• Посилання скопійовано

Що нового

Зброярі зможуть отримати державну підтримку

!  Зброярам — малим і середнім суб’єктам господарювання

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України».

Законом визначено, що тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування, дія ст. 13 Закону «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» (яка обмежує надання держпідтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва) не поширюється на суб’єктів господарювання малого і середнього підприємництва, які здійснюють виробництво зброї.

Закон України від 31.05.2022 р. №2290-IX чинний з 17.06.2022 р.


Зміни у законодавстві щодо функціонування національної системи кваліфікацій

!  Роботодавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій», який вносить зміни до КЗпП та законів «Про оплату праці», «Про зайнятість населення» та «Про освіту».

Зокрема, до КЗпП внесено поняття «професія (вид занять)», «професійний стандарт», «трудова функція», «професійна кваліфікація», «часткова професійна кваліфікація», «реєстр кваліфікацій» тощо.

Крім того, Законом врегульовано питання розроблення, затвердження та введення в дію професійних стандартів. Так, визначено, що професійні стандарти можуть розроблятися роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, органами державної влади, науковими установами, галузевими радами, громадськими об’єднаннями, іншими заінтересованими суб’єктами. Професійні стандарти затверджуються їх розробниками.

КЗпП доповнено нормою, відповідно до якої трудовим договором можуть встановлюватися умови щодо виконання робіт, які вимагають професійної та/або часткової професійної кваліфікації, а також умови щодо виконання робіт, які не потребують наявності у особи професійної або часткової професійної кваліфікації.

Змінами до ст. 38 Закону про освіту закріплено положення щодо повноважень Національного агентства кваліфікацій, повноважень його голови та членів, а також положення щодо діяльності галузевих рад з розроблення професійних стандартів.

Крім цього, оновлено положення щодо системи оплати праці (нова редакція ст. 6 Закону про оплату праці).

Закон України від 01.04.2022 р. №2179-IX чинний з 17.06.2022 р.


Внесено зміни до Закону про аудит

!  Аудиторам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» щодо забезпечення аудиторської діяльності на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки».

Зокрема, Закон встановлює критерії, за відповідності хоча б одному з яких аудитори не підлягають включенню до Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності (далі — Реєстр), а вже включені підлягають вилученню:

є громадянами країни, що здійснює збройну агресію проти України;

перебувають у публічних реєстрах аудиторів та/або є членами профорганізацій аудиторів та/або бухгалтерів країни, що здійснює збройну агресію проти України;

здійснюють аудиторську діяльність у складі аудиторських фірм, зареєстрованих на території країни, що здійснює збройну агресію проти України, засновниками (учасниками, акціонерами) та/або КБВ (контролерами) яких є громадяни країни, що здійснює збройну агресію проти України, та/або СГ, зареєстровані на території країни, що здійснює збройну агресію проти України, та/або які прямо чи опосередковано володіють частками в статутному капіталі та/або правом голосу в таких аудиторських фірмах незалежно від формального володіння чи входження до їхніх органів управління.

Подібні критерії встановлено і для суб’єктів аудиторської діяльності.

Установлено, що до кінця 2022 року розмір фіксованого внеску становить 1 МЗП з кожного аудиторського звіту, підготовленого суб’єктом аудиторської діяльності за результатами надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту фінзвітності підприємству, що становить суспільний інтерес, і 0,1 МЗП — з кожного аудиторського звіту, підготовленого суб’єктом аудиторської діяльності за результатами надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту.

На період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення або скасування до аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності не застосовується відповідальність щодо:

повноти та своєчасності подання відомостей для оприлюднення у Реєстрі;

несвоєчасної сплати внесків.

Звіти та звітну інформацію, подання якої вимагає Закон про аудит, подають протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану за весь період неподання звітності чи обов’язку надати відповідну інформацію. У такий самий строк оприлюднюють звіти про прозорість суб’єкти аудиторської діяльності, які у зв’язку з бойовими діями не мають можливості цього зробити у визначені законом строки.

На період дії воєнного стану, а також протягом шести місяців після його припинення або скасування перевірки з контролю якості аудиторських послуг проводяться лише за згодою суб’єктів аудиторської діяльності.

Строк дії свідоцтв про відповідність системи контролю якості аудиторських послуг, виданих АПУ протягом 2017 — 2018 років, продовжується на 12 місяців.

Закон України від 31.05.2022 р. №2285-IX чинний з 17.06.2022 р.


Аграріям не потрібен дозвіл на оранжеві маячки на техніку

!  Підприємствам АПК та машинобудування

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.06.2022 р. через два роки від цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу». Однак окремі норми набрали чинності з наступного дня після опублікування (тобто з 17.06.2022 р.), зокрема:

рух (переміщення) сільгосптехніки за межами населених пунктів, дорогами сіл, селищ, міст здійснюється без обмеження за габаритами таких ТЗ у супроводі автомобіля прикриття СГ. Така сільгосптехніка та автомобілі прикриття обладнуються проблисковими маячками оранжевого кольору без дозволу на їх встановлення.

Закон України від 31.05.2022 р. №2296-IX набирає чинності з 17.06.2024 р.


У контролерів побільшало підстав для позапланових перевірок за воєнного стану

!  СГ

Кабмін вніс до своєї Постанови від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» зміни, якими розширив перелік підстав для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю).

Так, протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері:

за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;

з метою виконання міжнародних зобов’язань України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2022 р. №697 чинна з 22.06.2022 р.


Товари з РФ, ввезені до війни і в її перший день, можна помістити в режим імпорту

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 09.04.2022 р. №426 «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації», а саме визначив, що товари, переміщення яких територією РФ здійснено транзитом, та товари, ввезені з РФ, у тому числі товари походженням з третіх країн, можуть бути поміщені в митний режим імпорту, якщо їх ввезено в Україну до 24.02.2022 р. включно.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.06.2022 р. №688 чинна з 17.06.2022 р.


Оновлено форму статзвіту №2К-Т (квартальна)

!  Торговцям, автомайстерням

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2К-Т (квартальна) «Обстеження ділової активності підприємства оптової та роздрібної торгівлі, з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів», яка вводиться в дію з 01.01.2023 р.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №133 у частині затвердження попередньої форми цього статзвіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №183 чинний з 10.06.2022 р.


Оновлено звіт про облік, добування та розведення мисливських тварин

!  Мисливським господарствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2-тп (мисливство) (річна) «Звіт про облік, добування та розведення мисливських тварин», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №166, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №158 чинний з 08.06.2022 р.


Оновлено форму Звіту про надходження культур зернових і зернобобових та олійних

!  Агропереробним підприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-зерно (місячна) «Звіт про надходження культур зернових і зернобобових та олійних на перероблення та зберігання», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №169, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №157 чинний з 08.06.2022 р.


Нові форми звітів щодо витрат на виробництво у сільського господарства

!  Аграріям

Державна служба статистики України затвердила такі форми державного статистичного спостереження:

№2-ферм (річна) «Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства»;

№50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств».

Зазначені форми вводяться у дію зі звіту за 2022 рік та поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №157, яким затверджено попередні форми цих статзвітів.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №153 чинний з 08.06.2022 р.


Звіт про утворення та поводження з відходами — за новою формою

!  Суб’єктам поводження з відходами

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-відходи (річна) «Звіт про утворення та поводження з відходами», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №164, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №176 чинний з 10.06.2022 р.


Затверджено нову форму Звіту про взаєморозрахунки з нерезидентами

!  Суб’єктам ЗЕД

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №131, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №178 чинний з 10.06.2022 р.


Оновлено форму Звіту про перероблення винограду на виноматеріали

!  Виноробам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-виноград (річна) «Звіт про перероблення винограду на виноматеріали», яка вводиться в дію зі звіту станом на 01.12.2022 р.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.12.2022 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №167, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №154 чинний з 08.06.2022 р.


Обстеження ділової активності сільгосппідприємства: нова форма

!  Сільгосппідприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2К-С (квартальна) «Обстеження ділової активності сільськогосподарського підприємства», яка вводиться в дію з 01.01.2023 р.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №133 у частині затвердження попередньої форми цього статзвіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №182 чинний з 10.06.2022 р.


Звіт про добування водних біоресурсів — за новою формою

!  Рибалкам і рибоводам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №158, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №156 чинний з 08.06.2022 р.


Структурне обстеження підприємства — за новою формою зі звіту за 2022 рік

!  Підприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №132, яким затверджено попередню форму цього статзвіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №184 чинний з 10.06.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру