• Посилання скопійовано

Скасування повідомлення про прийняття на роботу

ФОП хотів прийняти працівника на роботу, про що подав повідомлення до ДПС, але працівник на роботу не вийшов і, відповідно, фактично не був прийнятий. Та з'ясувалося, що «скасовуюче» повідомлення не було подане. Які подальші дії, чи є граничні строки подання?

Працівника не може бути допущено до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу.

Порядок повідомлення ДПС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

Пунктом 2 додатка до Постанови №413 встановлено реквізити, які дають можливість подання уточнюючого повідомлення у разі допущення помилки роботодавцем або необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу (тип «початкове» або «скасовуюче»).

Отже, у разі якщо роботодавець подав повідомлення про прийняття працівника на роботу, але працівник так і не став до виконання обов'язків, то роботодавець подає повідомлення про прийняття працівника на роботу за типом «скасовуюче».

При цьому Постановою №413 не визначено особливостей подання скасовуючого повідомлення.

Штрафні санкції у розмірі мінімальної зарплати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачені ст. 265 КЗпП, застосовуються у разі неподання чи несвоєчасного подання повідомлення про прийняття працівника на роботу лише з позначкою «початкове».

Якщо новоприйнятий працівник не виходить на роботу, то роботодавцю потрібно видати наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу та подати до ДПС скасовуюче повідомлення.

Наказ про скасування наказу про прийняття працівника на роботу видається на підставі заяви такого працівника або акта про відмову стати до роботи.

Отже, у ситуації, коли працівник відмовляється писати заяву на відкликання заяви про звільнення, роботодавець повинен:

— скласти акт про відмову стати до роботи;

— видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу (орієнтовний текст наказу:

«У зв'язку з відмовою П. I. Б. стати до роботи з _____ р. наказую:

1) скасувати наказ «Про прийняття на роботу (П. I. Б.)» №___ від _____ р.;

2) головному бухгалтеру П. I. Б. подати до Державної податкової служби скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу.

Підстава: акт про відмову стати до роботи №___ від ______ р.)»;

— подати до ДПС скасовуюче повідомлення (у графі 2 у рядку «Тип» поставити позначку «скасовуюче»).

Якщо працівник фактично не став до роботи, а відразу надав відмову, вважаємо, що виплачувати зарплату за цей день немає потреби, позаяк працівник не працював. Але для цього має бути заява про відмову стати до роботи.

Отже, слід обов'язково подати повідомлення про прийняття працівника на роботу за типом «скасовуюче». Граничних строків подання повідомлення немає.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру