• Посилання скопійовано

Про рентну плату за спеціальне використання води

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.05.2020 р. №2250/6/99-00-04-03-03-06/IПК

Про рентну плату за спеціальне використання води

Суттєво. За використання суднами вод лиманів справляється рентна плата за спеціальне використання води за ставкою, встановленою за спеціальне використання поверхневих вод відповідно до показника «Iнші водні об'єкти».

! Морським перевізникам

Державна податкова служба України на звернення Товариства щодо справляння рентної плати за спеціальне використання води для потреб водного транспорту (далі — Рентна плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що належні йому судна мають намір використовувати для здійснення вантажних операцій Бузький, Дніпровський та Дніпровсько-Бузький лимани, а також морські судноплавні шляхи, визначені згідно з Переліком внутрішніх водних шляхів, що належать до категорії судноплавних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 1996 року №640.

Товариство, посилаючись на пп. 255.4.9 п. 255.4 ст. 255 Кодексу, запитує про виникнення у нього податкових зобов'язань з Рентної плати у разі, якщо його судна не використовуватимуть річковий водний шлях, а вантажні операції відбуватимуться на лиманах та морських шляхах, що не є річковими водними шляхами.

Об'єктом оподаткування Рентною платою є час використання поверхневих вод вантажним самохідним і несамохідним флотом, що експлуатується (абз. третій пп. 255.3.1 п. 255.3 ст. 255 Кодексу).

Оскільки лиманом є затоплена водами моря пригирлова частина річкової долини або балки (абзац 45 ст. 1 Водного кодексу України), то у Товариства виникає обов'язок платника Рентної плати за час використання його суднами вод лиманів. При цьому при обчисленні ним податкових зобов'язань з Рентної плати застосовується ставка Рентної плати, встановлена за спеціальне використання поверхневих вод відповідно до показника «Iнші водні об'єкти», зазначеного у пп. 255.5.1 п. 255.5 ст. 255 Кодексу (п. 255.8 ст. 255 Кодексу).

Податкова консультація відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру