• Посилання скопійовано

Щодо надання роз’яснення деяких норм Правил організації діловодства та архівного зберігання документів (витяг)

Лист Міністерства юстиції України від 04.06.2021 р. №24218/К-15801/34

Суттєво. Накази, розпорядження щодо надання щорічних оплачуваних відпусток та відпусток у зв’язку з навчанням зберігаються 5 років, інші накази, розпорядження з кадрових питань — 75 років.

! Працедавцям

Міністерство юстиції України розглянуло Ваше звернення <...> щодо надання роз’яснення деяких норм Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 р. №1000/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 22.06.2015 р. за №736/27181 (далі — Правила), та Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. №578/5, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 17.04.2012 р. за №571/20884 (далі — Перелік), та повідомляє таке.

Згідно із абзацами п’ятим та шостим пункту 7 глави 9 розділу II Правил розпорядчі документи з кадрових питань (особового складу) оформлюють у вигляді індивідуальних (стосуються одного працівника) і зведених (стосуються кількох працівників).

У зведених розпорядчих документах до розпорядчої частини включаються пункти, що містять інформацію, у такій послідовності: прийняття на роботу (службу), переведення, звільнення. У межах цих пунктів підпунктами зазначають прізвища працівників за алфавітом. При цьому до одного зведеного розпорядчого документа не можуть включатися пункти з інформацією, яка згідно із законодавством має різні строки зберігання.

Так, строки зберігання документів визначаються Переліком, згідно із яким накази, розпорядження з кадрових питань (особового складу), зокрема щодо прийняття на роботу, звільнення, всіх видів відпусток працівників з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, відпусток щодо догляду за дитиною, відпусток за власний рахунок зберігаються 75 років. Водночас накази, розпорядження щодо надання щорічних оплачуваних відпусток та відпусток у зв’язку з навчанням зберігаються 5 років.

Водночас зазначаємо, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема у сфері праці, трудових відносин, є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, яке відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з його діяльністю (пункт 1, підпункт 276 пункту 4 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №459).

<...>

Перший заступник міністра Є. ГОРОВЕЦЬ

До змісту номеру