• Посилання скопійовано

Щодо амортизації вантажних автомобілів

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.05.2021 р. №1823/IПК/99-00-04-03-03-06

Щодо амортизації вантажних автомобілів

Суттєво. ФОП на загальній системі з 23.05.2020 р. має право включати до складу витрат, пов'язаних з госпдіяльності, амортизаційні відрахування виключно з вартості вантажних автомобілів, придбаних після 23.05.2020 р.

! ФОПам на загальній системі — власникам вантажних автомобілів

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо амортизації вантажних автомобілів і в межах компетенції повідомляє.

Платник податку — фізична особа — підприємець, що здійснює підприємницьку діяльність у сфері продажу нафтопродуктів, має у власності вантажні транспортні засоби для використання їх у підприємницькій діяльності.

У зв'язку із внесенням змін до Кодексу в частині амортизації вантажних автомобілів Законом України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №466) платник просить надати індивідуальну податкову консультацію з питань, яким чином амортизується вантажний автотранспорт та чи нараховується амортизація в місяці, в якому автомобіль не використовувався.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, встановлено статтею 177 Кодексу.

Згідно з пунктом 177.2 статті 177 Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою — підприємцем, встановлено пунктом 177.4 статті 177 Кодексу.

До зазначених витрат, зокрема, належать інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов'язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в підпунктах 177.4.1 — 177.4.3 пункту 177.4 статті 177 Кодексу, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (підпункт 177.4.4 пункту 177.4 статті 177 Кодексу).

Разом з тим підпунктами 177.4.5 та 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу визначені витрати, які не включаються до складу витрат фізичної особи — підприємця, та встановлені обмеження щодо них.

Водночас Законом №466 внесені зміни до Кодексу, зокрема до підпунктів 177.4.5, 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу, які набрали чинності з 23.05.2020 року.

Так, відповідно до підпункту 177.4.5 пункту 177.4 статті 177 Кодексу не включаються до складу витрат фізичної особи — підприємця:

— витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою — підприємцем;

— витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;

— витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абзацами восьмим — десятим підпункту 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу;

— документально не підтверджені витрати.

Згідно з підпунктом 177.4.6 пункту 177.4 статті 177 Кодексу зазначені у статті 177 Кодексу підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають:

— витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;

— витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

— проведення поточного ремонту;

— ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби:

— земельні ділянки;

— об'єкти житлової нерухомості;

— легкові автомобілі.

Відповідно до підпункту 177.4.7 пункту 177.4 статті 177 Кодексу розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом (підпункт 177.4.8 пункту 177.4 статті 177 Кодексу).

Фізична особа — підприємець за власним бажанням може вести такий облік з використанням Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку №7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. №92 (далі — Положення).

Зокрема, згідно з пунктом 29 Положення нарахування амортизації припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Відповідно до підпункту 177.4.9 пункту 177.4 статті 177 Кодексу амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, встановлених підпунктом 177.4.9 пункту 177.4 статті 177 Кодексу.

При цьому амортизація — це систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації) (підпункт 14.1.3 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Враховуючи зазначене, оскільки для розрахунку амортизації основних засобів враховується первісна вартість цих засобів, то фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування починаючи з 23.05.2020 р. має право включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням його господарської діяльності, амортизаційні відрахування виключно з вартості основних засобів (вантажного автотранспорту), придбаних після 23.05.2020 р.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання, та амортизується такий об'єкт протягом строку корисного використання.

Слід зауважити, що до складу витрат фізичної особи — підприємця не включаються витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою — підприємцем.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру