• Посилання скопійовано

Коментар до листа Державної митної служби України від 12.12.2022 №15/15-04-03/7/4615

Зарядні станції — з ПДВ і без

Суттєво. Держмитслужба у листі від 12.12.2022 №15/15-04-03/7/4615 (див. «ДК» №1-2/2023) наголосила, що не всі зарядні станції звільнено від мита і ПДВ у разі імпорту.

Павербанки

До Переліку №2241 включено, зокрема, акумулятори електричні літій-іонні, які класифікуються у товарній підкатегорії 8507 60 00 00 згідно з УКТ ЗЕД. Згідно з технічними характеристиками та призначенням, визначеним виробниками, і відповідно до УКТ ЗЕД за кодом 8507 60 00 00 класифікуються не тільки звичайні «пальчикові» літій-іонні акумулятори, а й виготовлені з них батареї, які в торгівлі мають назву «павербанки».

Отже, ці товари не оподатковуються ПДВ.

1 Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 №224.

Зарядні станції

На сьогодні набули популярності також портативні зарядні станції. Завдяки їм можна швидко заряджати одразу кілька пристроїв. Якщо павербанк розрахований на заряджання телефонів, то до портативної зарядної станції можна під’єднати телефони, планшети, ноутбуки, колонки, смарт-годинники, прилади для освітлення тощо.

Зарядні станції виготовляються виробником у вигляді одного корпусу, до складу якого, крім головного блока — акумуляторної батареї, можуть входити електронні блоки, наприклад інвертор, випрямляч тощо. Зовні корпус станції обладнано рознімачами для різних типів для під’єднання електрообладнання. Зарядні станції є пристроєм, головною функцією якого є завчасне накопичення електроенергії в досить ємкому акумуляторі.

З огляду на це та відповідно до положень УКТ ЗЕД зарядні станції класифікуються як літій-іонні акумулятори за кодом 8507 60 00 00 з відповідним пільговим оподаткуванням ввізним митом та ПДВ.

Але є винятки з пільги! Так, коли зарядна станція виготовлена із застосуванням не літій-іонних акумуляторів, а, наприклад, нікелево-кадмієвих, залізо-нікелевих, свинцевих та інших, тоді її імпорт на митну територію України здійснюється на загальних підставах.

UPS або «системи безперебійного електроживлення»

У чинній редакції УКТЗЕД не передбачено окремого коду для класифікації такого товару. У разі виникнення потреби декларування «системи безперебійного електроживлення» класифікувати її необхідно з урахуванням технічних характеристик та призначення, які визначені виробником, відповідно до приміток 3, 4 та додаткової примітки 2 до розділу XVI УКТ ЗЕД і положень першого та третього Основних правил інтерпретації класифікації товарів.

Отже, оподатковуватиметься такий товар ПДВ чи ні, безпосередньо залежатиме від матеріалів, з яких його створено.

До того ж відповідно до УКТ ЗЕД стабілізовані джерела живлення (випрямлячі, об’єднані з регулятором, інвертором тощо), наприклад блоки безперебійного електроживлення, класифікуються у товарній позиції 8504.

Зокрема, за кодом 8504 40 30 класифікуються статичні перетворювачі, які мають назву «Джерело безперебійного живлення» (англ. Uninterruptible Power Supply, UPS), яке використовується, наприклад, разом з обчислювальними машинами й автоматично забезпечує резервною електроенергією (з сигналізацією про стан мережі) у разі вимкнення живлення, що запобігає втраті даних.

Усі ці стабілізовані джерела живлення з кодом 8504 до Переліку №224 не включено. Тож такі види товарів не підлягають пільгам з ПДВ та мита. 

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру