пересувним» бензовозом, ліцензія має бути для оптової торгівлі за відсутності місць оптової торгівлі. Але для уникнення непорозумінь з ДПС може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».
  • Закон про захист прав споживачів — Закон України від 12.05.1991 №1023-XII «Про захист прав споживачів».
  • Правила №1442 — Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджені постановою КМУ від 20.12.1997 №1442.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру