• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 15.10.2020 р. №4274/IПК/99-00-05-06-02-06

У коментованій IПК податківці розглядають наслідки оподаткування ПДВ операцій після переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну зі статусом платника ПДВ.

В обліку ПДВ, за загальним правилом п. 187.1 ПКУ, податкові зобов'язання з ПДВ виникають за подією, що сталася раніше:

— на дату зарахування коштів;

— на дату відвантаження товарів (для послуг — дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг).

Проте якщо оплата товарів/послуг здійснюється за рахунок бюджетних коштів згідно з п. 187.7 ПКУ, то датою виникнення ПЗ є дата зарахування коштів (або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом).

Тож при зміні системи оподаткування в обліку ПДВ слід звернути увагу на статус покупця. Якщо подія, на дату якої визначаються ПЗ, відбулася до реєстрації платником ПДВ, податкові зобов'язання не нараховуються, а якщо починаючи з дати реєстрації, — нараховуються. Винятком є оплата за бюджетні кошти.

Крім того, новозареєстрованому платнику податку на прибуток треба проаналізувати наслідки перехідних операцій.

1. Відвантаження товарів/послуг на ЄП, оплата на загальній системі

Якщо підприємство у певному звітному періоді було платником ЄП та відвантажило товари/послуги, дохід для сплати ЄП не виникав, але у бухобліку був нарахований (Д-т 36 К-т 70). Далі, вже під час перебування на загальній системі, коли отримано оплату, бухгалтерського доходу немає, тому що це заключна операція з погашення заборгованості (Д-т 31 К-т 36). Виходить, за таких умов операція «випадає» з оподаткування взагалі?! Ні, будьте уважні!

На загальній системі об'єктом оподаткування є бухгалтерський фінрезультат до оподаткування, який коригується на певні різниці, що виникають відповідно до положень ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Згідно з п. 4-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ фінансовий результат до оподаткування звітного періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари/послуги, відвантажені під час перебування на спрощеній системі оподаткування1. Це нова норма, що діє з 23 травня 2020 року згідно із Законом №4662. А фактично це колишній пп. 140.5.12 ПКУ, який було вилучено з ПКУ Законом №466. Згаданий підпункт до внесених змін не повинні були враховувати платники податку на прибуток, які не визначали різниці. Проте тепер ця різниця стосується всіх, зважаючи на той факт, що ця норма передбачена в окремому розділі Кодексу «Особливості справляння податку на прибуток підприємств».

1 Положення цього підпункту не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи.

2 Закон України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Отже, платник податку на прибуток, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну, збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари/послуги, надані під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

2. Оплата за товари/послуги на ЄП, відвантаження на загальній системі

Платник ЄП дохід визначає за касовим методом (Д-т 31 К-т 681). А за правилом бухобліку сума попередньої оплати не визнається доходом: у бухобліку діє метод нарахувань. Доходи і витрати відобразяться на дату переходу до покупця права власності на товари/послуги. I якщо дата переходу до покупця права власності на товари/послуги — це звітний період, коли особа перебуває на загальній системі, слід відобразити дохід у бухобліку. I фінрезультат такої операції (зменшений на витрати через собівартість) буде об'єктом оподаткування податком на прибуток. У цьому разі перехідна операція оподатковуватиметься двічі. На жаль, у ПКУ досі немає спеціальних норм, які б передбачали уникнення подвійного оподаткування цієї перехідної операції. Тому рекомендуємо заздалегідь передбачити такі наслідки і, якщо планується зміна системи оподаткування, відвантажити товари/послуги ще під час перебування на спрощеній системі, коли й отримано аванс.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру