• Посилання скопійовано

Коментар до листа Міністерства фінансів України від 12.05.2022 р. №11320-10-61/9749

Для підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), на які встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), базою оподаткування імпортним ПДВ при ввезенні на митну територію України є МРЦ таких товарів без урахування ПДВ — так прямо зазначено у п. 190.1 ПКУ.

МРЦ — це ціни, встановлені для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну виробниками або імпортерами товарів шляхом декларування таких цін (пп. 14.1.106 ПКУ). Вони повинні наноситися на споживчу упаковку таких товарів разом з датою їх виробництва (п. 220.11 ПКУ). Це означає, що МРЦ не можуть бути змінені виробником або постачальником в подальшому.

Мінфін у коментованому листі наголошує, що:

— МРЦ є базою оподаткування ПДВ, акцизним податком за адвалорною ставкою та акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Тобто платник податків при визначенні податкових зобов’язань може застосовувати лише МРЦ на товари, визначені на дату їх виробництва;

— продаж суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, на які встановлюються МРЦ, не може здійснюватися за цінами, вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Тобто МРЦ на тютюнові вироби є сталою величиною, з якої справляється ПДВ при першому постачанні підакцизних товарів. Таким «першим постачанням» може бути ввезення підакцизних товарів на митну територію України або їх перший продаж вітчизняним виробником на митній території України.

Зокрема, базою оподаткування ПДВ для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну на день прийняття митної декларації митним органом є МРЦ на такі товари, встановлена виробником або імпортером, на дату їх виробництва.

Ст. 17 Закону №481 встановлені штрафні санкції у разі продажу суб’єктами роздрібної торгівлі тютюнових виробів за цінами, що перевищують МРЦ, збільшені на суму акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів: 100% вартості наявних у суб’єкта господарювання тютюнових виробів.

Якщо на пачку тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну МРЦ не наноситься, для визначення перевищення МРЦ при роздрібній торгівлі такими товарами використовується розмір МРЦ, встановленої виробником або імпортером у декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари, та дата виготовлення такої продукції, нанесена на пачку тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну (ст. 18 Закону №481).

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру